Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Tuky Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová

2 Tuky jsou estery vyšších karboxylových (tzv
Tuky jsou estery vyšších karboxylových (tzv. mastných) kyselin s trojmocným alkoholem glycerolem. Řadí se mezi jednoduché lipidy. Zpravidla jsou esterifikovány všechny tři hydroxyskupiny glycerolu, proto jde o triacylglyceroly. Triacylglyceroly mohou obsahovat tři shodné acylové zbytky, nebo může být každá hydroxyskupina esterifikována rozdílnými kyselinami. Mastná kyselina Glycerol

3 Esterifikace je reakce alkoholu s kyselinou nebo s jejím derivátem za vzniku esteru a vody. Mechanizmus reakce lze rozepsat do 7 kroků. Karboxylová kyselina Alkohol Ester Voda

4 + -3H2O

5 S rostoucím počtem uvažovaných mastných kyselin roste i počet možných triacylglycerolů. Uvažujeme-li 50 možných mastných kyselin, počet tuků narůstá k několika desítkám tisíců. Ve skutečnosti jsou však přírodní tuky tvořeny hlavně třemi mastnými kyselinami, a to kyselinou olejovou, linolovou a palmitovou. kyselina olejová kyselina linolová kyselina palmitová

6 Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a oleje, jejichž skupenství je kapalné a které obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin. Dalším základním dělením je dělení na tuky rostlinné a tuky živočišné. kapalné (oleje) s převahou nenasycených mastných kyselin, získáváme je z rostlin lisováním např. slunečnicový, olivový tuhé obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, mají živočišný původ např. vepřové sádlo, jelení lůj, z živočišných tkání se vytavují nebo vyluhují organickými rozpouštědly ( extrakce) Nasycené mastné kyseliny neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu. Nenasycené mastné kyseliny neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu.

7 Funkce tuků v živých organismech
jsou zásobní látky mají tepelněizolační a ochrannou funkci orgánů strukturní - podílejí se na výstavbě buněk Vlastností tuků mají nízkou teplotu tání Jsou nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech jsou lehčí než voda a hydrofóbní žluknou = rozkládají se na glycerol a mastné kyseliny, změna barvy tuku a zápachu hydrofilní je látka přitahující vodu hydrofobní je látka odpuzující vodu

8 Literatura, zdroje informací
Vše dostupné online


Stáhnout ppt "Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google