Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
ČAJ PRAVÝ
3
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ obsahuje látku KOFEIN známá pod názvem TEIN
TEIN má ty samé vlastnosti jako kofein u kávy, ale v menším množství
4
DRUHY ČAJOVNÍKŮ ČÍNSKÝ ČAJOVNÍK ASSAMSKÝ ČAJOVNÍK
5
ZPRACOVÁNÍ ČAJE čtyři základní stádia: zasychání válcování
fermentaci - nezahrnuje zelený čaj sušení
6
TRŽNÍ ÚPRAVA PRAVÉHO ČAJE
SYPKÝ ČAJ – zelený, černý PORCOVANÝ ČAJ – zelený, černý, aromatizovaný, ovoněný INSTANTNÍ /ROZPUSTNÝ/ ČAJ-černý s příchutí citrónu
7
TRŽNÍ DRUHY PRAVÉHO ČAJE
8
ČERNÝ ČAJ Sypaný: Assam, Darjeeling /daržíling/, Ceylon, Milford,
Porcovaný: Pickwick, Africký, Čínský, Asijský, Klub, Pigi, Ranní čaj…
9
ZELENÝ ČAJ Celé svinuté lístky:
Gunpowder green tea, Green tea pravý čínský zelený čaj Porcovaný: Zelený čaj, Zelený čaj s příchutí – - broskve - citrónu…..
10
JAKOST PRAVÉHO ČAJE OBSAHUJE SVINUTÉ ČAJOVÉ LÍSTKY (ČAJENKY), POUZE MINIMUM ÚLOMKŮ VĚTVIČEK A ŘAPÍKŮ. NEOBSAHUJE ČAJOVÝ PRACH NESMÍ BÝT ZATUCHLÝ, MOKRÝ, PLESNIVÝ A NESMÍ OBSAHOVAT ŽÁDNÉ PŘÍMĚSI.
11
PŘÍPRAVA ČAJE K PRODEJI
JEDNÁ SE O DOPLŇOVÁNÍ PRAVÉHO ČAJE DO REGÁLU. ZDE DODRŽUJEME OBMĚNU ZÁSOB. KONTROLUJEME DATUM TRVANLIVOSTI. KONTROLUJEMEM SPRÁVNOU CENOVKU.
12
SKLADOVÁNÍ PRAVÉHO ČAJE
V SUCHÝCH, ČISTÝCH, DOBŘE VĚTRATELNÝCH SKLADECH. TEPLOTA DO 20°C, VLHKOST DO 70%. CHRÁNÍME PŘED SLUNCEM. SKLADUJEME SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI ČAJI. JSOU AROMATICKÉ, PROTO ODDĚLENĚ OD ZBOŽÍ HYDROSKOPICKÉHO.
13
OPAKOVÁNÍ JAKÝ JE VÝZNAM PRAVÉHO ČAJE VE VÝŽIVĚ?
JAKÉ ZNÉTE DRUHY ČAJOVNÍKŮ? JAKÉ ZNÁTE TRŽNÍ DRUHY ČERNÉHO A ZELENÉHO ČAJE? JAKÝ JE ROZDÍL MEZI ČERNÝM A ZELENÝM ČAJEM Z HLEDISKA VÝŽIVY? JAK SKLADUJEME PRAVÝ ČAJ? JAKÉ MOHOU BÝT VADY PRAVÉHO ČAJE?
14
ZDROJE http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900278530.jpg
_caj_pravy.jpg Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 3. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.