Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 4. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Složité regulované celky II Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 OBVODY ŘÁDKOVÉHO ROZKLADU TELEVIZORU SATURN
Řádkový rozklad je největším odběratelem výkonu z impulzního spínaného řízeného zdroje televizoru. V případě zvýšeného odběru, nebo nefunkčnosti řádkového rozkladu, se nerozběhne ani impulzní zdroj. Oba obvody jsou tedy elektronicky vázané a jeden bez druhého nemůže pracovat.

4 OBVODY ŘÁDKOVÉHO ROZKLADU TELEVIZORU SATURN
Součástí řádkového rozkladu je i modul ,,S“, který obsahuje oscilátor, vyrábějící řádkové budící impulzy. Řádkový rozklad se skládá ze 4 částí: budící stupeň (modul ,,S“ a budící transformátor), výkonový koncový stupeň (výkonový spínací tranzistor a vysokonapěťový transformátor), řádkové vychylovací cívky, obvody obrazovky.

5 Řádkový koncový stupeň je napájen napětím 150 V z impulzního zdroje.
Přes konektor Z3, rezistor R26, primární vinutí VN transformátoru, napájí toto napětí kolektor koncového výkonového tranzistoru T1. Současně jsou přiváděny na bázi tohoto tranzistoru budící impulzy z integrovaného obvodu A250D (modul ,,S“). Tyto impulzy mají pravoúhlý tvar (oscilogram č.7 ve schématu) a otvírají v rytmu kmitočtu Hz bázi tranzistoru T1.

6 Sekundární vinutí dodává především vysoké napětí 16-19 kV pro anodu obrazovky.
Z jednoho sekundárního vinutí je rovněž napájeno přes rezistor R23 žhavící vlákno obrazovky. Další vinutí napájí přes tlumivky L2 a L4 a kondenzátor C14 horizontální vychylovací cívky.

7 SCHÉMA ZAPOJENÍ ŘÁDKOVÉHO ROZKLADU SATURN

8 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google