Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpráva za oblast školství, kultury a sportu"— Transkript prezentace:

1 Zpráva za oblast školství, kultury a sportu
Pro jednání ZM předkládá Organizačně – správní odbor

2 Školy a školská zařízení zřizovaná městem – mateřské školy
Město Kostelec nad Orlicí zřizuje dvě mateřské školy – Mateřskou školu Kostelec nad Orlicí, Krupkova a Mateřskou školu Kostelec nad Orlicí, Mánesova. Celkem je umístěno v 8 třídách našich mateřských škol 188 dětí. V mateřské škole Mánesova je umístěno 109 dětí rozdělených do pěti tříd. Ředitelkou mateřské školy je Bc. Petra Zakouřilová. V roce 2016 se p. ředitelka rozhodla obnovit v MŠ Mánesova školní jídelnu s kapacitou 125 stravovaných, která zde byla v roce 2009 zrušena a do zařízení byla strava dovážena. Na jaře přibyly na zahradu dřevěná kola, dvě pískovcové pitné fontánky a pískoviště s pískovnou. V létě se nově zařídily výdejní kuchyňky u jednotlivých tříd, na chodbách a schodištích bylo položeno nové lino. Byla vybudována hrubá přípravna ovoce a zeleniny, dovybavila se kuchyň.

3 Školy a školská zařízení zřizovaná městem – mateřské školy
V mateřské škole v Krupkově ulici je v aktuálním školním roce umístěno ve třech třídách 78 dětí. Ředitelkou mateřské školy je p. Eva Myšáková. V loňském roce v mateřské škole upravili nevyužívanou chodbu a vytvořili zde zázemí pro materiály pro pedagogickou činnost, které mají učitelky k dispozici. Je zde také upravený prostor pro didaktické pomůcky, které jsou volně přístupné a děti mají možnost samy si je vybírat dle potřeby. Dále byl upraven sklad výtvarných pomůcek, kde je nyní vše přehledně uspořádané. Na zahradu školky byly zakoupeny proutěné chýše, které děti využívají ke svým hrám a na zakázku si nechali vyrobit 2 zahradní domečky k pískovišti, jako sklad hraček a pomůcek na pobyt venku.

4 Školy a školská zařízení zřizovaná městem – základní škola
Do čtyř 1. tříd Základní školy Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí nastoupilo v roce celkem 75 žáků. Celkem má škola 576 žáků v 26 třídách. Škola nadále vzdělává žáky z rodin žadatelů o mezinárodní ochranu, které mají zázemí v místním pobytovém středisku. I v roce se vedení školy podařilo získalo dotaci na financování školního psychologa, který na škole působí a výrazně napomáhá při řešení situací vyžadujících odborný psychologický náhled, sleduje individuální potřeby žáků, reaguje na podněty rodičů i pedagogů. Žáci školy se každoročně účastní lyžařského výcviku, škola pro ně pořádá různé přebory, projektové dny, výlety, exkurze apod. Z mezinárodních programů se aktivně zapojují do aktivity Evropské komise zaměřené na online spolupráci mezi školami, vzdělávání a vzájemnou komunikaci evropských učitelů eTwinning. Spolupracují se školami v Polsku, Švédsku, Portugalsku a Slovensku. Pořádají školní ples, školní akademii, účastní se akcí města apod.

5 Školy a školská zařízení zřizovaná městem – základní škola
V roce 2016 byla realizována výstavba hřiště u budovy školy v Drtinově ulici (Skála). Celková hodnota stavby byla Kč včetně DPH.

