Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu: Pě8 - 11 Datum ověření ve výuce: Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Pěstitelství Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Téma: Škůdci a choroby pokojových rostlin

2 ANOTACE Digitální výukový materiál ŠKŮDCI A CHOROBY POKOJOVÝCH ROSTLIN je součástí výkladové hodiny. Výklad je doplněn naskenovanými obrázky. Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
ŠKŮDCI A CHOROBY Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

4

5 ŠKŮDCI

6 Červci Červec je drobný oválný hmyz velký 3-6 mm pokrytý bílou vatou.
Všechna jeho vývojová stádia jsou pohyblivá. Saje hlavně v úžlabí a na spodní straně listů různých rostlin. Silně napadená rostlina vadne, její listy žloutnou a opadávají. Zachránit rostlinu může postřik nebo snadněji červce v začátku napadení setřeme vlhkým hadříkem.

7 Housenky Různé housenky mohou škodit především v zimní zahradě, v obytných místnostech se vyskytují málokdy. Prozrazují se vyžranými částmi na listech. Některé housenky spřádají listy pavučinovitými vlákny. Většinou postačuje sběr housenek a jejich zničení.

8 Lalokonosec Nejnebezpečnější jsou beznohé larvy tohoto brouka.
Žijí v substrátu a ožírají kořeny, cibule a hlízy. Přítomnost škůdce poznáme pozdě, když jsou kořeny poškozené a rostlina vadne. Brouka někdy prozradí požerky na listech. Nejčastěji napadá brambořík, prvosenku, begónie, azalky. Postřik Furadan - zálivku není možné provádět v bytě.

9 Molice Bílý křídlatý hmyz ("bílá muška")
Patří k obtížnému savému hmyzu hlavně na velkokvětých pelargoniích, fuchsiích, begóniích a na netýkavkách. Nazelenalé larvy sají na spodní straně listů a pokrývají je lepkavou medovicí. Silně napadený list žloutne a opadává. Rychle se rozšiřují Postřik (Apllaud 25 WP, Biool, Mospilan 20 SP, Talstar 10 EC a jiné) v intervalech dnů

10 Mšice Známý drobný savý hmyz zbarvený nejčastěji do zelena, ale případně i do žluta nebo jsou načervenalé až černé. Sají v celých skupinách hlavně na mladých částech rostlin jako vrchol stonků a poupat. Napadá všechny rostliny s měkkými pletivy. Zvláště ohrožené jsou kvetoucí rostliny. Mšice rostlinu oslabují a pokrývají ji lepkavou medovicí. Přenášejí i virové choroby. Postřik (Best K, Biool, Karate Zeon 5 SC, Mospilan 20 SP, Nurelle D, Tribute Trigger, Vermitec 1,8 EC), vhodné je postřiky střídat.

11 Puklice Mají nápadně štítkovitě ztlustlou pokožku šedohnědé a červenohnědé barvy. Dospělý hmyz je  oválného tvaru a saje spolu se svými volně pohyblivými drobnými larvami na nadzemních částech rostlin, které při silném napadení zeslabuje. Najdeme je hlavně na spodní straně listů při žilkách. Ochrana je mechanické setření z rostlin prsty nebo vatou namočenou do zředěného lihu či mýdlového roztoku. Postřik Savel, Biool. Jestliže se puklice příliš rozšíří tak, že listy jsou žluté a lepkavé od medovice, bývá na záchranu pozdě.

12 Roztočník Je velmi drobný, pouze 0,1-0,4 mm.
Je bělavý, lesklý, štětinatý a má 4 páry noh. Žije  ve vegetačních vrcholech rostliny. Sáním způsobuje zakrnění, ztloustnutí a deformování mladých částí rostlin. Ze zakrnělých vrcholů se stěhují na ještě zdravé části dorůstající části rostlin. Postřik v intervalech, dle postřiku (Agrion, Best M, Fast M, Sumithion Super, Omnite 30 W, Omnite 570 WP, Biool). Přípravky nutno střídat.

