Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu
Vliv výživy na masnou užitkovost skotu Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu
2
Kolik krmení zvířata skutečně přijmou
Kolik krmení zvířata skutečně přijmou? Kondiční stav naskladňovaných zvířat? Krmení zvířat s vysokým nebo nízkým genetickým potencionálem? Jaká je kvalita vody? Jsou dávky nastaveny na potřebu zvířat? Je separace na krmném žlabu? Mohu využít aditiva?
3
Kolik krmení zvířata skutečně přijmou?
Veškeré faktory které zvyšují ztráty krmiv. (je pravidlem že ztráty lze vždy snížit o 2 – 5%) Rozhlédněte se : Krmiště, podavače krmiva, přípravny krmiva atd. Selhání skladování (škůdci).
4
Kondiční stav naskladňovaných zvířat.
Tele tvoří velkou část nákladu. Zdravotní a tělesný stav zvířat určuje přírůstek. Telatům na výkrm je věnována menší pozornost než na mléčnou produkci. Dostatek kvalitního mleziva do 2 hodin po otelení rozhoduje o zdravotním stavu a schopnosti produkce
5
Genetický potencionál.
Koncentrace živin může být i velice vysoká, jsou možné cereální diety. Pak je nutno respektovat, že ve vyšších váhách, například u Holštýna nad 500 kg prudce klesá efektivnost tohoto stylu výkrmu. H.D. Ritchie Univerzita Michigan Holštýn potřebuje o 10% více živin než masná plemena
6
Jaká je kvalita vody? Hlavním faktorem kvality vody pro skot je celkový obsah rozpuštěných pevných látek a její vliv na slanost, které výrazně snižují příjem vody (sušiny). Dusičnany mají synergický účinek (obsah ve vodě X obsah v krmení) Existuje jen velmi málo údajů týkajících úrovně kvality vody a vlivu na efektivnost výkrmu. Kanadská studie ukázala, že upravená voda zvýšila růst zvířat oproti zvířatům napájených s neupravenou vodou (nádrže, rybníky)
7
Jsou KD nastaveny na potřebu zvířat?
Sušina siláží a senáží změna z 27 % na 22% snižuje přírůstek o 0,2 kg a více. Telata rostou nejefektivněji, roční býci už potřebují o 10-20% vyšší dávku živin na dosažení stejného přírůstku. Dostatek proteinu – zkrmování močoviny.
8
Jsou KD nastaveny na potřebu zvířat?
Močovina – levný zdroj bílkovin Ekvivalent 281 % hrubého proteinu UFP potencionál fermentace močoviny – pokud je podíl lehce dostupné energie v krmivu, které mohou převést amoniak na bílkoviny pak je UFP pozitivní. Kukuřice má pozitivní UFP Seno, sojová moučka negativní UFP. Lépe kombinovat více zdrojů energie. Doplněk : 72% mletá kukuřice, 12,3 % močovina, síran draselný, fosforečnan vápenatý, chlorid draselný, sůl
9
Je separace na krmném žlabu?
Dobře promíchaná TMR zabraňuje separaci. Separace jádra může vyvolat acidózy a snížení příjmu sušiny. Do 2 hodin po nakrmení by měla být zvířata zalehnutá a žvýkat – prostor u žlabu, nemožnost separace, chutnost krmné dávky, klid ve stáji… Kontrola přes síta před nakrmením po nakrmení, kontrola živinová rozbor TMR před a po.
10
Mohu využít aditiva? Energie Dusíkaté látky - proteiny Vláknina
Minerální prvky a vitamíny Aditiva
11
Konjugovaná kyselina linolenová (CLA)
Směs polohových a geometrických izomerů kyseliny linolové s konjugovanou dvojnou vazbou umístěné v polohách 7,9-, 8,10-, 9,11, 10,12- nebo 11,13- na uhlíkovém řetězci s řadoubiologické účinky U monogastrů zlepšuje efektivitu krmení a snižuje ukládání tuku U skotu zatím pouze studie využití chráněného CLA na zvýšení jejich obsahu v mase pro lidskou výživu Při pastvě je vyšší zastoupení v mase Komerční využití tzv. funkční potraviny
12
Hořčík Relaxační účinek na kosterní svalovinu
Studie prokázaly že dietetická suplementace zmírňuje účinky stresu a snižuje hladinu kortizolu, noradrenalinu, adrenalinu a koncentraci dopaminu (Kietzmann & Jablonski, 1985; Niemack et al., 1979) Suplementace Mg snižuje ztrátu glykogenu ze svalů (výzkum u merino jehňat před porážkou (Gardner, Jákoba & Pethick, 2001).
13
SELEN Pozitivní účinky při suplementaci selenu na růst a vývoj kostry u prasat, drůbeže a skotu jsou průkazně prozkoumané (Close, 1998, 1999, Mahan, 1999). Používání anorganického selenu v chovu hospodářských zvířat má za následek obroské zvýšení produktivity používání organického má spousty dalších benefitů
14
Vitamín E Nejznámější způsob zlepšení kvality masa.
Významný antioxidant. Snižuje lipidy a myoglobinové oxidace v čerstvém mase a masných výrobkách Účinky dávky vitaminu E na kvalitu masa byly poprvé zaznamenány pro snížení oxidace lipidů v mase z drůbeže (Bartov, Basker, a Angel,1983; Marusich et al., 1975) a prasat (Buckley a kol.,1989; Tsai, Wellington, a rybník, 1978). Pozitivní vliv krmení vitamin E u skotu na barvu masa a pak na metmyoglobin akumulaci v hovězím mase byly popsány (Faustman, Cassens, Schaefer, Buege, a Scheller, 1989a; Faustman et al., 1989b) a následně. Zlepšení v oblasti retailového skladovatelnosti dnů v - hovězí kýta a dny v hovězí svíčkové (Arnold et al., 1992).
15
Shrnutí. Příjem sušiny Koncentrace živin
Využití vhodných kombinaci krmiv energie vs. NL Přístup k vodě a její kvalita Zdravé tele = rychlý start Využití vhodných aditiv (proti stresových, antioxidantů) Vykrmovat zvířata s vhodným genetickým potencionálem
16
Děkuji za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.