6 Školy a školská zařízení zřizovaná městem – dům dětí a mládeže
Dům dětí a mládeže Kostelec nad Orlicí je další příspěvkovou organizací, kterou město zřizuje. Toto školské zařízení poskytuje vzdělávací aktivity a nabízí co nejširší a nejpestřejší paletu zájmového vzdělávání pro naplnění volného času. Pravidelná zájmová činnost se uskutečňuje v 79 zájmových kroužcích a klubech, je zde zapojeno 803 účastníků. Pravidelná činnost je vždy zahájena v měsíci září a trvá do konce května, poté je provozována prázdninová a táborová činnost. V roce 2016 proběhlo např. 18 táborů, z toho 9 příměstských. Kromě interních zaměstnanců jsou zde zapojeni externí pracovníci a dobrovolníci. Příležitostnou zájmovou činností jsou dále výukové programy, kurzy a další akce pro veřejnost. Ve funkci ředitelky zůstává p. Mgr. Bc. Petra Hladká.

7 základní umělecká škola
Základní umělecká škola F.I.Tůmy Kostelec nad Orlicí poskytuje základy vzdělávání v jednotlivých uměleckých oborech, hudebním, výtvarném, tanečním a literárně dramatickém, který však tento školní rok nebyl obsazen. Vzdělává se zde 453 žáků (82 v tanečním, 119 ve výtvarném a hudební obor navštěvuje 252 dětí, z nich individuálně 230). Na škole, která má odloučená pracoviště ve Vamberku a Častolovicích, působí 15 interních a 5 externích pedagogů. Žáci se dobře zapojují do kulturního dění ve městě (např. oslavy 700 let města, vánoční ulička, setkávání klubu důchodců a svazu postižených civilizačními chorobami) a účastní se soutěží od školních až po národní kola, kde se většinou umisťují na předních příčkách, dále koncertů, přehlídek a dalších vystoupení. Škola zřizovateli vychází vstříc a je nápomocna při kulturních akcích pořádaných městem, jsou zde v rámci programu umístěna v tanečním sále divadélka pro děti a budova slouží i jako zázemí pro hudebníky na hudební festival F.I.Tůmy, aj. Ve funkci ředitelky je Mgr. Jana Polnická. Školy a školská zařízení zřizovaná městem – základní umělecká škola

8 Obnova kulturních památek ve městě a území ORP
V roce 2016 byla restaurována vstupní brána na hřbitově v Tyršově ulici, Doplněn bude ještě erb v horní části. Z dotace MK ČR proběhla obnova fasády stěny starého zámku. Dále byly v rámci ORP za podpory MK ČR restaurovány vstupní dveře do kostela sv. Víta v Častolovicích a sochy sv. Petra a Pavla z mobiliáře kostela sv. Jana Křtitele v Albrechticích.

9 25. Setkání Kostelců v Kostelci nad Orlicí
Každoroční setkání se uskutečnilo v rámci hlavních dní oslav 700. výročí první písemné zmínky o městě. Na této akci se setkali zástupci měst, obcí a městských částí ČR v kulturním i sportovním programu, konkrétně v malé kopané, florbalu, stolním tenise, tenise, střelecké soutěži a hasičské soutěži. Štafeta konání setkání byla pro rok 2017 předaná panu starostovi Trhlíkovi do Kostelce u Stříbra.  

10 Šumná Orlice 27. – 11. ročník Šumné Orlice byl zahájen v Zrcadlovém sále Nového zámku v Kostelci nad Orlicí promítáním filmů z cyklu Šumné stopy: Izrael – do Svaté země!. Společně s režisérem Radovanem Lipusem a architektem Davidem Vávrou se návštěvníci vydali po klikatých stopách, které vedou z Čech, Moravy a Slezska až k břehům Jordánu nebo Olivetské hoře. V sobotu odstartoval cyklovýlet z Palackého náměstí po trase židovských památek. Startovné bylo zdarma a každý účastník obdržel publikaci Šumná Orlice 2016 startovací kartu, která byla slosovatelná. Cílem cyklovýletu byl Nový zámek Kostelec nad Orlicí, kde se konal swingový koncert kapely Pružná těla.   Zvláštní poděkování patří našemu průvodci panu PhDr. Josefu Krámovi za jeho poutavý a zasvěcený výklad. Další ročník Šumné Orlice v roce 2018 bude fotbalový! Na každé zastávce budou účastníci kopat penaltu (tedy desítku) a zapijí ji desítkou (tedy pivem). Budeme soutěžit v počtu vstřelených gólů o fotbalové dresy Kostelce. Šumné stopy nás zavedou do Brazílie, kde navštívíme výjimečného architekta a krajana Alfreda Willera, průvodcem bude pan Radovan Lipus - převlečen za Pelého.

