Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energetická hodnota potravin (EH)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energetická hodnota potravin (EH)"— Transkript prezentace:

1 Energetická hodnota potravin (EH)
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Energetická hodnota potravin (EH) Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s energetickou a biologickou hodnotou potravin. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Energetická hodnota potravin, biologická hodnota potravin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_01

3 EH je dána množstvím energie, která vzniká dokonalým strávením živin v těle
Vyjadřuje se v joulech (J), kilojoulech (kJ) Potřeba energie závisí na věku - pohlaví - druhu práce

4 Např.: obr.1 těžce pracující potřebuje – kJ denně lehce pracující potřebuje kJ denně obr.2

5 obr obr. 4 Vysokou EH mají např. pekařské a cukrářské výrobky, protože obsahují velké množství tuků a cukrů Vitamíny a minerální látky nemají žádnou EH Vhodné je ovoce a zelenina

6 Energetická hodnota základních složek potravin:
CUKRY 16,7 kJ TUKY 37 kJ BÍLKOVINY 16,7 kJ

7 Biologická hodnota potravin (BH)
je dána množstvím a složením bílkovin, minerálních látek, vitamínů a vlákniny v potravinách (buničina, vláknina) Vysokou BH má např. maso, mléko, tvaroh, vejce, ovoce, zelenina, jádroviny…

8 Biologická hodnota potravin
není stále stejná mění se nebo dokonce ničí špatným skladováním potravin nebo zbytečným dlouhým vařením (např. vitamín C) obr.5

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z: Obr. 3: [online].[ cit ]. Dostupné z: Obr. 4: [online].[ cit ]. Dostupné z: Obr. 5: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Energetická hodnota potravin (EH)"

Podobné prezentace


Reklamy Google