Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLukáš Tobiška
1
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum23. 1. 2012 NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly
2
9. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.
3
Obecná definice Alkoholy můžeme dělit z několika hledisek do více skupin. Základní dělení vychází z počtu hydroxylových skupin vázaných k uhlovodíkovému zbytku: alkoholy (jednosytné) - obsahují jednu hydroxylovou skupinu dioly (dvojsytné alkoholy) - obsahují dvě vázané -OH skupiny trioly (trojsytné alkoholy) - obsahují tří vázané -OH skupiny tetraoly (čtyřsytné alkoholy) - obsahují čtyři vázané -OH skupiny pentaoly, hexaoly, heptaoly, atd. polyoly - vícesytné alkoholy
4
Etylenglykol Ethylenglykol (psaný také jako etylenglykol), systematický název ethano-1,2-diol (nebo 1,2-ethandiol) v průmyslu známý také jako Fridex je alkohol se dvěma -OH skupinami (diol) chemická sloučenina široce používaná v nemrznoucích chladicích kapalinách pro automobily V čisté formě jde o viskózní jedovatou kapalinu sladké chuti, bez barvy a zápachu Díky nízkému bodu tuhnutí ho lze použít i jako odmrazovací kapalinu pro skla dopravních prostředků a pro letadla Ethylenglykol je čím dál důležitější pro výrobu plastů, zejména polyesterových vláken a pryskyřic, včetně polyethylentereftalátu používaného pro nápojové láhve Schopnost ethylenglykolu fungovat jako nemrznoucí kapalina ho činí důležitou složkou vitrifikačních směsí pro nízkoteplotní uchovávání biologických tkání a orgánů
5
Etylenglykol - toxicita Hlavní nebezpečí ethylenglykolu je při požití Kvůli své sladké chuti ho někdy děti a zvířata požijí velké dávky, dostanou-li se k nemrznoucím směsím. Při požití se příznaky otravy projevují ve třech krocích, počínaje zvracením, pak nastane metabolická acidóza a kardiovaskulární poruchy, a nakonec akutní selhání ledvin. Nejpodstatnějšími metabolity způsobujícími toxicitu jsou kyseliny glykolová a šťavelová. Otrava je poměrně častá kvůli sladké chuti ethylenglykolu. Proto se v rámci prevence do nemrznoucích kapalin přidává denatoniumbenzoát, který má hořkou chuť. První pomoc: Při požití Fridexu se doporučuje podat otrávenému větší množství tvrdého alkoholu (např. vodky), tím utlumíme metabolismus ethylenglykolu, protože tělo bude přednostně odbourávat ethanol z vodky. Pozor ale na sekundární otravu ethanolem!!
6
Glycerín Glycerol, neboli glycerín, systematickým názvem propan-1,2,3-triol, je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti Je důležitou biogenní organickou sloučeninou, neboť je ve formě svých esterů součástí tuků Glycerol je trojsytný alkohol
7
Použití glycerolu Glycerol se používá mj. v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako zvlhčovadlo v zubních pastách, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin. Používá se též při výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Můžeme ho také nalézt v e-liquidech (náplní) do elektronických cigaret. Je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem. V potravinářském průmyslu se užívá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo např. v šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek atp. Jako součást potravin má označení E 422. V lékařství se užívá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.
8
Citace Alkoholy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyoly#D.C4.9Blen.C3.AD_alkohol.C5.AFhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Polyoly#D.C4.9Blen.C3.AD_alkohol.C5.AF Glykol: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethylenglykolhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Ethylenglykol Glycerol: http://cs.wikipedia.org/wiki/Glycerolhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Glycerol
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.