11 Kostelec v červnu oslavil narozeniny
V loňském roce uplynulo 700 let od první zmínky o našem městě. Několikadenní bohatý kulturní program, byl spojen s 25. Setkáním Kostelců. Podstatnou část oslav tvořily kulturní akce, nicméně na své si přišli i milovníci sportu a podobných aktivit. 
Připraveno bylo velké množství výstav či tematických prohlídek, které se například týkaly historie či archeologie. Neoficiálním hlavním centrem sobotního programu bylo kostelecké náměstí. Pro návštěvníky zde byl připraven řemeslný jarmark, stánky s občerstvením či dvě pódia, na kterých se střídala jednotlivá vystoupení. Po slavnostním průvodu Kostelců, který odstartoval sobotní den, se konala významná charitativní akce s názvem Běh pro Orion. Veřejnost tak měla příležitost podpořit finančně rychnovské Centrum Orion, které se stará o hendikepované jedince. Výčet jednotlivých bodů sobotního programu by byl opravdu velký. Nemalý úspěch sklidila kupříkladu skupina Děda Mládek Ilegal Band. Ostatně hudba všech žánrů byla v ulicích slyšet celý týden. K pohodové atmosféře přispěly folklórní sbory. Sobotní den patřil i chrámovým sborům, které vystupovaly v kostele sv. Jiří. Sportovně se účastníci Setkání Kostelců, kterých přijelo z různých částí republiky 14, mohli vyžít ve fotbalovém turnaji, adrenalinovém běhu, volejbalovém turnaji a podobně. Opomenuti nebyli samozřejmě ani hasiči. Jednotlivé sbory mezi sebou soutěžily na místním stadionu. Sobotní podvečer přinesl i příjemnou zprávu pro Centrum Orion. Při charitativním běhu, který dopoledne neoficiálně odstartoval i hlavní program oslav, byla vybrána úctyhodná částka. Zástupkyně centra převzala z rukou starosty města Františka Kinského a senátora Miroslava Antla šek v hodnotě téměř 35 tisíc korun, které se vybraly prostřednictvím sbírky.

12 XIII. Hudební festival F. I. Tůmy
9. – Hudební festival k poctě rodáka, barokního skladatele Františka Ignáce Antonína Tůmy byl zahájen v děkanském kostele sv. Jiří vystoupením varhaníka Václava Uhlíře a sopranistky Hany Medkové v programu: František Ignác Tůma a jeho současníci. V sobotu se rozezněl Zrcadlový sál Nového zámku koncertem absolventů ZUŠ F. I. Tůmy a dechového kvinteta Musica Per Sinque. Třídenní festival byl zakončen v areálu Nového zámku závěrečným koncertem Konor Horns s Hudbou k ohňostroji od George Friedricha Händela. Ohňostroj byl v režii doudlebského odpalovače ohňostrojů Václava Krba. Poměrně velké množství návštěvníků, kteří se hudebního festivalu zúčastnili vytvořilo skvělou atmosféru jíž se festival pyšní již třináct let. Tento projekt podpořil Královéhradecký kraj.

13 11. Vánoční ulička – adventní jarmark
V pátek pozval Klub seniorů Pohoda občany do svých vánočně vyzdobených prostor na besedu s výtvarnicí Jarmilou Haldovou a hosty z Orlických hor Hanou a Josefem Ježkovými. V neděli probíhal na Jiráskově náměstí adventní jarmark. Na návštěvníky čekala bohatá gastronomická nabídka, výrobky s vánoční tématikou a tradiční řemesla. V Klubu seniorů Pohoda probíhala Ježíškova vánoční dílna. Hudební skupina Song doplnila vánoční atmosféru svým koncertem v kostelíku J. Komenského s křtem vánočního CD. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu a nové výzdoby města proběhlo na Palackého náměstí. Nechyběla ani Mikulášská nadílka a Krampus show.

