Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Příprava vývarů Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_03(20) AutorIng. Petra Pechová

2 Anotace  Cílem prezentace je seznámit žáky s technologickou přípravou vývarů  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Příprava vývarů Ing. P. Pechová, 2012

4 Suroviny na přípravu vývaru A Hovězí kosti, studená voda, cibule, nové koření, mrkev, celer, petržel, sůl

5 Technologická příprava vývaru A  omyjeme a rozsekáme hovězí kosti  vložíme je do studené vody a uvedeme do varu  přidáme sůl, celý pepř, cibuli  vaříme táhnutím 2 – 4 hodiny  během vaření sbíráme pěnu (sražené bílkoviny)  ½ hodiny před dokončením přidáme kořenovou zeleninu  hotový vývar procedíme

6 Vývary B a C  vývar B je z bílých kostí (vepřové a telecí)  vývar C je také z bílých kostí (drůbeží a rybí) - slouží k přípravě bílých polévek a omáček - bývají zakalené - mají výraznou chuť a vůni - používáme pouze na speciální úpravy

7 Vývar ze zvěřiny  doporučujeme použít bažanta  maso a kosti prudce zapečeme, vložíme do studené vody s divokým kořením  vaříme táhnutím  přidáme kořenovou zeleninu  scedíme  můžeme přidat kořeněné víno

8 Rybí vývar  z různých druhů ryb  z hlav, masa i kostí  vaříme stejně, navíc přidáme bobkový list a hřebíček  po scezení zjemníme bílým vínem

9 Drůbeží vývar  zvlášť dobrý je slepičí  postup je stejný  používá se na přípravu drůbežích polévek a drůbežích pokrmů

10 Zeleninový vývar  zeleninu vložíme do vařící osolené vody  vaříme táhnutím  procedíme, dochutíme  zeleninu použijeme jako vložku do polévky  vhodný v dietním stravování

11 Úkol  Vyhledejte na internetových stránkách, co způsobuje zakalení vývaru.

12 Použité zdroje  ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2.  METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4.  www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy."

Podobné prezentace


Reklamy Google