Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů."— Transkript prezentace:

1 Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

2 Pro účely tohoto zákona se rozumí
název - název výrobku, druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny stanovený jiným PP nebo prováděcím PP výroba potravin - čištění, třídění, upravování, opracování a zpracování, včetně souvisejícího balení a další úpravy potravin za účelem uvádění na trh, s výjimkou činností spočívající pouze v samostatném procesu balení nebo krájení nebo jiném způsobu dělení potravin včetně jejich navazujícího balení potravina neznámého původu - potravina, u které nelze identifikovat provozovatele potravinářského podniku, který potravinu nebo její složku vyrobil nebo dodal jinému provozovateli potravinářského podniku

3 potraviny živočišného původu - potraviny stanovené definicemi uvedenými v bodech 1.1, 1.10, 1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 1.15, 2.1, 3.1, 3.4, 3.5, 3.6, 4.1, 5.1, 5.2, 5.3, 6., 7. a 8.1 odrážce druhé a třetí přílohy I k nařízení č. 853/2004, mlezivo, krev, včelí produkty a maso krokodýlů prodejní úsek - část prodejní plochy samoobslužné prodejny vymezená prodejním pultem, je-li pult bez přepážek, nebo částí prodejního pultu oddělenou přepážkami, a související prostory samoobslužné prodejny používané k úpravě a skladování potravin uváděných na trh v prodejním pultu, je-li pult bez přepážek, nebo části prodejního pultu oddělené přepážkami

4 Obsah zákona povinnosti provozovatelů potravinářských podniků
kteří vyrábějí nebo dovážejí potraviny určené pro zvláštní výživu informační povinnost provozovatele potravinářského podniku ozařování potravin klasifikace jatečných zvířat označování potravin uvádění potravin na trh státní dozor sankce

5 Povinnosti PPP dodržovat smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jakost potravin; dodržovat ve všech fázích výroby, balení, krájení nebo jiného způsobu dělení a uvádění potravin na trh technologické a hygienické požadavky, způsob a podmínky přepravy, uchovávání a manipulace s potravinami dodržovat požadavky stanovené předpisy EU dodržovat požadavky pro druhy a přípustná množství toxikologicky významných látek v potravinách jde-li o potravinu uváděnou na trh na území České republiky, uvádět povinné informace o potravinách stanovené v právních předpisech v českém jazyce dodržovat požadavky na složení doplňků stravy, jejich označování a způsob použití používat jen takové obaly a obalové materiály, které chrání potravinu před znehodnocením, znemožňují záměnu nebo změnu obsahu bez otevření nebo změny obalu a odpovídají požadavkům na předměty a materiály určené pro styk s potravinami poskytnout potřebný počet zaměstnanců a odpovídající technické vybavení pro zajištění výkonu kontroly podle přímo použitelných předpisů Evropské unie upravujících dovoz některých potravin ze třetích zemí oznámit zahájení, změny nebo ukončení výkonu předmětu činnosti podle tohoto zákona nejpozději v den, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu dozoru zajistit dodržování požadavků na nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanovených v souladu s atomovým zákonem

6 zachovat označení šarže podle §9
uchovávat potraviny při teplotách stanovených nařízením č. 853/2004 nebo prováděcím PP, popř. při teplotách stanovených PPP, který potravinu vyrobil potraviny určené pro zvláštní výživu a doplňky stravy uvádět na trh pouze balené u zabalených i nebalených potravin dodržovat lhůty a další požadavky pro uvádění na trh stanovené prováděcím PP zachovat označení šarže podle §9 neprodleně vyřadit z dalšího uvádění na trh potraviny uvedené v § 10 odst. 1 písm. a) až e) balené do obalů, které neodpovídají požadavkům PP nedostatečně nebo nesprávně označené neodpovídající požadavkům na jakost stanoveným prováděcím PP nebo deklarovaným výrobcem páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené zabezpečit, aby ve všech fázích uvádění potraviny na trh byl k dispozici doklad o původu zboží a bez zbytečného odkladu ho předložit orgánu dozoru na jeho žádost

