Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEmilie Vlčková
3
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ
4
elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence nativní preparát barvený preparát MIKROSKOPICKÉ METODY V MIKROBIOLOGII
5
elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence nativní preparát barvený preparát MIKROSKOPICKÉ METODY V MIKROBIOLOGII
6
Barvený preparát má největší význam v bakteriologii hodnocení morfologie, velikosti a uspořádání bakterií fixace preparátu (usmrcování bakterií) mrtvé mikroorganismy přijímají barviva lépe teplem - mikrobi s pevnou buněčnou stěnou chemicky - šetrnější prvoci
7
1a) MONOCHROMATICKÉ BARVENÍ
8
je pouze orientační poskytuje informace o velikosti, tvaru a seskupení mikrobů informace o vzájemných kvantitativních poměrech jednotlivých mikrobiálních morfotypů a ostatních elementů ve vyšetřovaném materiálu
9
Stručný postup barvení 1. fixace teplem 2. barvení methylenovou modří 1 minutu 3. oplach vodou 4. sušení 5. pozorování imerzí
10
1b) BARVENÍ DLE GRAMA
11
nejdůležitější barvící metoda v mikrobiologii důležité kritérium při klasifikaci bakterií umožňuje rozlišení mikrobů na skupinu Gram-pozitivních Gram-negativních
12
Proč je to tak důležité??! G+ a G- bakterie se liší: biologickými vlastnostmi (toxicita, antigenicita) citlivostí na antibiotika a chemoterapeutika z klinického hlediska je významné pro cílenou léčbu antibiotiky
13
Odlišná barvitelnost je způsobena rozdíly v chemické struktuře bakteriální stěny: Buněčná stěna gram-pozitivních bakterií „silnější“ polysacharidy (peptidoglykan, kyseliny teichoové) aminokyseliny (tetrapeptidy, spojovací můstky) popř. bílkoviny (protein M, protein A)
15
Odlišná barvitelnost je způsobena rozdíly v chemické struktuře bakteriální stěny: Buněčná stěna gram-pozitivních bakterií „silnější“ polysacharidy (peptidoglykan, kyseliny teichoové) aminokyseliny (tetrapeptidy, spojovací můstky) popř. bílkoviny (protein M, protein A)
16
Odlišná barvitelnost je způsobena rozdíly v chemické struktuře bakteriální stěny: Buněčná stěna gram-negativních bakterií „tenčí“ lipidy (rozpustnost v alkoholu) polysacharidy (lipopolysacharidy, peptidoglykan) bílkoviny
17
Postup barvení
18
Postup barvení fixace teplem krystalová violeť 20 s Lugolův roztok 20 s aceton-alkohol 10 – 20 s oplach vodou safranin 30 – 60 s oplach vodou osušení prohlížení imerzním objektivem
21
Hodnocení preparátu nemikrobiální elementy - epitelie - leukocyty - erytrocyty (četnost) - buněčný detritus mikrobiální elementy - G+ koky - G- koky - G+tyčinky - G- tyčinky - ostatní – kvasinky, plísně příp. prvoci Při hodnocení mikrobů popisujeme četnost, G+ nebo G-, tvar, uspořádání, velikost
22
Streptococcus sp
23
Staphylococcus sp.
24
Staphylococcus v hemokultuře
25
Clostridium sp.
26
Corynebacterium sp.
27
Aktinomyces sp.
28
Campylobacter
29
Neisseria sp.
30
Bacteroides sp.
31
enterobakterie s pouzdrem (chrání bakterie před imunitním systémem těla)
32
Kvasinky (G+)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.