Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všeobecný adaptační syndrom

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všeobecný adaptační syndrom"— Transkript prezentace:

1 Všeobecný adaptační syndrom

2 Co je stres ? Psychologická odpověď Fyzická odpověď Medvěd grizzly Úraz Cvičení Negativní Nezaměstnanost Veřejná řeč Přesný příchod fyzická aktivita Pozitivní stresor=cokoliv, co vychyluje tělesnou fyziologickou rovnováhu stresová odpověď=tělesná adaptace k znovuustavení rovnováhy stres=celkový stav stresorů provokujících stresovou odpověď

3 Stadia stresu stadium alarmové reakce (fight and flight-Cannonova emergentní reakce): šok, kontrašok stadium resistence stadium vyčerpání

4 Eustress-podporuje možnosti organismu, zdraví a motivaci
Distress-snižuje možnosti, podporuje rozvoj nemoci a špatné nálady Stresory=příčiny stresu (tlaky, frustrace, konflikty) Faktory ovlivňující závažnost stresu charakteristiky stresoru subjektivní vnímání stresu Reakce na akutní i dlouhodobý stres: fyzické a psychologické

5 Stresová odpověď "boj nebo útěk"
Nervový systém Hormony aktivace osy HPA glukokortikoidy Percepce situace jako “stresové” aktivace SNS plasmatické katecholaminy aktivace dalších cest v CNS motorické odpovědi

6 Akutní odpověď na stres: alterace v chování
v důsledku releasu CRF aktivuje chování spojené se stavem strachu (úzkosti) Release CRF v mozku bdělost (pozornost) “freezing” inhibuje chování, které není spojeno se stresem rozmnožování  behaviorální reaktivita jídlo

7 Autonomní nervový systém
Sympatikus Parasympatikus “vegetativní funkce”  trávení  tvorba slin HR dýchání  perfuze střev stav odpočinku odpověď typu “F& F” trávení  tvorba slin HR  dýchání redistribuce krve ze střev do svalů, mozku a srdce zvýšená aktivita a bdělost

8 Glykolýza

9 Syntéza a metabolismus katecholaminů
                                                                                                                                                                                                    Syntéza a metabolismus katecholaminů

10 Metabolické účinky adrenalinu

11                                                                                                                                                                                                                                                                                  (a) The major steroid biosynthetic pathways. Enzymes catalysing reactions are in red: p450 enzymes are in mitochondria and each catalyses several reaction steps; 3βHSD (hydroxysteroid dehydrogenase) is in cytoplasm, bound to endoplasmic reticulum; 17βHSD and p450aro are found mainly in gonads. (b) The steroid molecule.

12                                                                                                                                                                                                                                                                                 

13 Klasické součásti stresové reakce v CNS.

14

15 K předchozímu obrázku: hypotalamo-hypofyzární osa (HPA)
(A) Klasické součásti HPA–CNS–imunitního systému. (B) Neurony syntetizující CRF a vazopresin se nacházejí v n. paraventricularis (PVN). Jejich axony dosahují do eminentia mediana; zde jsou z nervových terminál uvolňovány peptidy, které jsou transportovány cévami portálního systému do adenohypofýzy. V adenohypofýze působí přes své receptory stimulaci ACTH. (C) ACTH po uvolnění do cirkulace stimuluje kůru nadledvin k sekreci glukokortikoidů.

16

17                                                                                                                                                                                      Řízení osy HPA.                                                             

18 CRF Kortikotropin-releasing factor (CRF) a příbuzný peptid urokortin ovlivňují behaviorální, kognitivní, autonomní, neuroendokrinní a imunologické odpovědi na stresové stimuly aktivací CRF1 nebo CRF2 receptorů v CNS a v adenohypofýze. U pacientů s úzkostnými, stresovými a depresivními nemocemi byla prokázána hypersekrece CRF a abnormální funkce HPA. Protože receptory pro CRF jsou rychle desenzitizovány při vysokých koncentracích agonisty, hypersekrece CRF sama o sobě nemůže být odpovědná za zvýšenou neurotrasmisi CRF, která byla pozorována u těchto pacientů. Současná dysregulace mechanismů kontrolujících úroveň a trvání signalizace CRF receptorů se zřejmě také účastní. CRF1 receptor ovlivňuje chování úzkostně depresivní a stresové Funkce CRF2 receptoru neobjasněny.

19 CRF 1. hypotéza: aktivace CRF1 receptoru zahajuje reakce úzkostné a strachové, zatímco aktivace CRF2 receptoru obnovuje homeostázu protiakcemi proti CRF1 aktivaci. 2. hypotéza: Receptory CRF1 a CRF2 se účastní v protichůdných obranných modelech, kdy CRF1 receptory ovlivňují defenzivní odpovědi vyvolávané stresory, kterým lze uniknout, kdežto CRF2 receptory vyvolávající úzkostně depresivní reakce jsou vyvolány stresory, které nelze řídit ani jim uniknout.

