Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Tuky Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová
2
Tuky jsou estery vyšších karboxylových (tzv
Tuky jsou estery vyšších karboxylových (tzv. mastných) kyselin s trojmocným alkoholem glycerolem. Řadí se mezi jednoduché lipidy. Zpravidla jsou esterifikovány všechny tři hydroxyskupiny glycerolu, proto jde o triacylglyceroly. Triacylglyceroly mohou obsahovat tři shodné acylové zbytky, nebo může být každá hydroxyskupina esterifikována rozdílnými kyselinami. Mastná kyselina Glycerol
3
Esterifikace je reakce alkoholu s kyselinou nebo s jejím derivátem za vzniku esteru a vody. Mechanizmus reakce lze rozepsat do 7 kroků. Karboxylová kyselina Alkohol Ester Voda
4
+ -3H2O
5
S rostoucím počtem uvažovaných mastných kyselin roste i počet možných triacylglycerolů. Uvažujeme-li 50 možných mastných kyselin, počet tuků narůstá k několika desítkám tisíců. Ve skutečnosti jsou však přírodní tuky tvořeny hlavně třemi mastnými kyselinami, a to kyselinou olejovou, linolovou a palmitovou. kyselina olejová kyselina linolová kyselina palmitová
6
Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a oleje, jejichž skupenství je kapalné a které obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin. Dalším základním dělením je dělení na tuky rostlinné a tuky živočišné. kapalné (oleje) s převahou nenasycených mastných kyselin, získáváme je z rostlin lisováním např. slunečnicový, olivový tuhé obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, mají živočišný původ např. vepřové sádlo, jelení lůj, z živočišných tkání se vytavují nebo vyluhují organickými rozpouštědly ( extrakce) Nasycené mastné kyseliny neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu. Nenasycené mastné kyseliny neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu.
7
Funkce tuků v živých organismech
jsou zásobní látky mají tepelněizolační a ochrannou funkci orgánů strukturní - podílejí se na výstavbě buněk Vlastností tuků mají nízkou teplotu tání Jsou nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech jsou lehčí než voda a hydrofóbní žluknou = rozkládají se na glycerol a mastné kyseliny, změna barvy tuku a zápachu hydrofilní je látka přitahující vodu hydrofobní je látka odpuzující vodu
8
Literatura, zdroje informací
Vše dostupné online
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.