Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Programová výbava počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Programová výbava počítače"— Transkript prezentace:

1 Programová výbava počítače
Software Programová výbava počítače

2 Software Nehmatatelné (virtuální) součásti počítače. Jsou to všechny programy (aplikace), data apod. Například všechny operační systémy, aplikace, všechny hry, ale i počítačové viry, antiviry atd. Programy jsou „napsané“ programátory v programovacích jazycích. Jsou to vlastně instrukce pro procesor, jak má pracovat...

3 Data Jsou informace uložené na různých médiích.
Nejmenší možná jednotka je jeden BIT (jednotka malé „b“)– odpovídá matematicky vyjádřené možnosti ano/ne, tedy 0/1 Osm bitů tvoří jeden BYTE, např , existuje celkem 256 možností zápisu. 1 BYTE 1000 B = 1 kB* B = 1MB B = 1GB B = 1TB BYTE je ovšem příliš malá jednotka, k ukládání se používají jeho násobky *historicky se tzv. malé kilo se liší od KB

4 BIOS Je základní nastavení počítače přístupné po restartu (klávesy DEL, F2, F12 apod. podle nastavení výrobce) Nemusí se nahrávat, je to čip na základní desce Nedoporučuji zásahy nezkušeným uživatelům, ale je třeba vědět, že BIOS existuje, že je někdy nutné provést nastavení. Navíc některé viry útočí právě na BIOS.

5 Operační systém (OS) Je základní program v počítači (alespoň jeden musí být nahraný), který uživateli umožňuje využívat zařízení počítače a spouštět i jiné programy. Kdyby tam OS nebyl, počítač by sice plně fungoval, my bychom ale nebyli schopni provést ani nejjednodušší příkazy. V současnosti jsou všechny OS grafické, tzn. využívají grafickou symboliku k vyjádření složitých povelů a příkazů. Díky tomu se ovládání počítače maximálně zjednodušilo. První OS byl ještě textový – MS-DOS, teprve jeho nástavba Win 3 byla grafická. V našich podmínkách je možné narazit na 4 rozšířené OS: Windows, UNIX, Android a iOS. O všech byste měli znát základní info.

6 Kompatibilita Důležitý pojem pro hodnocení užitečnosti programů: Je to schopnost spolupracovat s jinými programy. Např. Program je spustitelný i v jiném OS, než pro který byl vytvořen. Anebo možnost otevřít dokument/fotografii/video i v jiném programu, než ve kterém byl vytvořen. Pokud program není kompatibilní, přicházejí chybové hlášky…

7 Windows Nejznámější a nejrozšířenější OS od firmy Microsoft (na více než 90% stolních počítačů) Má největší kompatibilitu ze všech OS – většina programů je psána právě pro Windows. Mají celou řadu verzí, ta současná je Win10, starší pak Win8, Win7 atd. Jednotlivé verze pak mají ještě další rozdělení podle obsahu (Proffesional, Student, Home atd.)

8 Unix / Linux Hlavní konkurent Windows na stolních počítačích
Je tvořen volným sdruženým programátorů, není to komerční projekt – je tedy zadarmo ke stažení. Ačkoliv mezi profesionály je poměrně oblíben, trpí základním nedostatkem pro běžného uživatele – nízkou kompatibilitou. Většina programů (např. her) je zkrátka psaná pro Windows a v UNIXu je nespustíte, anebo pouze s obtížemi. I UNIX má řadu verzí/lokalizací, např. Slax, Mandrake, Mandriva, Ubuntu atd. Je to tedy minoritní záležitost hrstky nadšenců, kteří nedají dopustit na jeho hlavní výhody před Windws, což je volná licence, tedy možnost přeprogramování atd.

9 Android OS pro mobilní zařízení, tedy hlavně pro mobily, tablety atd.
Hlavní výhodou je plné přizpůsobení zařízení s dotykovou obrazovkou. Je slibována verze i pro PC, ale ta je pořád odkládána. I Android má řadu číslovaných verzí.

10 iOS OS, který vyvinula firma Apple pouze pro svá zařízení.
Je to tedy uzavřené prostředí, která má zabezpečit uživatelům všechny jejich požadavky bez nutnosti cokoliv dalšího řešit. Výhodou je dobrý servis a jednoduchost, nevýhodou pak logicky velmi nízká kompatibilita. Různé verze jsou tak na iPhonech, iPadech, MacBoocích atd.

11 Obsluha OS, zejména Windows
Všechny dnešní OS využívají grafickou symboliku k ovládání systému. Ovládají se pak myší, prstem (dotykový display), anebo klávesnicí (psaní + klávesové zkratky). Ikona – symbol (malý obrázek, případně tzv. dlaždice) vyjadřující nějaký soubor anebo akci. Je více typů ikonek, např. zástupci atd. Tvůrci OS se snaží maximálně vše zjednodušit a veškerou práci se systémem převést na manipulaci s ikonkami. Jaká je ikonka pro co, případně co dělá a jak jí zapnout už je otázka konvence a nastavení toho kterého OS. Okno – symbolizuje strukturu dat, jejich uspořádání. Data totiž nejsou rozházena na discích nahodile, ale jsou uspořádána do skupin – adresářů, podadresářů atd. Všechny programy se otevírají do oken. Oknem je i základní pracovní plocha.

12 Na tuto prezentaci pak navážou praktická cvičení s OS Windows.
Pro potřeby zkoušení a testů nevyžaduji přesné definice, nýbrž pochopení problematiky a praktickou zručnost při používání OS. Pokud něčemu nerozumíte, tak se zeptejte!


Stáhnout ppt "Programová výbava počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google