Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu
VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PECKOVE_OVOCE_PREZENTACE_07 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Peckové ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se základními druhy domácího peckového ovoce, složením, použitím a způsoby jeho konzervování. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Peckové ovoce Broskve Pochází z Číny Obr.1
Barva bílá přes oranžově žlutou až k tmavě červené Konzumují se čerstvé, konzervované, sušené Příprava dezertů a likérů
3
Peckové ovoce Meruňka Původ – Čína Dozrává v létě Obr.2
Sladká dužina s peckou uprostřed je pokryta jemnou slupkou Konzumace – čerstvé, konzervované, sušené Příprava moučníků, likérů
4
Peckové ovoce Nektarinky Hybrida meruňky a slívy
Hladká slupka a šťavnatá dužina Konzumace – čerstvé.kompoty Velké využití na přípravu moučníků, mražených krémů Obr.3
5
Peckové ovoce Švestka Obr.4 Ovoce pozdního léta nebo brzkého podzimu
Pochází z Přední Asie Dužina má pevnou konzistenci Konzumace – čerstvé, kompoty, sušené, povidla Příprava moučníků – buchty, koláče, knedlíky
6
Peckové ovoce Třešně Dělíme je na srdcovky a chrupky
Šťavnaté ovoce a velmi křehké Rychle se kazí Příprava kompotů a džemů Obr.5 Tradiční kuchyně – bublanina, koláče, ovocné knedlíky, ozdoba dortů
7
Peckové ovoce Višně Dozrávají později než třešně Snadno se kazí Obr.6
Ideální na přípravu dezertů, koláčů, dortů Připravují se z nich šťávy, sirupy, kompoty Likér - griotka
8
Peckové ovoce Blumy Obr.7 Kulaté plody červenofialové barvy
Konzumace – čerstvé, kompoty Mirabelky Malé kulaté plody žluté barvy Vysoký obsah cukrů Obr.8
9
ZDROJE www.cs.wikipedia.org
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 TMASCHLER. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 SANDSTEIN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 AXMANP2. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 BENJAMINT444. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
11
Obr. 6 LABUZNIK. labuznik. cz [online]. [cit. 11. 11. 2013]
Obr.6 LABUZNIK. labuznik.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.7 GINSI. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.8 STANISLAS PERRIN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.