Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_542 Spotřeba potravin a výroba mouky 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učebního mater.: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, mletí zrna, třídění, hlavní a vedlejší produkty Klíčová slova: zrno, šrotování, třídění, mouka Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Technologie výroby 1) příprava zrna k mletí
čištění a třídění aspirační skříně – odstranění jemného prachu síta – odstranění větších nebo menších příměsí triéry(koukolníky) – odstranění plevelů semena koukolu - jedovaté!!!! magnetické odlučovače – odstranění kovových částí odkameňovače - kamínky
3
aspirační skříně – odstranění jemného prachu
Obr. 1
4
síta – odstranění větších nebo menších příměsí
Obr. 2
5
triéry (koukolníky) – odstranění plevelů - semen koukolu
Obr. 3
6
Technologie výroby 1) příprava zrna k mletí
míchání zrna - udržení stejné kvality kartáčování - brusné válce oddělí nečistoty a klíčky (mlýnské ořechy vit E) vlhčení = kondicionování pomocí nakrápěcího šneku na požadovanou vlhkost - zvýšení o 2 % odležení 6 – 8 h loupání – obaly (otruby) od endospermu
7
míchání zrna - udržení stejné kvality
Obr. 4
8
kartáčování - brusné válce oddělí nečistoty a klíčky (mlýnské ořechy vit E)
Obr. 5
9
klíčky - mlýnské ořechy
Obr. 6
10
vlhčení = kondicionování
Obr. 7
11
2) vlastní mletí - Vymílací klíč
šrotování - provádí se opakovaně pšenice 6-7 x žito x třídění na sítech - oddělení krupice od šrotu - ten se vrací na šrotování luštění - mletí krupice na mouku polohrubou a hladkou vymílání - závěrečné mletí dle klíče na hladkou mouku
12
šrotování - provádí se opakovaně
Obr.8
13
třídění na sítech Obr. 9
14
síta Obr. 10
15
2) vlastní mletí - způsoby
Drcení obilí pomocí - roztírání - tlaku - střihu - úderu Typy strojů - talířové - roztíráním - válcové - tlakem a střihem - kladívkové - úderové Typy podle produktu - šrotovníky - mlýny (krupice, krupičky, mouky)
16
3) výtěžnost mouky krupice T350 3 % hrubá T450 20 % T 550 6 %
polohrubá T % hladká T % Celková výtěžnost % Nejlepší mouka je po 3 – 6 týdnech od výroby do jednoho roku.
17
4) balení a expedice Obr. 11
18
Obr. 12
19
Obr. 13
20
Vedlejší výrobky při výrobě mouky:
otruby – při loupání a kartáčování pšenice a žita krmná mouka – kousky zrn, které ani po 4. šrotování, nepropadly sítem (vláknina a tuky) klíčky – při loupání a kartáčování „mlýnské ořechy“ vit. B + E ostatní – prach, kamínky, hlína, plevel
21
foto obr. 1 – 13 autor
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.