Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZbyněk Staněk
2
Rozdělení olejnin Brukvovité (Brassicaceae) Řepka olejná (Brassica napus var. napus) Řepice (Brassica campestris var. sylvestris) Hořčice bílá (Sinapis alba) Hořčice sareptská (Brassica juncea) Hořčice černá (Brassica nigra) Ředkev setá – olejná (Raphanus sativus var. oleiformis) Katrán habešský (Crambe abyssinica) Lnička setá (Camelina sativa) Hvězdnicovité (Asteraceae) Slunečnice roční (Helianthus annus) Světlice barvířská (Carthamus tinctorius) Mákovité (Papaveraceae) Mák setý (Papaver somniferum) Bobovité (Fabaceae) Sója luštinatá (Glycine soja) Lipnicovité (Poaceae) Kukuřice (Zea mays) Pryšcovité (Euphorbiaceae) Skočec obecný (Ricinus communis)
3
Zdroj oleje semeno - řepka, krambe, sója, sezam, podzemnice olejná nažka - slunečnice, saflor, bavlník, konopí ořech - palma kokosová dužnatá peckovice - oliva, palma olejná
4
Řepka olejná
5
Hořčice bílá
6
Len olejný
7
Mák setý
8
Ředkev olejná
9
Skočec obecný
10
Světlice barvířská - saflor
11
Slunečnice roční
12
Katrán habešský - krambe
13
Lnička setá
14
Sója luštinatá
15
Stavba řepkového semene
16
- retikulace osemení - chemotaxonomie (obsah a složení tuků) - karyotyp (počet chromozomů) - chuť (hořčice pálí) Rozlišování semen brukvovitých olejnin
17
Plody olejnin
18
DruhOlejnatost (% v sušině) Mastné kyseliny (%) C 16:0C 18:0C 18:1C 18:2C 18:3C 22:1 Řepka45-48 4-50,1-123-4024-3110-150-5 Slunečnice41-45 3-72-332-3555-600-1- Mák40-46 5-111-411-3062-73-- Sója12-25 9-172-716-3035-604-15- Len28-44 5-102-39-278-2945-61- Kukuřice40-50 8-123-419-4934-620-3- Oliva25-50 12-132-321-757-110,3-0,8- Olejnatost a složení mastných kyselin vybraných olejnin Nasycené mastné kyselinyNenasycené mastné kyseliny C 16:0 – kyselina palmitováC 18:1 – kyselina olejová C 18:0 - kyselina stearováC 18:2 – kyselina linolová C 18:3 – kyselina linolenová C 22:1 - kyselina eruková
19
Tuky = estery glycerolu a vyšších mastných kyselin Antinutriční látky: Kyselina eruková (KE) – způsobuje retardaci růstu a poruchy trávení Glukosinoláty (GSL) – negativně ovlivňují činnost štítné žlázy a toxicky působí na játra
20
TTypy řepky „ E“ - řepka eruková (vysoký obsah KE a GSL) „0“ - řepka se sníženým obsahem KE „00“ - řepka se sníženým obsahem KE a GSL (většina současných odrůd) „000“ - řepka se sníženým obsahem KE, GSL a vlákniny (žlutosemenná) „0000“ - řepka se sníženým obsahem KE, GSL, vlákniny a kyseliny linolenové „E0“ – řepka eruková (nízký obsah GSL, vysoký obsah KE)
21
Požadavky na kvalitu ozimé řepky (dle ČN 462300-2) Požadavkyřepka Vlhkost nejvýše (%)8 Nečistoty nejvýše (%)2 Max. obsah kyseliny erukové (%)2 Základní olejnatost (%)42 Obsah glukosinolátů ( mol.g -1 beztukové sušiny) 30 Porostlá a poškozená semena (%)max. 2
22
Kvalita olejnin - množství a složení oleje - množství a složení bílkovin - množství a složení antinutričních a doprovodných látek - vitamíny, pigmenty, slizy, pektiny aj. Tuky- triglyceridy mastných kyselin (95 – 98 %) - steroly (0,3 – 0,5 %) - fosfolipidy (0,05 – 3 %) - pigmenty (25 – 50 ppm) - volné mastné kyseliny (1 –2 %) - tokoferoly a další
23
Stanovení obsahu oleje: - Soxhlet - extrakce petroletherem, 60 o C, extrakce oleje do baňky a petrolether se odpaří - NMR (nukleární magnetická rezonance), magnetické pole, kalibrace, nedestruktivní - NIR - měří odražené paprsky, náročná kalibrace, nedestruktivní Složení mastných kyselin: - plynová chromatografie - triglyceridy na metylestery MK (aby se to zplynilo), plocha píku
24
Chromatogram mastných kyselin
25
Stanovení obsahu glukosinolátů: - plynová chromatografie – stanoví se silylderiváty GSL (jsou stabilnější) - kapalinová chromatografie – je šetrnější (v EU) - Glukochir (glukotest) – glukóza je obsažena pouze v GSL, refraktometrem se stanoví glukóza
26
Řepka: - obsah a složení oleje a bílkovin - obsah glukosinolátů (glukonapin, glukobrassicanapin a progoitrin) Mák: - alkaloidy v makovině (morfin, kodein, tebain, papaverin, a narkotin) – plynová chromatografie - semena- barva - poškození (barvivo SUDAN III) (slabé do 10 %, střední 10 – 20 %, silné nad 20 %)
27
Slunečnice: - obsah a složení oleje a bílkovin - slupkatost – podíl oplodí nažek (asi kolem 20 %) - fytomelanová vrstva (pancéřnatá – černá vrstva)
28
Hořčice - hořčice bílá, sareptská, černá, habešská - šedosemennost - spotřeba na výrobu hořčice- 4 000 t hořčice bílá - 700 t hořčice sareptská (z 1kg semene = 6 – 6,5 kg hořčice) (spotřeba 2 kg hořčice/hlavu a rok) - hořčice- plnotučná (z hořčice bílé) - kremžská (z hořčice bílé a sareptské) - orientální (z hořčice sareptské-žlutosemenné) - výroba - francouzský způsob (jemně mletá semena) (plnotučná a orientální hořčice) - kremžský způsob (drcená semena) (kremžská hořčice) -
29
Mikrofenologická stupnice řepky ozimé
30
Makrofenologická stupnice řepky ozimé
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.