Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMilena Vávrová
1
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO.1109.2F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhServis sektu Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky postupem při servisu sektu. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaPrezentace, agrafa, degustace, sabráž DatumDatum vytvoření – 1. 1. 2013
2
Servis sektu
3
Chladič na víno Sklenice na sekt - flétna Zátka na sekt
4
Před servisem vína musíme provést kontrolu teploty podávaného vína. Teplota u šumivých vín se pohybuje od 5-8°C Určení teploty u vína je závislé od jeho stáří a kvalitě. U vín bývá doporučení teploty vína výrobcem. Víno ovšem podchladíme o jeden až dva stupně.
5
Příprava pracoviště Víno otevíráme na servírovacím stole (keridonu) Připravený inventář si vhodně rozmístíme
6
Prezentace – představení vína Víno prezentujeme zleva hostili Při prezentaci uvádíme – název vína, charakteristiku, gastronomickou návaznost Provádíme také rychlou prezentaci čestnému hostu také zleva
7
Otevření vína Víno položíme na tácek Odstraníme záklopku pomocí nože Otevření - hrdlo držíme v příručníku - uvolníme oko u agrafy, - odstraníme agrafu, - uchopíme lahev do ruky a vytahujeme korek otáčivými pohyby lahve. Agafa s korkem
8
Přivoníme ke korku, Posouzení korku Prezentace korku hostiteli – zleva, prezentujeme jako mísu Pak zakládáme na pravou stranu hostitele
9
Na korku se mohou projevit případné vady vína
10
Servírujeme hostiteli zprava
11
Degustace – smyslové hodnocení vína Zrak Čich Chuť Degustaci provádí hostitel nebo sommelier, při jednotlivém posuzování se k vínu vyjádříme.
12
Chuť
13
K degustaci hostitelem naléváme zprava do založené sklenice a víno Láhev držíme na levém předloktí podloženou příručníkem, etiketou k hostiteli
14
Po odsouhlasení vína hostitelem naléváme víno podle společenských pravidel a na konec hostiteli. Víno naléváme zprava. Po nalití umístíme víno do chladiče.
15
Úklid pracoviště Při odchodu popřeje hostům příjemné chvíle u vína Dolévání vína Během konzumace hostovi víno doléváme, až je sklenice prázdná nebo je ve sklenici jen malé množství vína
16
Speciální otevírání sektu šavlí, Při sabráži musíme sekt vychladit na 3 °C, Odstraníme agrafu a provedeme tah šavlí po lahvi, tak aby ostří šavle narazilo na skleněný kroužek na hrdle.
19
1 ) Jaký inventář potřebuje pro servis sektu …………………………………………………………………………… …………………………….........................................................................................................................….. 2) Zvolte správnou teplotu pro servis červeného vína a) 8 - 12 °C b) 5 – 8 °C c) 14 – 18 °C
20
3) Vysvětli pojem agrafa ……………………………………………………………………………….. 4) Co to je SABRÁŽ ………………………………………….…………………………………… 5) V jakém pořadí naléváme víno hostům …………………………………………………………………………… ….................................................................................
21
Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna. 2010 ISBN:8071687529 Archiv autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.