Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMilan Čermák
1
Kvalita produkce – příležitost pro prvovýrobce Zlepšení pozice na (českém) trhu Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres - poradenství
2
Kvalita produkce X ekonomika ??? EKONOMICKÝ TLAK model USA -2000 krav na farmě model Holandsko 120 krav na farmě Jak u nás v ČESKU? příklad SB
3
Otázka k mléčné krizi: Budeme se učit vyrábět mléko za stále nižší cenu? Dokážeme nabídnout v naší produkci spotřebitelům něco navíc?
4
Organizace chovatelů skotu v ČR Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. 70 000 krav Svaz chovatelů českého strakatého skotu, z.s. 70 000 krav Český svaz chovatelů masného skotu 40 000 krav Společná zdravotní komise
5
Rezistence na antimikrobika Pojmy : Rezidua ATB v potravinách – v mléce prokazováno pomocí přítomnosti IL Rezistence na antimikrobní léčbu – získaná vlastnost mikroorganismů
6
Používání antimikrobik - problém ? Co vnímá spotřebitel ? Obraz zdravého zvířete = vize bezpečného produktu X Antimikrobika = obraz nemoci Snížení používání ATM nelze nařídit – musí to být důsledek zlepšení zdravotního stavu Nemocné zvíře se musí léčit ! Lze omezit některé účinné látky Snižování používání antimikrobik = zdraví ?
7
Kvalita produkce – zpeněžování Ukazatele pro zpeněžování mléka : množství (odběratel) tuk bílkovina (SB) Limitní ukazatele : SB (legislativa) CPM TPS bod mrznutí inhibiční látky
8
Kvalita produkce – mimo zpeněžování Zdraví stáda Ustájení Bezpečná krmiva Péče o zvířata Částečně řeší legislativa – ČIŽ, UKZUS, KVS … Částečně zahrnuto do zpeněžování (např. SB – limit 400 000)
9
Kvalita produkce – mimo zpeněžování Zdraví stáda 1.Stupeň poškození – snížená pohoda zvířat x produkce 2.Stupeň poškození – onemocnění x produkce Metabolická onemocnění, aplikace léčiv Infekční onemocnění, aplikace léčiv Mastitidy, aplikace léčiv Onemocnění končetin, aplikace léčiv Problematika cefalosporinů 3. generace – Excenel, Naxcel
10
Největší spotřeba ATB u skotu – mastitidy Zvýšení efektivity léčby – stájová kultivace 1. den Odběr vzorku Očkování na kultivační půdy a inkubace (přes noc: 18 - 20 h) 2. den Odečtení výsledků Léčba podle terapeutického protokolu ustanoveného pro danou farmu 3. - 6. den Kontrola úspěšnosti léčby (J.Prášek)
11
Mikromast (J.Prášek)
12
Odečítání výsledků kultivace (po inkubaci) další den Očekáváme: Gram pozitivní původce – léčíme ATB Gram negativní původce - neléčíme ATB Vzorky bez bakteriologického nálezu - neléčíme ATB (J.Prášek)
13
Souhrnné výsledky kultivačního vyšetření na farmě A Počet případů Počet případů s nárůstem G+ patogenů Počet případů s nárůstem G- patogenů Počet případů bez průkazu bakterií 921568142211 100 %61,7 %15,4 %22,9 % Snížení počtu léčených zvířat Dřívější ukončení léčby Používání ATB nižších generací (J.Prášek)
14
Co neumím změřit, to nemůžu řídit… Zdraví stáda – aktuální monitoring Produkční potenciál : jakou produkci by mělo stádo složené z průměrných vrstevnic po stejných otcích v ČR Produkce : produkce v jednotlivých fázích laktace Reprodukce : zabřezávání, inseminační index, MD,SP, interval, PR, Metabolická onemocnění : obsahy složek mléka, poměry (T,B,M,TPS), brakace do 60 dnů laktace Mastitidy : SB (průměr, LS, počet dojnic nad 200 tis.)
18
Co neumím změřit, to nemůžu řídit… Zdraví stáda – doplnění monitoringu Produkce : zpřesnit KU, srovnat naměřené mléko s reálnou výrobou, srovnat naměřené mléko s týdenní výrobou, srovnat naměřené složky mléka s hodnotami z mlékárny Reprodukce : evidovat brakaci z důvodu reprodukce Všechna onemocnění : data o diagnózách, evidence léčby, evidovat brakaci z důvodu jednotlivých onemocnění
19
Kvalita produkce – příležitost pro prvovýrobce Zlepšení pozice na (českém) trhu Kvalita produkce, která není obsažena ve zpeněžování pravděpodobně není v investičně vyhodnotitelném horizontu zajímavá pro zpracovatele (příklad SB) Pokud tato kvalita není zajímavá pro zpracovatele, není z přímého ekonomického pohledu zajímavá ani pro prvovýrobce Tato kvalita ale může být (a ukazuje se se, že začíná být) velmi zajímavá pro konečného spotřebitele – roste zájem o „bezpečnější a kvalitnější“ potraviny
20
Kvalita produkce – příležitost pro prvovýrobce Zlepšení pozice na trhu Doplnit monitoring stád tak, aby data mohla být použita k hodnocení chovu (při pořízení dat nezatěžovat chovatele) Správně nastavit úrovně cílů (hodnoty dosahované 25%,35%,50% nejlepších) Pozitivně motivovat chovatele k dosažení nastavených úrovní (dotace na kvalitu produkce, která není obsažená ve zpeněžování v mlékárně, odstupňovat dotaci podle dosahované úrovně) Hledat postupy pro zlepšení kvality „ZDRAVÍ STÁDA“ Využití marketingových nástrojů se zapracováním skutečné kvality produkce pro podporu „českého mléka u českého spotřebitele“. Argumenty postavené na reálných datech, která by v tomto systému byla k dispozici
21
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – příležitost pro chovatele Motivace ke zlepšení zdraví stáda Motivace k úspoře léčiv Motivace ke zlepšení monitoringu – řízení práce se stádem Motivace ke zlepšení monitoringu – argumenty pro marketing - zlepšení pozice na trhu Slabé stránky : Dobrovolný, aktivní, plošný přístup chovatelů – dotace Běh na dlouhou trať Značné investice, dlouhá návratnost
22
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Děkuji za pozornost! MVDr. Václav Osička, MilkProgres - poradenství
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.