20 Orexinové/hypokretinové receptory v hypothalamu

21 Schéma sagitálního řezu
orexin/hypocretinové neurony v laterálním hypothalamu (LH) nebo perifornikálním nebo dorzomediálním hypothalamu (PFA–DMH) mají odlišitelné funkční atributy. LH (ale ne PFA–DMH) orexinové neurony nejsou aktivovány stresorem. Stres aktivuje PFA–DMH orexinové neurony. Orexinové neurony v PFA–DMH (ale ne v LH) jsou aktivovány proporcionálně ke stupni bdělosti. Zkraty LC, locus coeruleus (noradrenergic neurons); NAc, nucleus accumbens; PPT–LDT, pedunculopontine nucleus and lateral dorsal tegmental nucleus (cholinergic neurons); TMN, tuberomammillary nucleus (histaminergic neurons);

22 Neurochemické mechanismy a místo jejich působení.
ACTH, adrenokortikotropní hormon; CRF, kortikotropní uvolňovací faktor; LC, locus ceruleus; NE, norepinefrin.

23 Pulsatilní a diurnální povaha glukokortikoidní sekrece

24

25

26

27

28

29

30 Komentář k obrázku: Model pro MHC peptidy I. třídy, odvozené od heat shock proteinu. Buněčný stres vede ke zvýšení transkripce a translace HSP. HSP jsou degradovány proteasomem a následně přivedeny do žlábku molekul MHC I pro peptidy. Zvýšené nebo nové komplexy HSP–peptidy –MHC jsou přítomny na povrchu buněk pro interakci s innátními (natural killer (NK) buňky) a adaptačními (cytotoxické T lymphocyty) imunitními efektory. Individualní nebo synergistické rozpoznání různými efektory vede k destrukci stresovaných buněk.

31 Schéma molekulárních komunikačních okruhů, které existují mezi imunitním a neuroendokrinním systémem.

32

33 Rovnováha imunitních odpovědí
Th1 a Th2

34 Th2 posun imunitních reakcí v důsledku stresu

35 Th2 posun v důsledku stresu a akutního zánětu

36

37

38

39 Působení CRF a kortikosteroidů na mnohé tělesné funkce

40

41 Akutní odpověď na stres
adaptivní, umožňující přežití ačkoliv se v různých situacích volí různé reakce, cíl je vždy stejný = přežití metabolické: glykémie kardiovaskulárně/respirační-doprava glukózy ke svalům, srdci a mozku analgézie inhibice procesů snižujících šanci na přežití (rozmnožovací chování, jídlo, procesy v GIT, deprese imunitního systému)

42 Akutní reakce na stres-metabolické efekty
Účel: zvýšit glykémii prostřednictvím katecholaminů a glukokortikoidů Uptake glukózy je inhibován a syntéza proteinů, mastných kyselin a glykogenu je zastavena. Lipolýza, glykogenolýza, proteolýza (katecholaminy mají spíše krátkodobé efekty na glykémii), glukoneogeneza (glukokortikoidy mají spíše dlouhodobé efekty na na glykémii).

43 Akutní odpověď na stres-kardiovaskulárně respirační efekty
Účel: zvýšit kardiovaskulární tonus k rychlé dodávce mobilizované glukózy a kyslíku nejpotřebnějším tkáním. Uvolnění vasopresinu z axonových terminál neurohypofýzy vede k reabsorbci vody v ledvinách. Účel: zvýšení náplně CV systému

44 Akutní odpověď na stres-analgézie
Účel: snížit vnímání bolesti Rozeznáváme dvě formy analgézie indukované stresem (SIA) -na opiátech závislá SIA (enkefaliny a -endorfin) -na opiátech nezávislá SIA (glutamát) Během stresové reakce se mohou kombinovat obě formy SIA.

45 Chronická odpověď na stres
maladaptivní = s poškozujícími efekty na organismus chronický stres může vést k onemocnění jako žaludeční vředy, viscerální obezita, snížený růst, zvýšené riziko CAD chronický stres ovlivní chování: inhibice reprodukce chronický stres je asociován s některými psychiatrickými nemocemi (deprese).

46 Role mnohonásobných faktorů ve vztahu ke stresu
Dominantní a subdominantní opice: Ve stabilních podmínkách (území se nemění) mají dominantní samci nižší hladiny GCs než subdominantní. V nestabilních podmínkách mají dominantní samci glukokortikoidy stejně vysoké nebo vyšší než subdominantní. “Síla osobnosti” dominantního samce koreluje s nízkými hladinami glukokortikoidů.

47 Role mnohonásobných faktorů ve vztahu ke stresu
“Good state of mind”-pozitivní rysy osobnosti: Sociální podpůrné skupiny-formují se nesexuální přátelství osob opačného pohlaví Trénink schopnost předvídat stresovou situaci a schopnosti přebírat nad ní kontrolu. transformace agresivity při ztrátě možnosti bojovat (sport)

48


Stáhnout ppt "Všeobecný adaptační syndrom"

Podobné prezentace


Reklamy Google