Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_BULHARSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Sofie, Stara Planina, Vitoša, Rila, Musala, Pirin, Rodopy, Dunaj, Marica, Plovdiv, Pernik, Nesebar, Slunečné pobřeží DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 BULHARSKO

4 Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově
Bulharsko je stát v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově. Země sousedí na severu s Rumunskem (hranici tvoří převážně Dunaj), na západě se Srbskem a s Makedonií, na jihu s Řeckem a na jihovýchodě s Tureckem. Východní hranici tvoří Černé moře.

5 Hlavní město je Sofie.

6 Velká část povrchu Bulharska je hornatá
Velká část povrchu Bulharska je hornatá. Centrální částí země se táhne pohoří Stara Planina. Jižně vystupuje masiv Vitoša měřící 2290 m n. m. Jihozápad země vyplňuje mohutný horský masiv s pohořími Rila, kde je také nejvyšší hora Bulharska a také Balkánského poloostrova Musala měřící 2925 m n. m., dále Pirin a plošně rozsáhlejší Rodopy. Na sever od něj leží Dolnodunajská nížina, na jih Hornotrácká nížina.

7 Do Černého moře odvádí své vody největší řeka země Dunaj, k úmoří Egejského moře patří Marica. Podnebí má na severu ráz kontinentální, na jihu a východě středomořský. Průměrné lednové teploty se pohybují od -2 do 2 °C, červencové od 21 do 25 °C.

8 Bulharsko je průmyslově-zemědělský stát
Bulharsko je průmyslově-zemědělský stát. Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví, strojírenství, chemie, textilní průmysl a potravinářství. Těží se hnědé uhlí a barevné kovy. Nejdůležitější průmyslová centra jsou Sofie, Plovdiv, Burgas, Pernik a Stara Zagora.

9 V zemědělství převládá rostlinná produkce nad živočišnou.
Pěstuje se pšenice, ječmen, kukuřice, slunečnice, brambory, cukrová řepa, zelenina, broskve, vinná réva, rajčata, melouny a tabák. Chovají se ovce, prasata, skot, buvoli, koně, osli, kozy a drůbež. Produkce vlny, medu a rybích výrobků.

10 V posledních letech příjmy z turistického ruchu v Bulharsku rapidně vzrostly. Přímořská letoviska Sozopol, Nesebar, Zlaté písky, Slunečné pobřeží, Primorsko, Albena, Varna, Burgas, a Balčik se stávají oblíbenými pro turisty.

11 Doplň Sofie Hlavní město Bulharska je Hranici s Rumunskem tvoří Dunaj
Východní hranici tvoří Nejvyšší hora Bulharska je Leží v pohoří K úmoří Egejského moře patří řeka Přímořské letovisko je pobřeží Dunaj Černé moře Musala Rila Marica Slunečné

12 Použité zdroje: obrázky z galerie Office [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google