Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKvětoslava Ševčíková
1
Chemie pro 9.ročník ZŠ
2
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ
3
Materiál je koncipován pro výklad učitele Obsahuje základní pojmy pro výklad na téma tuky Na snímcích prezentace jsou uvedeny – skupenství tuků, získávání tuků, rozdělení tuků, vlastnosti i využití
4
= estery kyseliny palmitové, stearové a olejové (vyšší mastné kyseliny) Rozdělení tuků: Rostlinné tuky Rostlinné oleje Živočišné tuky Máslo, sádlo, lůj
5
Kapalné Olej Pevné Lůj Mazlavé Sádlo, máslo
6
Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy) Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo) Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy) Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo)
7
Ve vodě nerozpustné Rozpustné v organických rozpouštědlech Tuky nemají teplotu tání Zahřátím měknou Žluknutí tuku probíhá na světle, za vyšší teploty a působením vzdušného kyslíku → uvolňují nepříjemné páchnoucí kyseliny a tuky jsou hořké
8
Působením hydroxidu sodného se tuk rozloží na glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin Tyto látky se nazývají mýdla a mají prací a čistící účinky Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin
9
= děj, při kterém vznikají mýdla = zmýdelňování Tato reakce je opakem esterifikace Dnes je mýdla k praní nahrazováno novými účinnými pracími prostředky – SAPONÁTY
12
Co jsou z chemického hlediska tuky? Zapiš dělení tuků z hlediska skupenství. Jak získáme tuky? Jmenuj základní vlastnosti tuků. V čem spočívá zmýdelňování? Co je esterifikace? Jmenuj živočišné tuky a rostlinné tuky.
13
Vlastní text autora Vlastní fotografie autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.