Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDenis Pešan
2
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí učiva s využitím interaktivní tabule. Metodické pokyny
3
Vitaminy
4
- látky nezbytné pro život - účastní se chemických reakcí v těle - musíme je získávat z potravy (některé si vytváříme z provitaminů, např. z karotenu – vitamin A)
5
Vitaminy: 1.Rozpustné v tucích: A, D, E,K 2.Rozpustné ve vodě: B, C
6
Vitamin A Význam: správná funkce sliznic a sítnice Projev nedostatku: šeroslepost, suchá kůže, snížená odolnost vůči infekcím Zdroje: zelenina (mrkev, rajčata,…) mléko, žloutek
7
Vitamin D Význam: správný růst a vývoj kostí Projev nedostatku: křivice (deformace kostí) Zdroje: rybí tuk, máslo, vejce, vzniká v kůži působením UV zářením
8
Vitamin E Význam: normální funkce pohlavních orgánů Při nedostatku: porucha tvorby pohl. hormonů Zdroje: mléko, vejce, obilné klíčky, listová zelenina
9
Vitamin K Význam: zajišťuje srážlivost krve Projev nedostatku: poruchy srážlivosti krve Zdroje: zelené části rostlin (kapusta, špenát) mikroorganismy ve střevě
10
Vitamin B1 Význam: při přeměně látek v těle (součást enzymů) Projev nedostatku: záněty nervů, únava, úbytek svalů Zdroje: kvasnice, vnitřnosti, obilí, luštěniny
11
Vitamin B 2 Význam: při přeměnách látek v těle (součást enzymů) Projev nedostatku: poškození sliznic (bolavé ústní koutky) Zdroje: kvasnice, obilí, mléko, vejce
12
Vitamin B 6 Význam: při přeměnách látek v těle (součást enzymů) Projev nedostatku: záněty kůže, poruchy krvetvorby Zdroje: kvasnice, obilí, maso, mléko, luštěniny
13
Vitamin B 12 Význam: při přeměnách látek v těle, krvetvorba Projev nedostatku: záněty sliznic, poruchy krvetvorby Zdroje: vnitřnosti, maso
14
Vitamin C Význam: odolnost proti nachlazení, tvorba kolagenu Projev nedostatku: únava, nemoc kurděje (krvácení dásní), snížení obranyschopnosti těla Zdroje: zelenina, ovoce, šípky, brambory
15
Úkol: Které vitaminy získáme z těchto potravin?
16
Kontrola: Citróny – vitamin C Maso – vitamin B 6, B 12 Luštěniny – vitamin B 1, B 6, C Chléb – vitamin B 1, B 6 Vejce – vitamin A, D, E, B 2 Listová zelenina – K, C Mléko – A, E, B 6 UV záření - D
17
Úkol: Spoj, co k sobě patří: Vitamin A C D K B 2 B 6 Správný růst kostí Správná funkce sítnice Odolnost proti nemocem Porucha krvetvorby Bolavé ústní koutky Poruchy srážlivosti krve
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.