7 Ozařování potravin ozařovny schvaluje SZPI
podrobnosti ve vyhlášce č. 133/2004

8 Klasifikace těl jatečných zvířat
= způsob zařazování jatečně upravených těl jatečných zvířat do tříd jakosti způsobem stanoveným přímo PP EU a prováděcím PP provozovatel jatek, který poráží jatečná zvířata, je povinen zajistit klasifikaci jatečných zvířat způsobem a v rozsahu stanoveném nařízení Komise č. 1249/2008 náklady spojené s klasifikací jatečných zvířat hradí stejným dílem dodavatel jatečných zvířat a provozovatel jatek povinnost klasifikovat se nevztahuje na provozovatele jatek, který poráží v ročním průměru nejvýše do 200 kusů prasat týdně pouze prasata narozená a vykrmená ve vlastních chovných zařízeních a která všechna jatečně upravená těla bourají dospělý skot v ročním průměru nejvýše do 20 kusů týdně klasifikace se dále nevztahuje na dospělý jatečný skot a prasata, která jsou na žádost žadatele dodávána pouze k porážce pro vlastní spotřebu

9 Klasifikátor provádí klasifikaci jatečných zvířat
FO na základě osvědčení o odborné způsobilosti – MZe o provedené klasifikaci vystaví protokol

10 Označování potravin balená ve výrobě – (nařízení 1169/2011) + jakost
balená bez přítomnosti zákazníka balená v přítomnosti zákazníka

11 Označování potravin PPP, pod jehož jménem nebo obchodní firmou je balená potravina uváděna na trh, nebo není-li usazen v Evropské unii, dovozce potraviny na trh Evropské unie, je povinen kromě dodržení požadavků přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího označování potravin zajistit na obalu potraviny určeném pro spotřebitele nebo pro zařízení stravovacích služeb, nebo na etiketě k obalu připojené, uvedení a přesnost údajů o třídě jakosti, stanoví-li tak prováděcí PP nebo přímo použitelný předpis EU dalších údajů, stanoví-li tak prováděcí právní předpis nebo veterinární zákon způsob označení balených potravin stanoví prováděcí PP

12 PPP, pod jehož jménem nebo obchodní firmou je potravina zabalená bez přítomnosti spotřebitele pro účely bezprostředního prodeje nařízení EU o označování potravin uváděna na trh, je povinen zajistit na obalu potraviny jméno a příjmení nebo název anebo obchodní firma a adresa sídla provozovatele potravinářského podniku, který potravinu vyrobil název potraviny čisté množství seznam složek země nebo místo původu způsob uchování, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném uchování mohla být ohrožena bezpečnost nebo zhoršena jakost stanovená prováděcím právním předpisem nebo deklarovaná výrobcem datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti další povinné údaje u určitých druhů nebo skupin potravin podle nařízení EU o označování alergeny údaj o množství hlavní složky v hmotnostních procentech

13 PPP, který uvádí na trh nebalenou potravinu, je povinen tam, kde je tato potravina přímo nabízena k prodeji spotřebiteli, v její těsné blízkosti viditelně umístit snadno čitelný údaj obsahující jméno nebo obchodní název a adresu sídla PPP, který potravinu vyrobil údaj o množství hlavní složky v hmotnostních procentech údaj o třídě jakosti název potraviny země nebo místo původu další povinné údaje u určitých druhů nebo skupin potravin podle nařízení EU o označování údaj o čistém množství u pekařských a cukrářských výrobků dále je povinen v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny k prodeji viditelně zpřístupnit datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti, alergeny další údaje, stanoví-li tak prováděcí PP nebo přímo použitelný předpis EU dále je povinen na vyžádání spotřebitele sdělit nebo v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny k prodeji viditelně a snadno čitelně zpřístupnit seznam složek

14 „česká potravina“ od 1.1.2017 slovy x grafické znázornění
100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka musí pocházet z ČR, a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby musí proběhnout na území ČR součet hmotnosti složek pocházejících z ČR musí tvořit nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek (mimo vodu) stanovených v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny a výroba proběhla na území ČR „vyrobeno v České republice“