13 Sviluška Patří k roztočníkům. Tito pavoučci jsou velcí asi 0,5 mm.
Sáním způsobují žloutnutí až zhnědnutí listů. Sají na spodní straně listů u mnoha pokojových rostlin. Listy jsou nahoře světle až žlutě skvrnité a na spodní se objevují jemné pavučinky v úžlabí listů.  Svilušce se daří v suchém a teplém prostředí. Preventivní ochrana je rosení a zvýšení vzdušné vlhkosti. Postřik  Biool, Magus 200 SC, Omite 30 W, Omite 570 EW, Talstar 10 EC, Vemritec 1,8 EC.

14 Třásněnka Třásněnka se stala vážnějším škůdcem kvetoucích rostlin.
Třásněnka je čárkovitý černý asi 1 mm velký hmyz s třásnitými křídly. Spolu se svými žlutými larvami způsobují skvrnitost listů, která se objevuje jako stříbřité proužky, různé deformace listů a květů, korkovatění a zakrnění rostlinných pletiv. Dospělé třásněnky lze chytat na světle na modré lepové desky. Postřik Biool, Karate Zeon SC, Nurelle D, Talstar 10 EC, Vermitec 1,8 EC.

15 CHOROBY

16 Bakteriální hniloba stonku
Pěstitel pokojových rostlin se snadno s touto chorobou může setkat u pelargonií. Na spodní straně listů se tvoří soustředné kruhy s výtrusy. Napadené listy seberte a zničte, zlepšete větrání. Neberte řízky z nemocných rostlin.

17 Čerň Na medovici, kterou vylučují mšice, puklice, molice a vlnatí červci, roste černá houba. Přímo sice neškodí, ale ucpává průduchy a brání přístupu světla k povrchu listů. Čerň setřete vlhkým hadříkem a listy opláchněte čistou teplou vodou. Při prvních příznacích hledejte škůdce, proti kterému je nutno zasáhnout

18 Hniloba kořenů Kaktusy, sukulenty, begónie, saintpaulie a palmy podléhají hnilobě kořenů. Prvním příznakem bývá žloutnutí a vadnutí listů a rychle následuje hnědnutí a úhyn.  Příčinou je houbová hniloba vyvolaná přelitím substrátu. Pokud není hniloba příliš rozšířena, lze rostlinu zachránit odřezáním napadené části a znovuzakořeněním.

19 Hniloba stonků Část stonku nebo krček rostliny změkne a uhnívá.
Onemocnění základu rostliny se označuje jako bazální hniloba. Houba se rychle šíří a většinou nezbývá než rostlinu zničit. Při malém rozsahu hniloby se můžete pokusit rostlinu zachránit odříznutím zdravé části a nechat znovu zakořenit.  Vyvarujte se přelití, příliš nízké teploty a více větrejte. 

20 Padlí Padlí je houba, která žije na listech a projevuje se  moučnatými skvrnami na povrchu. Na rozdíl od Botrytidy není tato nemoc tak obvyklá a tak nebezpečná, ale ro-stlinu hyzdí a může se rozšířit na květy a stonky. Doporučuje se postřik Rubiganem. Zlepšete větrání.

21 Plíseň šedá (Botrytida)
U rostlin v chladu, vlhku a stojatém vzduchu se často setkáváme s šedivým chmýřím plíšně šedé, které se objevuje na listech, stoncích, pupenech, květech. Onemocnět mohou všechny rostliny s měkkými listy - zvláště citlivé jsou begonie, brambořík, gloxinie a saint-paulie. Odřízněte a zničte infikované části, zlep-šete větrání, omezte zálivku a hnojení. Použijte systémový fungicid.

22 Skvrnitost Na listech dracén, difenbachií, citrusových a jiných rostlin se objevují hnědé vlhké skvrny, které jsou zprvu malé a později se spojují. Skvrnitost mohou způsobit houby nebo bakterie. Napadené listy odstraňte a zničte, rostlinu postřikujte systémovým fungicidem a několik týdnů ji udržujte sušeji a neroste.

23 ZDROJE Gilbert, R., 200 pokojových rostlin pro každého, vydavatelství Osveta, 1992 Dytrtová, R., Praktické činnosti, Pěstitelství pro r. ZŠ, Fortuna, 1997 Davidson, W., Pokojové rostliny, vydavatelství 1989


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce"

Podobné prezentace


Reklamy Google