Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma MASO VEPŘOVÉ Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Maso vepřové Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 12 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 Osnova Charakteristika vepřového masa Dělení vepřového masa
3. Anatomické části vepřového masa 4. Použití vepřového masa 5. Použití jednotlivých částí v kuchyni 6. Opakování – didaktický test TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Charakteristika vepřového masa
Vepřové maso má růžovou až světle červenou barvu. Je tučnější, má osobitou lahodnou vůni. Maso z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg je výživově hodnotné, obsahuje všechny důležité živiny. Vepřová pečeně Vepřová krkovička TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Dělení vepřového masa Vepřové maso dělíme podélným řezem v páteři
na 2 půlky a každou půlku na jednotlivé anatomické části. Ze hřbetní části se nejprve odřezává sádlo. Hřbetní sádlo TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Anatomické části vepřového masa
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 Použití vepřového masa
Vepřové maso je vhodné k uzení, používá se na výrobu zabijačkových a celou řadu jiných pokrmů. Kýta se používá na výrobu šunky. Malá selata do hmotnosti 10 kg se pečou v celku. Syrové sádlo se používá na škvaření a na výrobu slaniny. Slanina se používá: - na protýkání suchých mas - přidává se do mletých mas, paštiky, galantiny - při přípravě různých omáček a na obalování pernaté zvěřiny a některé druhy drůbeže TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Použití jednotlivých části v kuchyni
Kýta: minutky, řízky, pečení, dušení v celku, závitky, rolády. Pečeně s panenskou svíčkovou – karé – kotleta s kostí: pečení, smažení, minutky, dušení. Panenská svíčková je nejkvalitnější část vepřového masa, používá se na pečení a minutky. Krkovice je šťavnatější: smažení, pečení, dušení. Plec: pečení, dušení, mleté úpravy, vaření. Bůček, žebírko: pečení, dušení, mleté úpravy, nadívání, vaření. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 Kolínka: pečení, grilování, vaření, rosoly.
Nožičky: vaření, rosoly, sulc. Hlava, lalok: vaření – ovar. Ocásek s křížovou kostí: vaření a pečení. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Opakování – didaktický test
Jaká je stravitelnost vepřového masa: Na pečení používáme: Dobrá Bůček, krkovičku Horší, vysoký obsah tuku Hlavu, lalok Je nestravitelné Plec Nejchutnější jsou kusy o hmotnosti: Nejjemnější vepřové maso je 110 kg Karé 70 – 90 kg Kýta 150 – 200 kg Panenská svíčková Barva vepřového masa je Na přípravu ovaru používáme: Tmavě červená kýtu Světlá Hlavu, kolínka Růžová až světle červená Pečeni Obsah tuku je: Selata nejčastěji upravujeme: Nízký Vařením Vyšší Pečením v celku 20 – 40 % Dušením Na minutky používáme: Hřbetní sádlo se používá na Kýtu, plec Škvaření Panenskou svíčkovou Pečení Pečeni, kýtu Výrobu slaniny TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Didaktický test - řešení
Jaká je stravitelnost vepřového masa: Na pečení používáme: Dobrá Bůček, krkovičku Horší, vysoký obsah tuku Hlavu, lalok Je nestravitelné plec Nejchutnější jsou kusy o hmotnosti: Nejjemnější vepřové maso je: 110 kg Karé 70 – 90 kg Kýta 150 – 200 kg Panenská svíčková Barva vepřového masa je: Na přípravu ovaru používáme: Tmavě červená Kýtu Světlá Hlavu, kolínka Růžová až světle červená Pečeni Obsah tuku je: Selata nejčastěji upravujeme: Nízký Vařením Vyšší Pečením v celku 20 – 40 % Dušením Na minutky používáme: Hřbetní sádlo se používá na: Kýtu, plec Škvaření Panenskou svíčkovou Pečení Pečeni, kýtu Výrobu slaniny TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Zdroje Literatura: Internet:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

15 https://encryptedtbn3. gstatic. com/images
Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google