Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJitka Květoslava Králová
1
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.18_disacharidy Název: Disacharidy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní látky/Disacharidy Vytvořeno: 1. 4. 2012
2
Skládají se ze 2 monosacharidových jednotek. Vážou se přes glykosidickou vazbu C – O – C. Oligosacharidy Sacharidy složené ze 2 až 10 monosacharidových jednotek. Význam mají především disacharidy.
3
Nejpoužívanější sacharid. Skládá se z molekuly glukózy a fruktózy. Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Největšími zdroji je cukrová řepa a cukrová třtina. C 12 H 22 O 11
4
Řepu je potřeba zbavit nečistot, to se provádí proudem vody a následně praním. Očištěná řepa se nařeže na tzv. sladké řízky. Řízky se nechají louhovat v horké vodě s kyselinou sírovou. Ze sladké šťávy se odpařuje voda. Poté probíhá rafinace (bělení cukru) a konečné sušení. Zahříváním cukru vzniká karamel.
5
Největší využití má sacharóza v potravinářském průmyslu. Cukr se upravuje rafinací, kdy je zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů. Třtinový cukr tímto procesem neprochází. Zbytkem výroby cukru je melasa. Obsahuje velké množství stopových prvků, organických látek a enzymů.
6
Skládá ze dvou molekul glukosy. Krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Získává se ze škrobu, při klíčení ječmene. Jak se nazývají naklíčená semena ječmene? Kvašením sladu s kvasinkami a jinými přísadami se vyrábí pivo.
7
Je složena z galaktózy a glukózy. Obsahuje ji mléko savců. Používá se při výrobě potravy pro kojence nebo při výrobě léků. intolerance laktózy (alergie na mléko) - nedostatečné množství enzymu laktázy potřebnému ke správnému strávení laktózy.
8
Nejprve charakterizujeme disacharidy. Vyjmenujeme vlastnosti sacharózy, vysvětlíme zpracování cukrové řepy. Upřesníme rozdíl mezi třtinovým a řepným cukrem. Charakterizujeme další zástupce disacharidů. U melasy se můžeme zmínit o výrobě piva.
9
Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-04-01]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://office.microsoft.com/cs-cz/ Uvedené zdroje [cit. 2012-04-01]. Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saccharose2.svg Uvedené zdroje [cit. 2012-04-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: MarkusHagenlocher, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg JuandevJuandev, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hromada_%C5%99epy_u_zem% C4%9Bd%C4%9Blsk%C3%A9ho_dru%C5%BEstva_Dru%C5%BEba.JPG
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.