Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJaromír Kadlec
1
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0309.2E Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhMinerální látky Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s jednotlivými minerálními látkami a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, minerální látky, energetická hodnota, jodizace, fluorizace, vápník, fosfor, hořčík, železo, stopové prvky, fortifikace Datum5.11. 2012 CHEMIE - Minerální látky
2
Minerální látky
3
význam nemají žádnou energetickou hodnotu nemají žádnou energetickou hodnotu biologicky významné - v potravinách v různém množství biologicky významné - v potravinách v různém množství člověk si bere potřebné prvky člověk si bere potřebné prvky
4
Minerální látky jsou: stavební stavební funkční - nezbytné pro udržování činnosti jednotlivých orgánů. funkční - nezbytné pro udržování činnosti jednotlivých orgánů. Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravě Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravě Jsou obsaženy v ovoci, zelenině, ale i další potraviny obsahují různá množství minerálních látek Jsou obsaženy v ovoci, zelenině, ale i další potraviny obsahují různá množství minerálních látek
5
Vápník a fosfor jsou nezbytné pro správný vývoj a růst kostí a zubů jsou nezbytné pro správný vývoj a růst kostí a zubů denní spotřeba je asi 800 mg vápníku a 1,5 g fosforu denní spotřeba je asi 800 mg vápníku a 1,5 g fosforu
6
obsaženy zejména v mléčných výrobcích a fosfor ve výrobcích z ryb obsaženy zejména v mléčných výrobcích a fosfor ve výrobcích z ryb Obr.č.1: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gouda_(s%C3%BDr) Obr.č.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapr_obecn%C3%BD Obr.č.1: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gouda_(s%C3%BDr) Obr.č.2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapr_obecn%C3%BDhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Gouda_(s%C3%BDr)http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapr_obecn%C3%BDhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Gouda_(s%C3%BDr)http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapr_obecn%C3%BD
7
Sodík dodáván ve formě NaCl dodáván ve formě NaCl důležitý pro tvorbu HCl v žaludeční šťávě a NaHCO3 v pankreatické šťávě a žluči důležitý pro tvorbu HCl v žaludeční šťávě a NaHCO3 v pankreatické šťávě a žluči Obr.č.3: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_sodn%C3%BD
8
Železo důležité pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu důležité pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu Obr.č.4: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%A9_krvinky Obr.č.4: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%A9_krvinkyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%A9_krvinky váže kyslík a přenáší ho do celého krevního oběhu váže kyslík a přenáší ho do celého krevního oběhu
9
Hořčík napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně
10
zdrojem hořčíku jsou banány, mandle, ořechy tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda zdrojem hořčíku jsou banány, mandle, ořechy tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda Obr.č.5: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1n Obr.č.6: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mandle_(plod) http://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1nhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Mandle_(plod)http://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1nhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Mandle_(plod)
11
Úprava potravin Ve složení naší potravy je některých minerálních látek málo a proto se některé potraviny o tyto složky obohacují - jodizace kuchyňské soli, fluorizace pitné vody, fortifikace mouky.... Ve složení naší potravy je některých minerálních látek málo a proto se některé potraviny o tyto složky obohacují - jodizace kuchyňské soli, fluorizace pitné vody, fortifikace mouky....
12
Stopové prvky (mikroelementy) jsou anorganické látky, většinou prvky, kterých tělo potřebuje pro svou existenci velmi nepatrné množství. jsou anorganické látky, většinou prvky, kterých tělo potřebuje pro svou existenci velmi nepatrné množství. Jsou to většinou prvky, které jsou součástmi barviv, enzymů, hormonů a pod. Jsou to většinou prvky, které jsou součástmi barviv, enzymů, hormonů a pod.
13
Nejznámější: Jod - nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy Jod - nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy Fluor - nezbytný pro tvorbu zubní skloviny a kostí Fluor - nezbytný pro tvorbu zubní skloviny a kostí další např. Zn, Mn, Mo, Cr, V, Ni, Co, Si, Al, Se, další např. Zn, Mn, Mo, Cr, V, Ni, Co, Si, Al, Se,
14
Otázky: Kde se vyskytuje vápník? Kde se vyskytuje vápník? Jaký je význam železa? Jaký je význam železa? Které potraviny jsou zdrojem hořčíku? Které potraviny jsou zdrojem hořčíku? Která látka podporuje činnost štítné žlázy? Která látka podporuje činnost štítné žlázy? Vyjmenuj stopové prvky. Vyjmenuj stopové prvky.
15
zdroje Wikipedie Wikipedie Wikimedia Commons Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.