Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Biologická a energetická hodnota potravin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_20(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s biologickou a energetickou hodnotou potravin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.
3
Biologická a energetická hodnota potravin
Ing. Petra Pechová, 2012
4
Základní pojmy v oboru výživy a stravování
Výživa – proces uspokojování fyziologických potřeb organismu příjmem stravy Fyziologická potřeba výživy – potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu Hygiena oběhu poživatin – zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje a stravování Látková přeměna – metabolismus – pochody v organismu, kterými se uskutečňuje proces výživy
5
Základní pojmy v oboru výživy a stravování
Stravitelnost – práce organismu potřebná na trávení pokrmů, závisí na složení sousta, jeho velikosti a tvaru, přístupnosti trávicím šťávám, rozpustitelnosti ve vodě, na chuti a na technologii úpravy Poživatiny – potraviny, pochutiny, nápoje Strava – vše, co slouží k lidské výživě Jídlo – strava podávaná v určitou dobu Pokrm – poživatiny upravené podle určité receptury
6
Výživová hodnota potravin
jde o schopnost pokrýt energetickou a látkovou potřebu organismu Dělíme potraviny na: vysokohodnotné (mléko a mléčné výrobky, maso, vejce, sója, brambory, …) nízkohodnotné (cukr, obiloviny zbavené slupek, máslo)
7
Energetická hodnota potravin
Je množství energie, která se může z potravin uvolnit při jejich úplném využití v organismu, vyjadřujeme ji v kJ Energetický příjem musí odpovídat potřebám organismu Nejvíce EH poskytují tuky (1 g = 38 kJ), sacharidy a bílkoviny méně (1 g = 17 kJ)
8
Biologická hodnota potravin
Biologicky důležité složky v potravinách: vitamíny, bílkoviny, minerální látky pro zabezpečení činnosti všech orgánů Příklad potravin – mléko, maso, vejce, zelenina
9
Kontrolní otázky: Co je to energetická hodnota potravin?
Čím je dána biologická hodnota potravin? Najděte na internetových stránkách, jakým způsobem dochází ke ztrátám živin při výrobě pokrmů.
10
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.