Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHynek Macháček
1
Leden 2013
2
proces rozptylování částic v prostoru (čaj) v kuchyni, chemii vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan a voda)
3
skupenská přeměna kapaliny v plyn nastává při teplotě varu(závisí na kapalině a atmosférickém tlaku) při dosáhnutí varu vznikají bublinky
4
Pro zisk teplé vody je třeba: 1)elektřina 2)plyn 3)rodinné domy:bojlery(dřevo,uhlí)
5
kapalina uvedena do varu musí být ohřívána na maximum vařit pod pokličkou=>rychlejší var používání hrnce s rovným,zabroušeným dnem=>největší dotyková plocha
6
Lednička- slouží k uchování potravin při nízké t Mikrovlnná trouba- slouží k tepelné úpravě jídel Papinův hrnec-vaření za vyššího p než je atm.tlak Termoska- slouží k uchování teplého pití(čaj)
7
tepelná úprava pokrmů při t v vody(100°C) při vaření hustší kapaliny je třeba míchat jinak se připálí teplo se při vaření šíří vodou, prouděním je třeba zahřívat odspoda
8
tepelná úprava,kde na pokrm dopadá tepelné záření teplota vzduchu by neměla být příliš velká jinak dochází k jinému způsobu předávání Q
9
tepelná úprava pokrmů s menším množstvím vody (pokrm se dusí ve vlastní šťávě) =>dochází k uchování chuti pokrmu
10
tepelná úprava pokrmu ve vyhřáté troubě(150- 250°C) teplo se šíří vedením větší kusy=>delší pečení
11
tepelná úprava pokrmu v oleji při teplotě přes 200°C a více obracení pokrmu => rychlejší usmažení
12
způsob tepelné úpravy, kdy se pokrm vaří ve sklenici s víčkem, tím se vytlačí vzduch ochlazením se sníží tlak páry a atm. tlak přitlačí víčko ke sklenici pokrm se pak může nadále skladovat delší dobu
13
závisí na: teplotě vzdálenosti barvě a úpravě povrchu 3 možnosti: vedení, proudění, sálání (tepelné záření) děj, při kterém dochází k výměně tepla mezi dvěma tělesy s různou teplotou
14
jeden ze způsobu šíření tepla v kapalinách a plynech ( proudění vzduchu v místnosti, ohřívání vody) dochází k proudění hmoty o různé teplotě
15
ve všech látkách se pohyb molekul zrychluje a postupně se šíří po celé délce tělesa ( lžička v čaji)
16
každé těleso s teplotou vyšší než okolí vyzařuje teplo a naopak nejlépe se šíří ve vakuu v plynech
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.