Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEII – 4.1.2 STABILIZOVANÝ ZDROJ SS NAPĚTÍ Obor:Mechanik Elektronik Ročník:2. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Schema

4 Využití Stejnosměrné stabilizované zdroje se nachází skoro ve všech elektrotechnických zařízení. Jeden z největších důvodů je transformovat, usměrňovat a stabilizovat sítové napětí 230V na požadované napětí pro daný přístroj (každý přístroj je individuální). Např. : zdroje pro přístupové body (Access Point ), tiskárny, rozhlasové přijímače, napájení řídící techniky ve strojích, atd.

5 Popis funkce Po přivedení střídavého napětí z transformátoru na vstup dvoucestného usměrňovacího můstku (graetzův můstek) je střídavé napětí usměrněno na stejnosměrné napětí. Usměrněné napětí není stálé, např. u akumulátoru, je zvlněné. Za usměrňovač je proto nutné zařadit filtr, který zvlnění potlačí a to je v našem případě kondenzátor C2 (čím větší kapacita, tím lepší řádově 1000 mF).

6 Další člen ve schematu je stabilizátor napětí složený z rezistoru R1 a Zenerovy diody D5 (podle napětí Zeyerovy diody se stabilizuje usměrněné napětí na požadované, např.: ZD je na 5,6V, což znamená, že za stabilizátorem bude také 5,6V). Pro větší výkony doplňujeme stabilizátor výkonným tranzistorem, v našem případě T1, který je řízen v bázi Zenerovou diodou. Je zapojen v zapojení se společným kolektorem, takže kopíruje napětí na bázi, ale proud zesiluje.

7 Foto stabilizovaného zdroje (Pohled ze strany součástek)

8 Foto stabilizovaného zdroje (Pohled ze strany spojů)

9 Vzor pro návrh plošného spoje

10 Měření (zakresleno ve schématu) U1= ? U2= ?U3=?U4= ? U5= ?

11 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google