Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDenis Matoušek
1
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03 EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497
2
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová) NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_17 TÉMA: Vinný list, etiketa (13 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0497
3
Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit. 10.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.sklenicenavino.cz/ Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.
4
NEZNÁMÝ. Friesovy Boudy [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.friesovyboudy.cz/de/restaurant/weinkarte/ Delší doba platnosti Výměnné listy Vinný list Vždy elegantní, přehledný, obsažný… Řazení různé BV, RV, ČV, ŠV, DV… Rozlévaná, česká, francouzská, ostatní… Podle výrobců, oblastí, sklepů… Obsah Název vína Přívlastek Původ Výrobce Cena Objem Charakteristika Vhodnost Ocenění Foto
5
Vinné lístky NEZNÁMÝ. Bílkova 13 [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bilkova13.cz/cs/vinn%C3%BD-l%C3%ADstek NEZNÁMÝ. Nad královskou oborou [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nadkralovskouoborou.cz/vinny-listek
6
Podává informaci o původu, kvalitě a zvláštnostech vína. Etiketa = občanský průkaz vína - ročník, jméno výrobce, stáčírna, obec, poloha, druh vinné révy, stupeň kvality, chuťová charakteristika Etiketa vína JOCH, Martin. Maverick-MJ [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.grafika-web.cz/obalovy-design.html
7
Země původu Oblast původu Množství obsahu Od roku 1987 skutečné množství alkoholu Nejdůležitější a závazné údaje na etiketě: Stupeň kvality Stáčírna, respektive výrobce U německých a rakouských vín úřední zkušební číslo
8
1.Speciální klasifikace 2.Název vína, značka vína 3.Oblast, název vína 4.Klasifikace jakosti 5.Ročník sklizně 6.Plněno a lahvováno v Chateau 7.Leželo na sudu 8.Obsah alkoholu, Objem vína v lahvi 9.Adresa firmy Francouzská etiketa
9
NEZNÁMÝ. http://www.blogabulles.fr [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.blogabulles.fr/2008/06/18/comment-lire-une-etiquette-de-champagne/ Champagne 1.Původ hroznů – Champagne Grand cru 17 obcí, Premiere cru 41 obcí 2.Název 3.Výrobce 4.Složení hroznů, množství cukru 5.Vlastníci, pěstitelé
10
Italská etiketa 1.Značka 2.Název vína 3.Ročník sklizně 4.Region a většinou i zároveň název vína a doplňující informace na etiketě 5.Klasifikace vína
11
NEZNÁMÝ. IŠIS [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://nase.ssis.cz/storage/clanky20102011/etiketa.jpg
12
NEZNÁMÝ. ZD Němčičky [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zd-nemcicky.cz/ NEZNÁMÝ. Vinařství Trčka [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vinarstvi-trcka-kostice.cz/nabidka.html Zadní etiketa vína
13
JOCH, Martin. Maverick-MJ [online]. [cit. 5.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.grafika-web.cz/obalovy-design.html
14
2009 Viniční trať Růžová hora Pozdní sběr Rulandské Modré Novosedly Vinařství Tanzberg Mikulovská podoblast Název vína v menu
15
1.Jaké údaje se uvádí do Vinného lístku?Vinného lístku 2.Co je to Etiketa a co musí obsahovat?Etiketa 3.Ze kterých údajů se skládá Kompletní název lahve vína a které údaje patří do menu? Kompletní název patří do menu 4.Proč nestačí uvádět jen oblast? Např. Mikulov…? 1b. Oblasti pěstování
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.