15 Uvádění potravin na trh
Na trh je zakázáno uvádět potraviny klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem s prošlým datem použitelnosti neznámého původu překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy stanovené v atomovém zákoně ozářené v rozporu s požadavky stanovenými tímto zákonem a prováděcím PP potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny na trh, jsou-li takto označeny, odděleně umístěny a jsou-li bezpečné potraviny mohou být použitelné k jinému než původnímu použití - pouze jsou-li bezpečné, odděleně umístěné a je-li na nich nebo v jejich bezprostřední blízkosti zřetelně označen doporučený způsob použití

16 § 11a (1) Potravina vyrobená nebo uvedená na trh ve členském státě EU nesmí být odmítnuta k uvedení na trh v České republice za předpokladu, že tato potravina odpovídá a) předpisům, které jsou pro výrobu této potraviny anebo její uvedení na trh v některém z těchto států závazné, nebo b) výrobním postupům a pravidlům správné výrobní praxe používaným v některém z těchto států, pro které existuje dostatečně podrobná dokumentace, na jejímž základě je v případě potřeby možné provést dodatečná šetření. (2) Ustanovení odstavce 1 se neuplatní v případě, že právní předpisy, pravidla správné praxe nebo postupy uvedené v odstavci 1 nezaručují míru ochrany oprávněného zájmu odpovídající míře této ochrany v České republice.

17 Státní dozor orgány ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správa
krajské hygienické stanice Ministerstvo obrany Ministerstvo vnitra Státní veterinární správa Státní zemědělská a potravinářská inspekce

18 Krajské hygienické stanice
vykonávají kontrolu dodržování povinností PPP pro provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna MO nebo MV při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin

19 Ministerstvo obrany vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku pro provozování stravovacích služeb v ozbrojených silách a na území vojenských újezdů při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin v ozbrojených silách a na území vojenských újezdů pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh v ozbrojených silách a na území vojenských újezdů

20 Ministerstvo vnitra vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku pro provozování stravovacích služeb v bezpečnostních sborech s výjimkou Vězeňské služby při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin v bezpečnostních s borech s výjimkou Vězeňské služby pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh v bezpečnostních sborech s výjimkou Vězeňské služby

21 Státní veterinární správa
pro výrobu, skladování, přepravu, dovoz a vývoz potravin živočišného původu a pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin ŽP, které probíhá v zařízeních schválených pro tyto činnosti podle § 22 veterinárního zákona pro uvádění potravin ŽP na trh v tržnicích a na tržištích pro uvádění potravin ŽP na trh v prodejních úsecích a prodejnách jiných než samoobslužných, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže nebo vajec pro uvádění zvěřiny na trh a při příchodu potravin živočišného původu z členských států EU v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení pro provádění klasifikace těl jatečných zvířat pro uváděním nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při poskytování stravovacích služeb

22 Státní zemědělská a potravinářská inspekce
pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh, pokud tato kontrola není prováděna SVS pro výrobu, distribuci a uvádění tabákových výrobků na trh pro vstup a dovoz potravin ze třetích zemí¨, pokud tato kontrola není prováděna SVS pro provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna MO nebo MV

23 Otázky Kdo vykonává dozor nad přepravou a skladováním PŽP?
Kdo vykonává dozor v prodejně nad krájením a následným balením salámů, pokud v prodejně nedochází k úpravě masa? Kdo vykonává dozor nad balením medu, který byl vykoupen od jiných včelařů? Co to je samoobslužná prodejna? Co je prodejní pult? Kdo vykonává dozor v řeznictví nad krájením a následným balením salámů? Co když jsou odděleny pulty pro maso a masné výrobky (Váhala)? Kdo vykonává dozor v prodejně potravin, kde se žádné potraviny neupravují, ale prodává se tam zvěřina? Kdo vykonává dozor nad prodejem medu na samostatném prodejním místě?

