Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3D TECHNOLOGIE Všichni jste určitě byli v kině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3D TECHNOLOGIE Všichni jste určitě byli v kině"— Transkript prezentace:

1 3D TECHNOLOGIE Všichni jste určitě byli v kině
Na 3D promítání. Zajímalo vás Někdy jak funguje 3D technologie Jestli ne nevadí já vám to řeknu. Všichni jste určitě byli v kině Na 3D promítání. Zajímalo vás Někdy jak funguje 3D technologie Jestli ne nevadí já vám to řeknu.

2 Jak funguje 3D technologie
3D projekce 3D brýle 3D kamera Každý z nás již určitě někdy slyšel o 3D ať už z televize, z kina nebo o tom četl. Jak 3D vzniká a jaké jsou principy jeho zobrazení se dozvíte v tomto článku. Jistě všichni známe červeno-modré(zelené) obrázky, videa, atd… Tato metoda se nazývá Anaglyf. Je to nejstarší a nejjednodušší metoda, ale nejméně dokonalá. Snímek je zbarven do červena a modra popřípadě zelena, po nasazení brýlí s barevnými filtry vznikne iluze 3D projekce. Je doopravdy nedokonalá hlavně ztrátou barevnosti. Anaglyf si můžete vyrobit i sami na PC. Už se vám například stalo, že jste šli do kina na 3D film, ale viděli jste všechno normálně 2D? V takovýchto případech doporučuju kontaktovat obsluhu kina nebo místa kde jste! Tato metoda se nazývá Aktivní 3D projekce a aby byl film 3D, potřebujete mít brýle nabité. Jednoduše kamera zvaná stereoskopická natáčí dva obrazy zároveň, čočky kamery jsou od sebe vzdáleny jako oči (cca 65mm). Obraz se střídavě zaznamenává na pásku jednou z levé čočky a potom z druhé čočky. Takže z 10 snímků je 5 levých a 5 pravých. Dá se to představit jako kdyby jste mrkali střídavě každým okem zvlášť, ale velmi rychle. V kinech se potom promítají na plátno dvojnásobnou rychlostí dva obrazy v jednom a pomocí brýlí, které dostaneme nebo jsou nám zapůjčeny, se obrazy rozdělí pro každé oko zvlášť, takže vidíme obraz trojrozměrně.  Tato metoda je poměrně drahá, protože brýle musí být napájeny baterkou nebo kabelem a jsou ovládány IrDA signálem, ale můžete si ji pořídit i domů.

3 obrázky

4 Historie Pokusy o natočení 3D filmů se překvapivě datují už do roku Skutečně první 3D projekcí pro diváky však bylo promítání v newyorském Astor Theater 10. června Program sestával ze tří krátkých 3D filmů, první o americkém venkově, druhý sestřih z filmu Famous Players‘ Jim, the Penman a třetí cestopisný dokument o Niagarských vodopádech.

5 3D tiskárna 3D tisk neboli aditivní výroba je proces tvorby třídimenzionálních pevných objektů z digitálního souboru. V aditivních procesech je objekt vytvořen pokládáním souvislých vrstev materiálu, dokud není celý projekt dokončen. Každá z těchto vrstev může být považována za úzce rozříznutou horizontální sekci daného objektu. Z mechanismů 3D tisku také vychází technologie 3D per.

6 3Dtelevize tak jak jsme je znali doposud, byly schopny zobrazit pouze dvourozměrný obraz. Takové televize vyrábí mnoho různých výrobců a v tomto oboru panuje velký konkurenční tlak. Aby zvýšili své zisky museli tedy výrobci přijít s nějakou novinkou. Propojení televize s internetem, zvýšení kvalitativní úrovně obrazu, barevného podání apod. byly sice krokem vpřed ale ne tak velkým, aby to poskytlo velkou konkurenční výhodu. 3D obraz v televizi je však něco, co diváka uchvátí a co vytváří v podstatě vlastní kategorii televizí, která je na úplné špičce pokroku. Díky konkurenčnímu tlaku a přirozenému vývoji máme tedy konečně možnost podívat se na nové filmy v přirozeném trojrozměrném podání.

7 3D film 3D film (3D video, stereo film, stereo video) umožňuje spatřit natočené scény nikoli ploše, ale v celé jejich hloubce. Používána je řada různých metod, jak toho dosáhnout, například polarizace nebo anaglyph. První metoda zajišťuje rozdělení obrazu pro levé a pravé oko prostřednictvím různé polarizace světla, druhá barevným odlišením. Polarizace využívají například kina IMAX, anaglyph nachází široké uplatnění, například videa na YouTube. Pro vytvoření 3D videa je třeba mít k dispozici dva záběry jedné scény - pohled levým okem a pohled pravým okem; a odpovídající software. Pro prohlížení polarizovaného 3D obrazu i anaglyphu je třeba použít brýle s různými průzory - v prvním případě s polarizační slídou, ve druhém různobarevné - modrozelený a červený. Výhodou anaglyphu je jeho velké rozšíření - pokud vytvoříte 3D video v anaglyphu, může je pozorovat velké množství lidí po celém světě, kteří vlastní příslušné brýle.

8 zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_str ana

9 Děkuji za pozornost vytvořil Roman Bank


Stáhnout ppt "3D TECHNOLOGIE Všichni jste určitě byli v kině"

Podobné prezentace


Reklamy Google