Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Disacharidy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími disacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Oligosacharidy, sacharosa, maltosa, laktosa, glukosa, fruktosa, galaktosa, enzym, amylasa, cukrová řepa, cukrová třtina, katamel, kulér, syřidlo, kyselina mléčná Datum
2
Disacharidy
3
patří do skupiny oligosacharidů
tvoří je dvě molekuly monosacharidů mají sumární vzorec C12H22O11
4
Maltosa cukr sladový tvoří je dvě molekuly glukosy
je obsažena ve sladu – naklíčený ječmen Obr.č.1:
5
maltosa vzniká rozkladem škrobu při klíčení, působením enzymů obsažených v klíčku
je také produktem rozkladu škrobu enzymem amylázou při trávení potravy v ústech
6
maltosa dobře kvasí, je sladká, má charakteristickou chuť
maltosa se proto používá při výrobě piva – obsah maltosy v pivu udává jeho stupňovitost
7
sacharosa cukr řepný tvoří ji glukosa a fruktosa
vyrábí se z cukrové řepy (kořeny) Obr.č.2: Obr.č.3: Obr.č.4:
8
vyrábí se také z cukrové třtiny (stébla)
Obr.č.5: Obr.č.6:
9
cukr řepný – kostky cukr třtinový
Obr. č.7: cukr třtinový Obr.č.8:
10
bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě
používá se jako potravinářské sladidlo zahřátím na vysokou teplotu karamelizuje karamel- polevy, krémy, náplně, zmrzlina…. karamel - potravinářské barvivo – kulér Obr.č.9:
11
laktosa cukr mléčný tvoří ji glukosa + galaktosa obsažena mléce savců
Obr.č.10:
12
vyrábí se ze syrovátky (vzniká sražením mléka syřidlem-chymosim- enzym v žaludku sajících telat)
bílá krystalická látka, není sladká, je velmi výživná kvašením (baktérie) – kyselina mléčná – výroba mléčných výrobků – srážení bílkovin
13
Otázky Který disacharid je tvořen glukosou a fruktosou?
Co je to kulér? Proč se maltosa používá při výrobě piva? Kdy a jak vzniká maltosa v obilném zrnu ? Popiš využití laktosy.
14
zdroje Wikipedie Wikimedia Commons
Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.