Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:"— Transkript prezentace:

1 Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP: ------------------- Tematická oblast: Mediální výchova Název vzdělávacího materiálu: Regulace médií. Obsahuje vysvětlení pojmů regulace médií(vnitřní a vnější), samoregulace, legislativní úpravy, Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání, Kód vzdělávacího materiálu: ICT2-14SY-MV Ročník: sekunda šestiletého gymnázia Datum odučení vzdělávacího materiálu: 21.2.2013 Jméno autora: PhDr. Ivana Syrovátková

2 REGULACE MÉDIÍ

3 Proč je nutné média regulovat? Odpovězte si nejprve sami.

4 Hlavní východisko: Média mohou nejen pozitivně, ale i negativně ovlivňovat společnost! Takovým jevům je nutno předcházet! Nelze dopustit, aby ti, co média vlastní nebo řídí, do nich vkládali jakékoli informace! PROČ JSOU REGULOVÁNA?

5 Interní (samoregulace) Externí (řízeno státem, jeho orgány, zákony…) Dobrovolná Povinná Nutno počítat i s obecnou morálkou dané společnosti, společenskými tabu a zvyklostmi v rámci etiky i společenského chování FORMY REGULACE:

6 VNĚJŠÍ, LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA MÉDIÍ: Hlavní východisko = Ústava ČR a Listina základních práv a svobod Rada České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání členové jsou poslanci z Poslanecké sněmovny dohled na dodržování legislativy, přidělování a odebírání licencí monitoring obsahu médií sleduje činnost provozovatelů technického zázemí médií předkládá sněmovně výroční zprávu a práci a fungování médií Rada České televize Rada Českého rozhlasu V posledních letech bylo největším úkolem RRTV zajistit digitalizaci vysílání K r. 2011 byla dokončena, zrušeno bylo staré analogové vysílání. Jaké výhody má digitální vysílání? Doplňte sami.

7 LEGISLATIVNÍ ÚPRAVA MÉDIÍ NA PŘÍKLADU ČESKÉ TELEVIZE JAKO VEŘEJNOPRÁVNÍM ÚTVARU Zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi: -Povinnost rozvíjet vzdělanost a kulturu obyvatel -Udržovat stávající kulturu a archivovat „paměť národa“ -Výroba a tvorba dokumentů, uměleckých a zábavních pořadů, sportovní přenosy, tvorba pro děti a mládež… -Opatření směrem ke koncesionářským poplatkům – zdroj příjmů ČT i ČR -Omezení prostoru pro reklamu -Zákon č. 231/2001 Sb. O provozování televizního a rozhlas. vysílání (práva a povinnosti osob právnických i fyzických při provozování této činnosti)

8 VNITŘNÍ REGULACE MÉDIÍ V ČR Rada pro reklamu (sdružení reklamních agentur) Syndikát novinářů ČR Různé odborové organizace pracovníků v médiích Unie vydavatelů denního tisku Asociace provozovatelů soukromého vysílání Instituty redakčních kodexů Vlastní redakční pravidla…

9 ODPOVĚZ NA OTÁZKY DLE INFORMACÍ Z VÝUKY: 1.Co znamená slovo regulace? Vysvětli. 2.Proč je nutno média regulovat? 3.Jaké formy regulace znáš? 4.Co je to tabu? Vysvětli a uveď příklad. 5.Kdo jsou členové Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání? 6.Jmenuj alespoň dva vnitřní regulační orgány médií.

10 ZDROJE: http://www.greenfusion.eu/p10-media.html http://www.scdragons.cz/scdragons/1-Uvod/19-pro-media http://svobodny2prostor.wordpress.com http://clanky.rvp.cz/clanek/c/ZVOF/554/REGULACE-MEDII.html/ http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casopis http://cs.wikipedia.org/wiki/Noviny


Stáhnout ppt "Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:"

Podobné prezentace


Reklamy Google