Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIlona Křížová
1
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika, příprava, minutky, tuk Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 501 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 501
2
MINUTKY označují rychlou úpravu pokrmů pečením na pánvi, roštu, rožni, grilu, pečení v papilotě, úprava v konvektomatu tepelná úprava nesmí přesáhnout dobu 25 minut (maso se vysušuje) minutkové pokrmy připravujeme z prvotřídních potravin 1. http://www.receptynadoma.cz/recepty-na-spravnou-upravu-masa-18/clanek/
3
DÉLKA TEPELNÉ ÚPRAVY závislá na: druhu potravin druhu potravin způsobu jejich úpravy způsobu jejich úpravy velikosti porce velikosti porce intenzitě tepla intenzitě tepla správné organizaci pracoviště správné organizaci pracoviště zdlouhavým pečením se maso znehodnocuje a vysušuje, houževnatí, tvrdne pracovní pomůcky musí být v dostatečném množství v dostatečném množství musí být i potraviny, pochutiny, obložení, dekorační doplňky
4
TECHNIKA PŘÍPRAVY k přípravě minutkových pokrmů věnujeme mimořádnou pozornost maso opékáme na rozpáleném tuku z obou stran, prudkým opečením se na mase vytvoří ochranná kůrka, která zabrání ztráty šťávy z masa při obracení masa nepoužíváme vidličku a do masa nepícháme velkou pozornost věnujeme teplotě tuku 2. http://zena-in.cz/clanek/saumon-au-papillote-aneb-losos-v-balicku/kategorie/maso-a-ryby
5
TUK tuk musí být dobře rozehřátý, nesmí se přepalovat nejoptimálnější teplota tuku je 180 °C, při teplotě nad 200 °C se olej přepaluje a vznikají zdravý škodlivé látky při špatném rozehřátí tuku se na mase nevytvoří ochranná kůrka, maso uvolňuje šťávu, maso se tak nepeče, ale dusí či vaří 3. http://www.fidespartner.cz/
6
MNOŽSTVÍ TUKU volíme podle způsobu přípravy a charakteru připravovaného pokrmu při přípravě minutek použijeme takové množství tuku, aby zakrylo dno pánve minutky nepečeme vícekrát na jednou tuku, tuk vždy vyměňujeme
7
NEJVHODNĚJŠÍ TUK vepřové sádlo, oleje, speciální tuky na smažení máslo nepoužíváme rychle se přepaluje, využíváme ho k dochucení či k zjemnění pokrmů 4. http://www.dia-potraviny.cz/palmovyolej.html
8
ZDROJ: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: 80- 7168-737-5 Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.