Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

REBOUND 2017 PRŮZKUMNÍCÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "REBOUND 2017 PRŮZKUMNÍCÍ."— Transkript prezentace:

1 REBOUND 2017 PRŮZKUMNÍCÍ

2 Tým PRŮZKUMNÍKŮ Vás zve na poznávací zájezd
Cestujeme s „chutí“

3 Kdo jsme? Jarča Nikča Hanka Luky Markét Sandruš Macek Romča

4 Co Vás čeká? PRŮZKUMNÍCI Vás provedou několika zeměmi s ochutnávkou místních národních jídel a také ukázkou jejich tradičních receptů.

5 Poznáte kde budeme ochutnávat?

6 Kdo vlastně vyhraje? Přece ten kdo nasbírá nejvíc razítek v navštívené zemi a ochutná národní pokrmy 

7 Aby jsme se neztratili 

8 Připravte si pasy, chuťové buňky a hurá na první ochutnávky ….

9 Slovensko Co potřebuješ: 300 g anglické slaniny
Na těsto: 1 lžička soli, 1,5 hrnku pol. mouky, 7 ks brambor Na zálivku: 200 g zakysané smetany, 200 g brynzy Halušky HALUŠKY

10 Jak na Halušky Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé. Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme. V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou. Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu. Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem.

11 Německo EINTOPF Co potřebuješ:
200 g kabanos, 3 ks mrkve, 2 ks celeru, 6 kuliček jalovce, 2 ks cibule, 300 g kysané zelí, 6 dl zel. Vývar, 2 ks bobkový list, 2 ks hřebíček, 200 g slaniny, 300 g brambory, 200 g červené řepy, vejce Dle chuti: sůl, pepř, oregano EINTOPF

12 Jak na Eintopf Brambory, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupané středně velké cibule nakrájíme na plátky. Kyselé zelí vložíme do sítka, propláchneme ve studené vodě a necháme odkapat. Na plátky nakrájíme také menší bulvy naložené červené řepy. Kvalitní kabanos stačí nakrájet na kolečka a hned potom nakrájíme na kostky i anglickou slaninu a vepřové maso. Připravíme i ostatní suroviny, podle chuti můžeme přidat i scezené červené fazole. V hrnci rozpálíme tuk a na něm orestujeme cibuli. Přidáme maso se slaninou a pár minut restujeme. Vzápětí do hrnce dáme brambory, mrkev, celer, zelí, červenou řepu a kabanos. Společně všechno na pár minut opečeme, potom osolíme, okořeníme, nalijeme horký zeleninový vývar z kostky, dodáme hřebíček, jalovec a bobkový list. Hrnec přikryjeme poklicí a polévku vaříme 30 minut. V průběhu vaření kontrolujeme, zda je hustá směs těsně ponořena ve vývaru. Pokud není, můžeme dolít horkou vodu z varné konvice. Po 30 minutách přidáme oregano, polévku ochutnáme, můžeme ještě dochutit a nechat opět vařit minut.

13 Francie Šneci Co potřebuješ:
24 ks ulit, 150 g másla, 1 ks šalotka, 250 ml vína, 2 ks hřebíčku, 3 kuličky nového koření, 1 svazeček bouguet garni, 1 svazek petržel, 3 ks bobkový´list, 2 strožky česneku, špenát, Dle chuti: sůl, pepř Šneci

14 Jak na šneky Hlemýždě, neboli šneky, umístíme do kbelíku či bedničky se suchým materiálem, například pilinami nebo nalámanými neolistěnými větvičkami, přikryjeme třeba zatíženým pletivem nebo jiným prodyšným víkem, aby nám neutekli a ponecháme alespoň 4 dny úplně bez povšimnutí. Až se rozhodneme, že nadešel onen den, postupujeme následovně. Dáme vařit 2 litry vody a osolíme ji lžící soli. Hlemýždě opereme pod tekoucí vodou a ihned naházíme do vroucí vody. Vaříme minimálně 10 minut. Poté šneky vyjmeme, zchladíme studenou vodou a každého jednotlivého hlemýždě z ulity vytáhneme pletací jehlicí, nožem se zahnutou špicí, velkou jehlou nebo vidličkou. Vytáhneme šneka celého, protože ulity budeme potřebovat. Tělíčko šneka však celé neupotřebíme. I když existují názory, že šneka můžeme jíst komplet, většina gurmánů dává přednost tomu, aby se odstranil zažívací orgán šneka, tedy střívko a vše, co vyrůstá z nohy nahoru. Dále doporučuji odstranit i hlavu a konzumovat tedy pouze čistou svalovinu - nohu šneka. Odkrajování je asi nejnepříjemnější část, protože maso je ještě slizké. Šlem odstraníme poté tak, že nohy hlemýžďů zasypeme solí, promneme a poté opláchneme pod tekoucí vodou. Postup jednou nebo dvakrát opakujeme, dokud sůl takřka nepění a maso nepouští sliz.

15 Pokračování šneků  Dáme opět vařit mírně osolenou vodu, už jen půllitr, do které dáme čtvrt litr bílého vína a koření - bobkový list, šalotku nebo cibuli s vetknutým hřebíčkem, bouquet garni, nové koření, trochu pepře, cibulovou nať, petrželovou nať a mrkev nakrájenou na kolečka, přidáme Court-Bouillon - takový šnečí bujón. Vaříme alespoň tři hodiny! Mezitím dáme vyvařit 24 pěkných nepoškozených ulit (nejméně 30 minut). Ulity poté vyjmeme a perfektně vyčistíme kartáčkem zevnitř i zvenku. Znovu vyvaříme, vyjmeme a necháme zchladnout. Po třech hodinách vyjmeme hlemýždí maso ze šnečího bujónu a připravíme máslo - tam je důležité mít hodně listové petržele (ne kudrnky, ale hladkolisté), kterou jemně pokrájíme. Vetřeme petržel do másla, přidáme stroužek prolisovaného česneku a na velmi jemno nakrájenou šalotku. Záměrně nesolíme. Mistr šéfkuchař Paulus doporučuje také redukované burgundské víno vmíchat do másla. Prý ještě ve Francii nepřišli na to, jak je to dobré - vyzkoušejte sami. Já se držel klasiky. Trochu másla na šneky lžičkou vetřeme nejprve do prázdné ulity, potom vložíme šnečí maso - já vkládám dvě nohy, proto ten poměr u ingrediencí - a opět lžičkou másla ulitu uzavřeme. Ulity pokládáme na pečící talíř či varnou misku, do které jsme předem nasypali hrubozrnnou sůl, aby nám ulity pěkně stály a neklopily se. Šneky po burgundsku pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 10 minut. Zbytek bylinkového másla natřeme na krajíčky veky, bílého chleba, ciabbaty nebo jiného vhodného pečiva a na 5 minut dáme rozpéci do trouby ke šnekům.

16 Kam pojedeme dál? 


Stáhnout ppt "REBOUND 2017 PRŮZKUMNÍCÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google