24 Sankce

25 Vyhláška č. 366/2005 Sb., pro zmrazené potraviny
Označení slovy, že potravina byla hluboce zmrazena datem minimální trvanlivosti při teplotě skladování minus 18 C nebo nižší teplotou skladování slovy "po rozmrazení znovu nezmrazujte" uvádění do oběhu – při přepravě krátkodobý pokles na minus 15 °C

26 Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Maso - pojmy, členění na druhy a skupiny, označování, požadavky na jakost, uvádění na trh označení – většinou datum použitelnosti hovězí výsekové maso – označí slovy „mladý býk“, „býk“, „volek“, „jalovice“ nebo „kráva“ (identifikace zvířete, jatek, bourárny a původu zvířete) Masné výrobky - pojmy, členění na druhy a skupiny, označování, jakost, technologické požadavky, uvádění na trh Nebalené nakrájené masné výrobky musí být prodány nejpozději v den následující po dni jejich nakrájení v místě prodeje

27 Nařízení EP a R č. 1760/2000, o systému identifikace a evidence skotu, označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 820/97 IČ zvířete schvalovací číslo jatek schvalovací číslo bourárny původ – kde narozen, vykrmen, poražen

28

29 označení obsahuje způsob chovu
Ryby a výrobky z nich Vejce označení obsahuje způsob chovu "1" pro vejce nosnic ve volném výběhu "2" pro vejce nosnic v halách "3" pro vejce nosnic v klecích "0" pro vejce nosnic chovaných v souladu s požadavky ekologického zemědělství vejce třídy jakosti A se uchovávají při nekolísavé teplotě prostředí nejvýše plus 18 °C Majonézy

30 Nařízení EP a Rady (EU) č
Nařízení EP a Rady (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury a o změně nařízení Rady (ES) č. 1184/2006 a (ES) č. 1224/2009 a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 104/2000 obchodní označení příslušného druhu a jeho vědecký název způsob produkce, vyjádřený především slovy „…odlov…“ nebo „…odlov ve sladkých vodách …“ nebo „… chov…“; oblast, v níž byl produkt odloven nebo odchován, a kategorii lovného zařízení použitého při rybolovu zda byl produkt rozmražen případně datum minimální trvanlivosti

31

32

33 Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje Mléko a mléčné výrobky pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění na trh – teplota od 2 °C do 8 °C s výjimkou ošetřených UHT nebo sterilací, zahuštěného mléka, sušeného mléka, tavených sýrů (při teplotě stanovené výrobcem) Mražené krémy pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění na trh – většinou -18 °C, přeprava – krátkodobé zvýšení na -15°C Jedlé tuky a oleje pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování a jakost – předpisy EU, uvádění na trh– teploty

34 Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony Přírodní sladidla – pojmy (ve vodě rozpustné sladce chutnající látky na bázi přírodních sacharidů), členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost, technologické požadavky, uvádění do oběhu – teplota a vlhkost Med - pojmy, členění, označování, jakost podle původu květový nebo medovicový podle způsobu získávání a úpravy - vytočený, plástečkový, lisovaný, vykapaný, med s plástečky, filtrovaný, pastový, pekařský. Cukrovinky, kakaový prášek a směs kakaa s cukrem - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost Čokoláda čokoládové bonbóny - pojmy, členění na druhy, skupiny, označování, jakost

35 Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro škrob  a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena Škrob a výrobky ze škrobu (např. puding) - pojmy, členění na druhy a skupiny, označování, jakost Luštěniny - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost - škůdci Olejnatá semena - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost, skladování

36 Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čaj, kávu a kávoviny
Čaj – pojmy (pravý, zelený, instantní), členění na druhy a skupiny, označování, jakost, technologické požadavky – z čeho lze vyrábět čaj Káva - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost Kávoviny - výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy - pojmy, členění na druhy, skupiny a podskupiny, označování, jakost

37 Vyhláška č. 331/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici Koření - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost Jedlá sůl - pojmy, členění na skupiny a podskupiny (s jodem, fluorem), označování, jakost Dehydratované výrobky a ochucovadla (např. polévky) - pojmy, členění na skupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu – 5 cm nad zemí a od stěn Hořčice - pojmy, členění na skupiny a podskupiny(plnotučná, kremžská, výběrová), označování, jakost

38 Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich Čerstvé ovoce a čerstvá zelenina - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost (předpisy EU), skladování Zpracované ovoce a zelenina - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování (u džemů a marmelád – kolik gramů ovoce bylo použito), jakost, technologické postupy, uvádění do oběhu Suché skořápkové plody - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost – nesmí obsahovat škůdce Houby - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu Brambory a výrobky z nich - pojmy, členění na skupiny (ranné a pozdní), označování, jakost, uvádění do oběhu

