Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilOldřich Janda
1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_10C_2_Ryby _I_sladkovodní Téma: 10C_Př7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne 26.9.2011 v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: DUM je určen k výkladu učiva. Žáci se seznamují s charakteristikou sladkovodních ryb. Poznávají práci rybářů a rybářský sport. Na obrázcích si procvičují poznávání jednotlivých zástupců. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost
2
1. RYBY
3
SLADKOVODNÍ RYBY 2.
4
kapr obecný - kaprovité - nejvýznamnější chovná ryba - chovaná od 11.století - nyní J Čechy (Třeboňsko) - dříve i VČ (Opatovice - Čeperka) - vánoční jídlo
5
3. karas obecný – bez vousků kaprovité
6
4. lín obecný – protáhlé tělo, drobné šupiny
7
5. parma obecná – protáhlé tělo (žije v proudu)
8
6. losos obecný - až 1,5 m tažný - tře se v řekách (2 – 3 roky) - dospívá v moři (Atlantik) lososovité
9
7. 8. růžové maso životní cyklus
10
9. pstruh obecný tuková ploutvička
11
10. lipanovité lipan hřbetní ploutev malá ústa (hmyz)
12
11. štikovité štika obecná - dravá (1 m, 30 kg)
13
12. okounovité okoun říční do 30 cm ploutve: hřbetní – 2 části spodní - červené
14
13. candát obecný – dorůstá do 130 cm chutné maso (lov od 45 – 50 cm)
15
14. sumcovité sumec obecný – největší (2m a 100 kg) - bez šupin, 2 + 4 vousky (albín)
16
15. stojaté vody – ryby, obojživelníci, savci
17
16. úhořovité úhoř říční – tvar, hladká slizká pokožka srůst ploutví – ploutevní lem
18
17. monté – průhledné larvy samice – 1 m samci – 50 cm rozmnožování: jikry (500 000) larvy monté dospělý
19
18. 19. tření Sargassové moře Golfský proud - zpět životní cyklus: složitý tam 1 – 1,5 roku (nežere, po uhyne) zpět – 3 – 4 roky
20
20. amur bílý – nepůvodní (kaprovitá ryba)
21
Rybníkářství – teplovodní - chov kaprů http://www.youtube.com/watch?v=wtc4qH8SYbE&feature=related umělý odchov: vysazování péče výlov rybníky: - třecí - výtažníkové (plůdek) - komorové (zima) - hlavní
22
. chov pstruhů umělý výtěr studenovodní rybníkářství
23
rybí pochoutky kaviár – jikry (100 g – 1000 E ) 21
24
22. jeseterovité r. vyza, jeseter jeseter
25
piraňa 23.
26
Použití zdroje: 1. KUBINA, Jeff. Wikimedia Commons [online]. [cit. 1.6.2012]. Dostupný na WWW:. 2. KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 3. VIRIDIFLAVUS. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 4. KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 5. BAUM, Christian. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 6. STRIEWSKI, Wolfgang. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost
27
Použití zdroje: 7. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 8. MARLITH. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 9. ENGRERTSON, Eric. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 10. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 11. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 12. KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost
28
Použití zdroje: 13. ELNUKO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 14. ZAČÁTEČNÍK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 15. VAAN DER GEEST, Lucas. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW: 16. OFFERMANS, Ron. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 17. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 18. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost
29
Použití zdroje: 19. AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 20. KRAMER, Roban. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 21. HITOKIRISHINJI. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 22. ABBASZADE, Zaur. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. 23. KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.6.2012]. Dostupný na WWW:. Video: http://www.youtube.com/watch?v=wtc4qH8SYbE&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=wtc4qH8SYbE&feature=related Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.