Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vendulka Ottová NÁZEV:VY_32_Inovace_Český_jazyk_8 ČÍSLO DUM:3 TÉMA:Pravopis podstatných jmen ROČNÍK:7. OBDOBÍ REALIZACE:11/2012

2 Anotace Prezentace v PowerPointu je určena žákům II. stupně k osvěžení znalostí o pravopisu koncovek podstatných jmen. Žákům je v průběhu prezentace kladeno několik otázek, jejichž odpovědi je vedou k uvědomění si základních pravidel pravopisu koncovek substantiv se zřetelem na problematiku vzoru PÁN. Součástí výukového materiálu jsou i doplňovací cvičení se správným řešením.

3 Pravopis podstatných jmen

4 Podstatná jména ohebný slovní druh  skloňujeme je  ohebný slovní druh  skloňujeme je  určujeme: PÁD, ČÍSLO, ROD, VZOR určujeme: PÁD, ČÍSLO, ROD, VZOR při pravopisu podstatných jmen je klíčové správně určit VZOR při pravopisu podstatných jmen je klíčové správně určit VZOR

5 VZORY podstatných jmen rod mužskýTEN rod ženskýTA rod středníTO PÁNHRADMUŽSTROJPŘEDSEDASOUDCEŽENARŮŽEPÍSEŇKOSTMĚSTOMOŘEKUŘESTAVENÍ U jakých vzorů rozlišujeme životnost a neživotnost? 1. U jakých vzorů rozlišujeme životnost a neživotnost? 2. Které vzory jsou měkké a které tvrdé? MĚKKÉ (píšeme vždy –i) TVRDÉ (píšeme vždy –y)mužstrojsoudcehradpředseda růžepíseňkostžena mořekuřestaveníměsto Jaký vzor nám v přehledu chybí a proč? PÁN

6 PÁN Jednotné číslo 1. pán 2. pána 3. pánu, pánovi 4. pána 5. pane 6. o pánu, pánovi 7. pánem Množné číslo 1. páni, pánové 2. pánů 3. pánům 4. pány 5. páni, pánové 6. o pánech 7. pány PAMATUJ! V 7. p. č. mn. je koncovka -mi/-emi/-ami vždy MĚKKÁ!PAMATUJ!

7 Procvičování Chybam- se člověk učí. V konv-ch se převáželo mléko. Mezi král- v sousedních královstv-ch bylo uzavřeno přátelstv-. Naši fotbalisté hrají se Španěl-. Slib- se má šetřit. Kluci obdivovali motocykl-. Co máš na mysl-? Na hráz- rostou vrb-. Zel- je zdravé. Na mez-ch se pásly koz-. Seno se nakládá vidlem-. Setkali jsme se s Francouz-. V kotl- se vařil guláš. Naši hráči se stali vítěz- turnaje. Topol- slouží jako větrolam-. Naši hokejisté hráli s Rus- nerozhodně. Polab- je úrodný kraj. Vůně sladké šťáv- lákala vos-. Prosím o trochu sol-. Mezi přátel- je každému dobře. Chybami se člověk učí. V konvích se převáželo mléko. Mezi králi v sousedních královstvích bylo uzavřeno přátelství. Naši fotbalisté hrají se Španěly. Sliby se má šetřit. Kluci obdivovali motocykly. Co máš na mysli? Na hrázi rostou vrby. Zelí je zdravé. Na mezích se pásly kozy. Seno se nakládá vidlemi. Setkali jsme se s Francouzi. V kotli se vařil guláš. Naši hráči se stali vítězi turnaje. Topoly slouží jako větrolamy. Naši hokejisté hráli s Rusy nerozhodně. Polabí je úrodný kraj. Vůně sladké šťávy lákala vosy. Prosím o trochu soli. Mezi přáteli je každému dobře.

8 Procvičování Babičku bolí kloub-. Motýl- hráli všemi barvam-. Vrchlab- je pěkné město. Ps- a šakal- jsou příbuzné šelm-. V pol-ch zrálo obil-. Košťál- králíkům chutnají. Mužstvo Ostav- hrálo na hřišti Opav-. Čáp- mají rádi kraj s mokrými loukam- a močál-. Žáb- před čáp- naskákaly do rybníka. Mezi vilam- bylo volné místo. Chlapec si nejraději hrál s letadl-. Nepovídej nesmysl-. Některé směs- jsou výbušné. Strop byl vyzdoben malbam-. Žáci jeli na školu v přírodě se třemi učitel-. Budeme přestupovat v Břeclav-. V lahv-ch byla nečistota. Mezi pytl- byly velké nádob- s potravinam-. Babičku bolí klouby. Motýli hráli všemi barvami. Vrchlabí je pěkné město. Psi a šakali jsou příbuzné šelmy. V polích zrálo obilí. Košťály králíkům chutnají. Mužstvo Ostravy hrálo na hřišti Opavy. Čápi mají rádi kraj s mokrými loukami a močály. Žáby před čápy naskákaly do rybníka. Mezi vilami bylo volné místo. Chlapec si nejraději hrál s letadly. Nepovídej nesmysly. Některé směsi jsou výbušné. Strop byl vyzdoben malbami. Žáci jeli na školu v přírodě se třemi učiteli. Budeme přestupovat v Břeclavi. V lahvích byla nečistota. Mezi pytli byly velké nádoby s potravinami.

9 Zdroj Použité obrázky jsou součástí programu Microsoft Office.

10 Konec


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka."

Podobné prezentace


Reklamy Google