39 Vyhláška č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub) zkouška – písemná a ústní – znalost právních předpisů a hub, požadavků na jejich jakost a zdravotní nezávadnost, značení, způsob jejich sběru, třídění a zpracování, podmínek jejich přepravy, skladování, balení a prodeje. Musí rozeznat jedlé a jedovaté,…. komisi sestaví orgán ochrany veřejného zdraví

40 Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta Mlýnské obilné výrobky (např. mouka, rýže) - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu Těstoviny - pojmy, členění na skupiny a podskupiny (vaječné, bezvaječné, celozrnné,..), označování, jakost, uvádění do oběhu Pekařské výrobky - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, uvádění do oběhu Cukrářské výrobky a těsta - pojmy, členění na skupiny a podskupiny, označování, jakost, technologické požadavky, uvádění do oběhu

41 Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí Vyhláška č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy Vody dělíme na balenou přírodní minerální vodu balenou pramenitou vodu balenou kojeneckou vodu balenou pitnou vodu

42 Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu, potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí, potraviny pro nízkoenergetickou výživu potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny bez fenylalaninu potraviny bezlepkové potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů, potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové potraviny s nízkým obsahem bílkovin potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu

43 Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin
Tato vyhláška se nevztahuje na balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní předpis potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní předpis přepočítávací koeficienty, doporučené denní dávky uvádění výživové hodnoty – ve 100 g nebo 100 ml skupina 1 energetická hodnota obsah bílkovin, sacharidů a tuků skupina 2 obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku

44 Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin
způsob označování potravin česká potravina označování potravin zabalených bez přítomnosti spotřebitele označování nebalených potravin

45 Vyhláška č. 172/2015 Sb., o informační povinnosti
příjemce potravin v místě určení potraviny živočišného původu s výjimkou čerstvých produktů rybolovu, živých mlžů, plžů, ostnokožců a pláštěnců určených pro lidskou spotřebu, kolagenu a přírodních a kolagenových střev určených pro výrobu potravin. 24 hodin před prostřednictvím informačního systému SVS

46 čerstvé ovoce: broskve včetně nektarinek, hrušky, jablka, slívy a švestky, pomeranče, banány, stolní hrozny révy vinné čerstvou zeleninu: cibule a česnek, mrkev a celer bulvový, rajčata, papriky a okurka salátová, zelí hlávkové, květák a brokolice brambory konzumní rané a brambory konzumní pozdní výrobky z révy vinné a nebalené víno vinné hrozny čerstvé, jiné než stolní hrozny mák setý doplňky stravy 24 hodin před prostřednictvím informačního systému SZPI

47 Vyhláška č. 133/2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu Ultrafialové paprsky lze použít k ošetření vody určené k výrobě balené kojenecké vody a balené pitné vody vody používané jako surovina k výrobě potravin. Ionizující záření může být použito pouze k zničení patogenních organismů, a tím snížení nebezpečí nákazy přenášené potravinami omezení kažení potravin zpomalením nebo zastavením rozkladných procesů zničením organismů přispívajících k těmto rozkladným procesům redukci ztrát vznikajících předčasným zráním, rašením nebo klíčením zničení škodlivých organismů obsažených v rostlinných produktech a rostlinách

48 Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin
Vyhláška č. 231/2016 Sb.,, o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků Vyhláška č. 194/2004 Sb., o způsobu provádění klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat a podmínkách vydávání osvědčení o odborné způsobilosti fyzických osob k této činnosti

49 Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů Zákon č. 147/2002 Sb., o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském) Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci

50 Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele
Prodávající je povinen: hmotnost, míra nebo množství - umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů, předepsaná  nebo schválená  jakost, správně účtovat ceny; zaokrouhluje vždy k  nejbližší platné nominální hodnotě. nikdo   nesmí   klamat   spotřebitele,   zejména   uvádět nepravdivé,  nedoložené, neúplné,  nepřesné, nejasné,  dvojsmyslné nebo přehnané údaje anebo  zamlčet údaje o skutečných vlastnostech výrobků nebo služeb či úrovni nákupních podmínek.

51 Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků)


Stáhnout ppt "Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů."

Podobné prezentace


Reklamy Google