Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo Jiří Ludvík. Jiří Ludvík - po válce za svoji odbojovou činnost oceněn medailí Za zásluhy II. stupně, Junáckým křížem a v roce 2003 byl oficiálně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo Jiří Ludvík. Jiří Ludvík - po válce za svoji odbojovou činnost oceněn medailí Za zásluhy II. stupně, Junáckým křížem a v roce 2003 byl oficiálně."— Transkript prezentace:

1 číslo 3114 - Jiří Ludvík

2 Jiří Ludvík - po válce za svoji odbojovou činnost oceněn medailí Za zásluhy II. stupně, Junáckým křížem a v roce 2003 byl oficiálně začleněn mezi veterány 2. sv. války. Od května 1943 až do osvobození byl členem podzemní skupiny Zpravodajská brigáda, v jejímž rámci nakonec vedl i osmičlenné družstvo.

3 Hrdina, skaut, odbojář, vědec a také tatínek a dědeček, pradědeček, prostě dobrý člověk.

4 Celým jménem Npor. RNDr. Jiří Ludvík, CSc. Narozen v Plzni, 25. prosince 1924 Celý jeho rod pochází z Chodska, z Domažlic, ze Zahořanského mlýna. V Plzni chodil do klasického gymnázia. Do Prahy přišel roku 1943, také zde maturoval.

5 Skauting V Plzni začal chodit do skautu v roce 1934. Začínal v oddílu stopa jako vlče. Jeho první skautský tábor byl v Trpístech. Když přijeli do Prahy, chodil do oddílu Kruh, ale byl také v ústředním vedení skautu. Tam pracoval na vyzvání pana Skřivana, který mu poté předal celý výchovný odbor. Za války byl skaut zakázán, ale oni se tajně scházeli.

6 Zpravodajská brigáda ZB- původně založena skauty pod původním názvem Zbojník Pan Ludvík se k odboji dostal přes skaut- člen ZB, který tam s ním byl ho navrhl. Pan Ludvík měl být po maturitě v totálním nasazení. Měl stanovený transport do Reichu, tam ale nešel, protože si zlomil nohu na výpravě se skautem. Potom ji měl sice už zdravou, ale sádru si nechal a vyhnul se i druhému transportu.

7 Místo toho byl totálně nasazen v továrně Avie v Čakovicích jako detailista. Továrna byla v rukou Němců, konstruovali tam hydroavion Arado. V rámci ZB měl se skupinou ostatních lidí vynášet plány, které byly potom posílány do zahraničí. Poslouchal Hlas Ameriky nebo Volá Londýn, měli smluvené heslo, a to když vyšlo, tak odpovídal zprávou, kterou pokládal ke stromu na Florenci.

8 Také měl za povinnost zjistit a lokalizovat rozmístění německých flagů kolem Prahy. Ty zakresloval a posílal jejich lokaci do Londýna. Když spojenci dělali nálety na Prahu, tak se řídili, mimo jiné, jeho informacemi. Během Pražského povstání byla Zpravodajská brigáda stále aktivní- vyháněli Hitlerjugend z Prahy,, stavěli barikády atd. Pan Ludvík s panem Linhartem šli také odzbrojovat německé velitelství na dnešním Vítězném náměstí. Odzbrojili celou budovu pouze se vzduchovkou, která vypadala jako samopal.

9 Po válce Když mu po válce dávali vyznamenání,tak si pamatuje, jak tam stáli v řadě na Vítězném náměstí a před nimi stál generál Montgomery. Pan Ludvík na to rád vzpomíná. V té době chodil na vysokou školu, na přírodní vědy, obor parazitologie. Tento obor si vybral, protože má rád přírodu.

10 Vzpomínka Pan Ludvík nám ukázal americkou helmu, ke které nám řekl, že ji dostal po válce od kamarádů na Šumavě.

11 Návrat ke skautu Hned po válce se Pan Ludvík vrátil do skautu- 18. oddíl, poté ho také vedl.

12 Studium a zaměstnání Pan Ludvík nebyl úspěšný jen v odboji, ale i v jeho zaměstnání. Když dostudoval, tak začal pracovat na přírodovědecké fakultě u prof. Jírovce. Nejprve jako asistent a potom jako vědecký pracovník. Pracoval na oddělení parazitologie, na toxoplazmóze Potom pracoval v mikrobiologickém ústavu v Krči. Tam se dostal k elektro mikroskopii. V té době byly v česku jen dva elektronové mikroskopy.

13 Zaměstnání Pan Ludvík byl první v Evropě, kdo dokázal pracovat s elektronovým mikroskopem. Dostal také hodně ocenění za výzkum, byl na kongresu v Kodani, v Bonu... Dokonce učil na univerzitách, jak pracovat s elektronovým mikroskopem. Samozřejmě mu mnohokrát nabízeli, aby vstoupil do strany. On vždy odpověděl:,,Ne, já jsem věřící.“ Ale jelikož byl jediným odborníkem a oni na něm byli závislí, tak ho nemohli vyhodit.

14  ZPRAVODAJSKÁ BRIGÁDA se opět se začala scházet až po roce 1990 a členové byli zváni na různé oficiální akty spojené s výročími druhé světové války.  Dnes už žije členů ZB málo, ale snad se na ně úplně nezapomene.  Pan Ludvík dostal dvě vyznamenání: Za zásluhy 2. stupně (z rukou gen. Montgomeryho) a Junácký válečný kříž. Dále má také mnoho dalších pamětních medailí, výročních medailí, od ZB a jiné.

15  Pan Ludvík při oslavách konce II. světové války s panem prezidentem Václavem Havlem

16 Prezentaci vypracovali: David Žigmund, Roman Křivohlavý, Julie Štormová Pod vedením: paní učitelky Dany Schlegerové

17 Poděkování Velice děkujeme panu Npor. RNDr. Jiřímu Ludvíkovi CSc. za poutavé vyprávění, panu Prof. RNDr. Jiřímu Ludvíkovi (syn pana Ludvíka) a Mgr. Matěji Ludvíkovi (vnuk pana Ludvíka) za pomoc při rozhovoru a poskytnutí dalších informací.

18 Informace, které jsme použili k doplnění našeho textu: Zpravodajská brigáda 1939-1999 Autorský kolektiv Historické skupiny Zpravodajská brigáda pod vedením Dr. Josefa Daňka Vydalo Ministerstvo obrany české republiky-AVIS, Praha 1999 Bylo použito i materiálu Mgr. Matěje Ludvíka, který nám laskavě poskytl.


Stáhnout ppt "Číslo Jiří Ludvík. Jiří Ludvík - po válce za svoji odbojovou činnost oceněn medailí Za zásluhy II. stupně, Junáckým křížem a v roce 2003 byl oficiálně."

Podobné prezentace


Reklamy Google