Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMilada Horáčková
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
2
Jsou základní složkou potravy a dělí se na: –potraviny –pochutiny –nápoje Poživatiny
3
Patří do poživatin Jsou rostlinného a živočišného původu Uplatňují se ve výživě člověka Potraviny
4
Rostlinné potraviny jsou zdrojem minerálních látek, ve vodě rozpustných vitamínů, obsahují vyšší obsah sacharidů a menší obsah bílkovin Rostlinnými potravinami kryjeme téměř 2/3 energetických potřeb, tj. 90 % sacharidů, 45 % bílkovin a 30 % tuků
5
Živočišné potraviny jsou charakteristické vysokým obsahem tuků, plnohodnotnými bílkovinami, vitamíny rozpustnými v tucích Živočišné potraviny pokrývají 35 % potřeby energie, 55 % bílkovin a 70 % tuků Vysoká spotřeba živočišných potravin může být příčinou rychlého nárůstu výskytu civilizačních chorob, např. ischemická choroba srdeční, cukrovka, rakovina tlustého střeva atd.
6
Podle funkce ve výživě můžeme také potraviny rozdělit na: Energetické potraviny (sytící) s vysokým obsahem tuků a sacharidů, jako jsou tuky, cukry, obiloviny, brambory atd. Stavební potraviny s vysokým obsahem bílkovin, řadíme sem maso, mléko, vejce, luštěniny atd. Ochranné potraviny s vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek, které jsou zejména v ovoci, zelenině atd.
7
Látky, které svou výraznou chutí a vůní povzbuzují nervovou soustavu lidského organismu a působí také na zvýšené vylučování trávicích šťáv Nemají žádnou výživovou hodnotu Pochutiny
8
Rozdělení pochutin Dělí se na tři skupiny: o Koření o Alkaloidní (působí na NS), patří sem káva, čaj, kakao atd. o Ostatní pochutiny (kořenící přípravky, sůl, ocet, polévkové koření…) o Kypřící prostředky
9
Dodávají lidskému organismu vodu k rozpouštění živin, k jejich přepravě při výstavbě buněk Napomáhají vylučování nevyužitelných látek Jsou velmi významnou složkou fyziologických potřeb člověka, protože povzbuzují tělesnou i duševní činnost Nápoje
10
1. Poživatiny se dělí: a/ potraviny, koření a nápoje b/ pochutiny, potraviny a koření c/ pochutiny, nápoje a potraviny 2. Energetické potraviny jsou: a/ s vysokým obsahem tuků a bílkovin b/ s vysokým obsahem tuků a sacharidů c/ s vysokým obsahem ovoce a zeleniny Kontrolní otázky:
11
3/ Koření patří do: a/ potravin b/ pochutin c/ masa 4/ Význam nápojů: a/ dodávají nám vodu b/ alkohol c/ osvěžují
12
1. c 2. b 3. b 4. a
13
Doc. ing. KRUŽLIAK, PETER, CSc. ing. SCHALLER, RUDOLF, CSc. FORRÓ, ANTON. Potraviny a nápoje, učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ47.1984. 176 s. ISBN 80-239-0161-3. str.5–7. Obrazový materiál: Threecharlie. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Costa_di_Rovigo,_m ais_di_produzione_locale_%282%29.JPG miya. [cit. 2013-070-1]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicken_egg01_mon ovular.jpg Zdroje
14
photo8. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnamon- other.jpg Takkk. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coffe_time.jpg Rger McLassus. [cit. 2013-07-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-02- 13_Drop-impact.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.