Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAnna Machová
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Lipidy
2
Jsou přírodní sloučeniny rostlinného a živočišného původu Jsou to estery alkoholů a vyšších mastných kyselin Jsou stavební látkou buněčných membrán, zdroj energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek, např. vitamínů, barviv atd. Tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů
3
Jsou vyšší monokarboxylové kyseliny a/ nasycené –pouze jednoduché vazby, např.: palmitová, stearová b/ nenasycené –obsahují kromě jednoduchých vazeb i vazby násobné např.: olejová, linolová, linolenová Mastné kyseliny
4
Esenciální mastné kyseliny Jsou to kyseliny např. linolová a alfa linolenová Nemohou být syntetizovány v živočišných tkáních a musí se přijímat v potravě Jsou nezbytné pro růst, reprodukci a dobré zdraví Pokud je nedostatek těchto esenciálních kyselin u mladých organismů, hrozí nedostatečný růst, poškození jater, ledvin a záněty kůže
5
Glycerol je trojsytný alkohol, na který jsou navázány esterově jednotlivé mastné kyseliny
6
Rozdělení lipidů: a/ jednoduché tvořené převážně estery vyšších mastných kyselin a alkoholů – tuky a vosky b/ složené obsahují kromě esteru i další složku např. glykolipidy, lipoproteiny atd. c/ odvozené např. steroidy, karotenoidy atd.
7
Většina jednoduchých lipidů patří k esterům mastných kyselin a glycerolu – acylglyceroly Pro tyto látky se používá více název tuky a oleje Tuky obsahují ve svých molekulách více nasycených mastných kyselin (jsou proto tuhé nebo mazlavé) Oleje obsahují ve svých molekulách více nenasycených mastných kyselin (jsou proto tekuté) Jednoduché lipidy
8
Žluknutí tuků –rozklad tuků způsobený vzdušným O 2 a mikroorganismy –náchylnější jsou oleje (obsahují nenasycené mastné kyseliny) –při rozkladu se uvolňují zapáchající nižší kyseliny (kyseliny s menším počtem uhlíků)
9
Ztužování tuků –jde o proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíku na dvojné vazby nenasycených kyselin –vznikají nasycené mastné kyseliny, a tuky se tím stávají odolnější vůči žluknutí
10
Zástupci jednoduchých lipidů Živočišné tuky –Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány –Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv –Mezi živočišné tuky patří: sádlo, hovězí lůj, máslo, rybí tuk
11
Rostlinné tuky (oleje) –Obsaženy především v semenech a plodech –Používají se v potravinářství, výrobě nátěrových hmot, kosmetiky, léčiv a paliv –Mezi rostlinné tuky patří: olivový olej, slunečnicový, řepkový atd.
12
Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin s vyššími alkoholy Vosky rostlinného původu slouží jako ochrana na plodech a listech rostlin Vosky živočišného původu slouží k ochraně orgánů (vorvaňovina) nebo mají stavební funkci (včelí vosk)
13
Složené lipidy Na jejich stavbě se podílí karboxylové (mastné) kyseliny a další složky, např.: Glykolipidy obsahující monosacharidové zbytky (např. galaktózu, glukózu – jsou vázány na lipidickou část) Vyskytují se například v buněčných membránách, v šedé mozkové kůře
14
Odvozené lipidy od této skupiny jsou např. steroidy, karotenoidy, v tucích rozpustné vitamíny
15
Přiřaď k obrázkům: Živočišný tuk Rostlinný tuk Vosk
16
Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str.173–176. Obrazový materiál: Danny.S. [cit. 2013-07-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycerol_85%2 5_by_Danny_S._-_001.jpg NEUROtiker. [cit. 2013-07-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycerin.svg Rasbak. [cit. 2013-07-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reuzel.jpg
17
Frank Mikley. [cit. 2013-07-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beeswax.jpg?us elang=cs BAIA. [cit. 2013-07-15]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Extra_Virgin_Oli ve_Oil.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.