Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření hmotnosti Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření hmotnosti Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 Měření hmotnosti Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_312 F Tématický celek: Fyzikální veličiny Autor: Rudolf Konvičný Anotace: Tvorba DUMu v Powerpointu určená pro interaktivní tabuli. Obsahuje seznámení s různými druhy vah, postup při měření na laboratorních vahách.

2 MĚŘENÍ HMOTNOSTI

3 Čím měříme: osobní váhy
Měření hmotnosti Čím měříme: osobní váhy kuchyňské váhy laboratorní váhy

4 Laboratorní-rovnoramenné váhy
Dokážeme měřit hmotnost s přesností 0,001g Používají se v lékařství, v chemickém průmyslu odkaz

5 Postup při měření na laboratorních vahách
Na laboratorních vahách měříme hmotnost tak, že porovnáme hmotnost tělesa na jedné straně s hmotností závaží. Před samotným měřením: zkontrolovat váhy dát váhy do vodorovné roviny vyvážit misky Při měření: a) předmět dáme na levou misku vah b) závaží dáváme na pravou misku

6 Měření hmotnosti na vahách
Malá závaží přenášíme ze sady na misku a zpět pinzetou, ne rukou. Před každou změnou váhy aretujeme. Těleso položíme na levou misku a odhadneme jeho hmotnost. Ze sady vybereme vhodné závaží a položíme na pravou misku vah. Toto měření je zdlouhavé, a proto se dnes používají digitální váhy, které jsou rychlé a přesné.

7 Jestliže miska se závažím po od aretování klesne, víme, že hmotnost závaží je větší než hmotnost tělesa. Váhy aretujeme. Závaží vrátíme zpět a nahradíme ho menším. Jestliže klesne miska s tělesem, přidáváme na misku se závažím postupně další závaží. Postup opakujeme, dokud se jazýček vah neustálí uprostřed stupnice. Váhy aretujeme a sečteme hmotnosti všech závaží na pravé misce. odkaz odkaz 2 Součet hmotnosti všech závaží na misce se rovná hmotnosti váženého tělesa.

8 Po ustálení ručky uprostřed stupnice, a tím vyrovnání
hmotností na obou stranách zapíšeme hmotnosti: Předmět: závaží m(g) Součet m= g

9 Použité zdroje: učebnice Fyzika pro 6.ročník SPN,2000 vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Měření hmotnosti Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google