Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDominik Tichý
1
MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava, před technologická, úprava, žebírka, filé, medailonky Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 509 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 509
2
TELECÍ MASO Používáme maso z: Kýty - řízky, plátky, filé, medailonky Kýty - řízky, plátky, filé, medailonky Pečeni s ledvinou - žebírka, řízky Pečeni s ledvinou - žebírka, řízky Telecí panenskou svíčkovou - medailonky, filé Telecí panenskou svíčkovou - medailonky, filé Z vařených částí využíváme: hrudí hrudí nožičky nožičky hlavu hlavu Vnitřnosti: játra játra Mozeček Mozeček brzlík brzlík plíčky plíčky jazyk jazyk
3
PŘÍPRAVA Minutky z telecího masa připravujeme na: pánvi, roštu na anglický způsob pánvi, roštu na anglický způsob po opečení krátce podusíme na pochoutkové másle - aromatizování po opečení krátce podusíme na pochoutkové másle - aromatizování Můžeme i flambovat před hostem Při gratinování maso přeléváme: bešamelem bešamelem omáčkou morney omáčkou morney Zapékat můžeme s plátky sýra, šunky, přidáváme různé doplňky Do šťávy vkládáme různé doplňky a vložky Přílohami a obložením získá pokrm charakteristické vlastnosti a pojmenování
4
PŘEDTECHNOLUGICKÁ ÚPRAVA Vyjmenuj: Odblaňujeme Blanšírujeme Krájíme na porce – řízky, plátky, žebírka, medailonky, filé Naklepáváme Nasekáváme Plníme a tvarujeme Moříme v oleji, kořeníme, obalujeme Solíme až nakonec
5
TELECÍ FILÉ kýta plátek masa je menší a silnější na 1poci 1 plátek 1. http://www.toppotraviny.cz/teleci-maso/teleci-kyta-bez-kosti
6
TELECÍ MEDAILONKY kýta, telecí panenská svíčková hmotnost cca 150 – 200g na jednu porci 4 -5 kousků masa O které maso jde? Telecí svíčková 2. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/
7
TELECÍ ŽEBÍRKA Telecí pečeně plátek masa s žeberní kostí 1 porce 1 žebírko O které maso jde? Telecí pečeně b.k 3. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-pecene-b-k-chlazena-vac.html
8
PŘÍRODNÍ TELECÍ ŘÍZEK plátek z kýty lehce: naklepeme naklepeme nařízneme nařízneme osolíme,opečeme osolíme,opečeme do šťávy přidáme moučné máslo: rozředíme vývarem rozředíme vývarem dochutíme dochutíme Přílohy- různé úpravy brambor, rýže, jemné zeleninové saláty
9
TELECÍ ŽEBÍRKA NA ŽAMPIONECH kotlet opečeme do výpeku přidáme nakrájené žampiony zalijeme vývarem a dusíme zjemníme máslem Přílohy – brambory, rýže, kompot
10
ZDROJ: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: 80- 7168-737-5 Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.