14 Kostelecký betlém pomáhal V přízemí kostelecké radnice byl opět vystaven Kostelecký betlém řezbáře Aleše Fajfra. V adventním čase probíhala Vánoční sbírka plyšových hraček na Městském úřadu v Kostelci nad Orlicí. Díky štědrým dárcům se vybralo velké množství „plyšáků“, kteří jistě potěší mnoho dětí a napomohou zlepšení dětské psychiky při různých krizových situacích. První část sbírky putovala k jednotkám Sboru dobrovolných hasičů Kostelec nad Orlicí, Týniště nad Orlicí, Deštné v Orlických horách a Třebechovice. Další část sbírky si převzala Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje - výjezdové středisko Rychnov nad Kněžnou a Oblastní nemocnice Náchod a.s. - Nemocnice Rychnov nad Kněžnou - dětské oddělení. Poslední část sbírky bude doručena Občanskému sdružení Orion a Ústavu sociální péče v Kvasinách.

15 Česko zpívá koledy Ve středu14. prosince se na Jiráskově náměstí se zpívaly koledy společně s Magdalénou Urbanovou, sólistkou Orchestru Karla Vlacha, Smíšeným pěveckým sborem Orlice a Dětským pěveckým sborem Kvítek.

16 Novoroční ohňostroj rozzářil náměstí
V neděli v podvečer se na Palackého náměstí konal tradiční Novoroční ohňostroj, který se uskutečnil i díky finanční podpoře mnoha sponzorů (AQUA SERVIS, a.s.,  Cihelna Kinský, spol. s r.o., Federal-Mogul Friction Products, a.s., František Kinský, Josef Kopecký, Písník Kinský, s.r.o., RENOVAK Kostelec nad Orlicí s.r.o., FLUMEN – CZ s.r.o., AG TYP Kostelec nad Orlicí). Díky dobrému organizačnímu zabezpečení proběhla celá akce bez problémů, a tak firma Ohňostroj Náchod, která měla zábavný program ve své režii, připravila divákům úchvatnou pyrotechnickou show plnou barev a emocí.

17 Stolní kalendář Kostelce nad Orlicí
Kalendář s tématikou „Ze starých hospod Kostelce nad Orlicí“ byl hned po jeho vydání zcela vyprodán. Dále byly vytištěny malé kalendáříky a plánovací kalendáře pro rok 2017 s kresbami autora Tomáše Kodydka. .

18 Dotační programy města
Složení grantové komise : RNDr. Tomáš Kytlík, paní Václava Mlatečková, paní Andrea Kocourková, paní Šárka Slezáková, Ing. Vlastimil Šeda, pan Bedřich Jasník, pan Miroslav Umlauf ml., pan Jiří Plocek . V roce 2016 byly vyhlášeny následující dotační programy: Kultura mládeže i dospělých ( Kč) Jednorázové akce pro děti a mládež ( Kč) Sport – celoroční pravidelná činnost (1 000 000 Kč) Individuálně posuzované žádosti ( Kč)  Drobné veřejně prospěšné a mimořádné aktivity – malé projekty (100 000 Kč) Sport – jednorázové akce  ( ) Finanční dary Celoroční činnost organizovaná pro děti a mládež (100 000 Kč) Podpora „malých projektů“ – finanční dar od spol. Federal - Mogul Friction a.s. (85 000 Kč). V rámci nich bylo dotacemi podpořeno celkem 82 projektů.

19 Konec prezentace. Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Zpráva za oblast školství, kultury a sportu"

Podobné prezentace


Reklamy Google