Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_ 10 _INOVACE_ZBO 7 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Poživatiny Téma Nežádoucí látky v potravinách Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby 10.1.2013 Anotace Žáci se seznámí s látkami, které jsou pro potraviny zvlášť nebezpečné. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.

2 NE Ž ÁDOUCÍ LÁTKY V POTRAVINÁCH

3 Zdravotní nezávadnost potravin. Podmiňuje hygienickou hodnotu potravinářského zboží Předpokladem je, aby se mezi jejími vlastnostmi nevyskytovaly takové, které by ohrozily zdraví spotřebitele

4 PŘÍKLADY ZDRAVOTNĚ ZÁVADNÝCH POŽIVATIN BOTULOTOXIN – nejnebezpečnější jed /bakteriální/ výskyt: vinné klobásy, uzené maso, rybí konzervy /olejovky/ AFLATOXIN – plísně výskyt: zelenina, ovoce, víno, vejce, tuky, koření CHOROBOPLODNÉ ZÁRODKY - při použití masa z nemocného zvířete - dostanou se do potraviny nedodržením hygieny

5 CIZORODÉ LÁTKY PŘÍDAVNÉ - přidané látky do potravin s cílem zlepšit vzhled, biologickou hodnotu, trvanlivost (např. sladidla, aromata, modifikátory, emulgátory) ZNEČIŠŤUJÍCÍ – dostávají se do potravin v zemědělství při výrobě přepravě skladování  jsou to chemické prvky/arzen, olovo, rtuť, pesticidy/

6 ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996, http://www.vetweb.cz/informace-z-oboru/Plesnivy-bok-neni-dobry!__s1489x63456.html http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSN9iJV1tS067-KFkTW14Z7DNo4ruVyi2D2bgRo1MsB1EUjMbrT http://www.budulinek.eu/zdrava_vyziva/758/ http://www.viscojis.cz/teens/index.php/toxicke-latky-v-potravinach/162-141 http://www.trebusice.cz/

7 Značky chránící původ, kvalitu a nezávadnost potravin. KONEC Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google