Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
VEJCE
3
Význam pro potravinářské účely se používají vejce slepičí (křepelčí jako lahůdka) z hlediska výživy jsou vejce vedle mléka a masa nejhodnotnější potravinou dobře stravitelné záporem je obsah cholesterolu/ ucpávání cév/
4
Složení bílkoviny žloutkový olej sacharidy
minerální látky (Ca, P, Fe, S, Mg) vitamíny ( A, D, B1, B2,B12 ) Křepelčí vajíčka mají vysoký obsah ML a V.
5
Struktura vajec skořápka podskořápková blanka vzduchová bublina
bílek - řidší a hustší žloutek zárodek (terčík) poutka (šňůrka)
6
Značení na vejci 1. První číslice označuje metodu chovu nosnic: 1 – vejce nosnic ve volném výběhu 2 – vejce nosnic v halách 3 – vejce nosnic v klecích 0 – vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství (BIO) 2. Kód producenta na vejci zjistíte původ vajec, např.: CZ – Česká Republika SK – Slovensko LT – Litva PL – Polsko DE – Německo 3. Poslední čtyřčíslí např – znamená registrační číslo chovu
7
Hmotnostní skupina Hmotnost 1 vejce (v gramech)
Vejce čerstvá /extra/ A XL velmi velká 73g a více L velká od 63g do 73g M střední od 53g do 63g S malá méně než 53g VEJCE CHLADÍRENSKÁ jsou třídy B nemusí být hmotnostně tříděna
8
Chladírenskách vejce Vejce jsou II. třídy jakosti B
uchovávají se při teplotě prostředí, která je nižší než plus 5 °C a neklesne pod minus 1,5 °C relativní vlhkosti vzduchu 70 % až 85 %.
9
Další druhy vajec vejce perličky - hnědá skvrnitá skořápka, jemnější chuť, vaří se 3 až 5 minut pštrosí vejce - v prodeji vzácně, má silnou skořápku, chutné, 20krát větší než slepičí křepelčí vejce - dekorativní skvrnitá skořápka s černo-hnědým zabarvením, bohaté na minerální látky kachní vejce - používá se v čínské kuchyni, (tzv. černá vejce)
10
Znaky stárnutí vajec Vejce není čerstvé, když:
plave ve sklenici s vodou po rozklepnutí se rozteče žloutek není uprostřed vejce /způsobeno řídnutím bílku/ pod skořápkou na tupé straně je velká vzduchová bublina
11
SPOTŘEBITELSKÉ BALENÍ
po 6 kusech po 10 kusech po 12 kusech po 15 kusech po 20 kusech po 30 kusech
12
Skladování a vady SKLADOVÁNÍ: čerstvá vejce teplota 5°C až 18°C
ukládají se špičkou dolů neprodyšný obal trvanlivost max. 9 měsíců VADY: vysychání, smíšení žloutku a bílku, porušení skořápky, rozklad – vejce zapáchají - PUKAVEC
13
Vaječné výrobky- konzervace vajec:
vaječná melanž – směs bílků a žloutků zmrazená vaječná hmota – (zmrazená směs vajec ) sušená vaječná hmota- bílky, žloutky, melanž
14
opakování: Složení vejce. Značení vajec podle hmotnosti.
Spotřebitelské balení vajec. Skladování čerstvých vajec na prodejně.
15
ZDROJE: http://www.ceskavejce.cz/images/produkty/m6.jpg
16
KONEC Autorem materiálu a jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.