Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdeňka Vacková
1
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
2
Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Ročník: 9. Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 26.9.2012 Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.16 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova Sacharidy, disacharidy, sacharóza, laktóza, maltóza
3
Druh materiálu: Prezentace Třída: IX. Pomůcky: Inovace: Materiál slouží k výuce, zápisu a aktivnímu opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str.10 – pro kontrolu kliknout na obrázek řešení ANOTACE Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektovala všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřila ve výuce a provedla o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum:23.9. 2012 Autor: Mgr. Růžena Koubová
4
Sacharidy DISACHARIDY
5
sacharóza maltóza laktóza - jejich molekula je složena ze dvou monosacharidů - stejný souhrnný vzorec C 12 H 22 O 11
6
Sacharóza ZDROJ řepa – řepný cukr třtina - třtinový cukr POUŽITÍ nejběžnější sladidlo, potravinářství - ke konzervaci, výroba karamelu (barvivo E150) v kyselém nebo zásaditém prostředí → hydrolýza (štěpí se na monosacharidy)
7
Výroba cukru z řepy zbavení nečistot vyluhování filtrace krystalizace rafinace čistý cukr (odpad melasa) řízkování
8
Maltóza SLADOVÝ CUKR VLASTNOSTI dobře rozpustný ve vodě POUŽITÍ - při výrobě piva - vzniká ze škrobu při klíčení ječmene
9
Laktóza MLÉČNÝ CUKR ZDROJ mateřské mléko savců POUŽITÍ pomocná látka při výrobě léků a vitamínových přípravků Intolerance laktózy – porucha metabolismu (dieta – potraviny bez laktózy)
10
Procvičování – přiřaď správně A) LAKTÓZA B) MALTÓZA C) SACHARÓZA 1) SLAD 2) KARAMEL 3) MLÉKO 4) JEČMEN 5) MELASA 6) VÝROBA LÉKŮ 7) TŘTINA 8) ŘEPA A3, A6 B1, B4 C2, C5, C7, C8 ŘEŠENÍ
11
Citace a zdroje: Obrázky: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Koubová.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.