Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlízenka ovocná jméno třída.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlízenka ovocná jméno třída."— Transkript prezentace:

1 Hlízenka ovocná jméno třída

2 Monilia fructigena - Hlízenka ovocná
Zařazení: říše Fungi - houby »  třída Leotiomycetes »  řád Helotiales - voskovičkotvaré »  čeleď Sclerotiniaceae – hlízenkovité Patří mezi parazitické askomycety, které způsobují moniliózu. Moniliová hniloba se vyskytuje ve dvou formách jako hnědá nebo černá hniloba. červenec až listopad na plodech především jabloní a hrušní.

3 Rozmnožování: Hlízenka ovocná se rozmnožuje pouze nepohlavně – konidiemi. Napadená část plodu nejdříve hnědne a na povrchu se zjevují soustředěně uspořádané kruhy drobných polštářků s konidiemi. Jejich barva je nejdříve bílá, ale pak přechází přes žlutou až do hnědé.

4 Výskyt: Červenec až listopad na plodech především jabloní a hrušní.

5 Spóry Houba přezimuje v podobě vícebuněčného podhoubí na napadených mumifikovaných plodech, na kterých se počátkem léta vytvářejí polštářky nových konidií, které jsou zdrojem pro další infekce. Konidie se šíří na značnou vzdálenost větrem, vodou a hmyzem. Na intenzitu šíření má vliv vzdušná vlhkost a mechanické poranění plodů. Ochrana: k důležitým opatřením patří především likvidace zdroje infekce, sbírání shnilých a mumifikovaných plodů. Mezi preventivní zásahy patří také boj proti hmyzu. V sadech, které se ošetřují proti strupovitosti a hmyzím škůdcům, je výskyt moniliové hniloby minimální.


Stáhnout ppt "Hlízenka ovocná jméno třída."

Podobné prezentace


Reklamy Google