Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDenis Čermák
1
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk a jeho zdraví Téma – název učebního materiálu Co jíme? Anotace žáci se prezentací seznamují s původem potravin, pojmy: strava živočišná, rostlinná, nerostná, na základě získaných vědomostí potraviny třídí dále třídí běžné potraviny do skupin: pečivo, mléčné výrobky, masné výrobky, ovoce, zelenina, sladkosti, nápoje vhodnost výběru potravin si žáci ověří na „pyramidě“, se kterou se již dříve seznámili v návaznosti na „pyramidu“ hodnotí žáci 2 nabízené varianty oběda součástí materiálu jsou 2 pracovní listy (vymýšlení vlastního návrhu na „zdravý“ oběd a tajenka) oba pracovní listy žáci zkontrolují prezentací
2
CO JÍME? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,je Mgr. Stanislava Junková.
3
Ovoce a zelenina, to je zdraví, to je síla. Kdo jí mrkev, ředkvičky, bude zdravý celičký!
4
Odkud získáváme potraviny? z těl živočichů STRAVA ŽIVOČIŠNÁ z těl rostlin STRAVA ROSTLINNÁ z neživých přírodnin a nerostů STRAVA NEROSTNÁ
5
Rozdělme potraviny podle původu. STRAVA ŽIVOČIŠNÁ STRAVA ROSTLINNÁ STRAVA NEROSTNÁ
6
JAKÉ ZNÁME DRUHY POTRAVIN. PEČIVO Co sem nepatří?
7
MLÉKO+MLÉČNÉ VÝROBKY Co sem nepatří?
8
MASO+MASNÉ VÝROBKY Co sem nepatří?
9
ZELENINA A OVOCE Co sem nepatří?
10
CUKROVINKY-SLADKOSTI Co sem nepatří?
11
NÁPOJE Co sem nepatří?
12
DRUHY POTRAVIN-SHRNUTÍ. NÁPOJE MLÉKO+MLÉČNÉ VÝROBKY CUKROVINKY SLADKOSTI ZELENINA OVOCE MASO+MASNÉ VÝROBKY PEČIVO
13
PYRAMIDA CO VYČTEME Z PYRAMIDY?
14
nejčastěji bychom měli jíst potraviny umístěné nejníže čím výše jsou potraviny umístěné, tím bychom jich měli jíst méně potraviny na vrcholu bychom měli jíst spíše vyjimečně v každém patře jsou vlevo vhodnější potraviny směrem doprava jsou méně vhodné
15
POROVNEJME DVA OBĚDY.
16
prohlédněte si ještě jednou můj zdravý oběd na nakopírovaný pracovní list si nakreslete a popište svůj zdravý oběd kdo bude hotový dříve, může si vyřešit tajenku SAMOSTATNÁ PRÁCE
17
zeleninový salát rajská polévka zapečená ryba bramborová kaše ovocná šťáva
18
MŮJ ZDRAVÝ OBĚD PRACOVNÍ LIST
19
CO JE ZDRAVĚJŠÍ? Pro každého člověka je nejdůležitější ___________________. nebo 6 1 2 3 4 5 6 3 2 4 5 1 KŘÍŽOVKA
20
CO JE ZDRAVĚJŠÍ? Pro každého člověka je nejdůležitější ___________________. nebo 6 1 2 3 4 5 6 3 2 4 5 1 HRO Z MED EN SÝR JABLKO MRKEV ROHLÍK ZDRAVÍ KONTROLA
21
DANIHELKOVÁ, Hana. Prvouka pro 2. ročník. neuvedeno. vyd. Olomouc.: PRODOS, 2007. ISBN 80-85806-81-9. s 42. obrázky z Galerie Q-draw http://office.microsoft.com/en-us/ http://www.gify.nou.cz/obr20_nabytek.htm http://rikanky.webnode.cz/o-jidle/ http://www.gify.nou.cz/r_ovoce.htm http://www.gify.nou.cz/z_krava.htm http://www.gify.nou.cz/r_mix.htm http://www.vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/potravinova-pyramida/potravinova-pyramida http://www.vyzivadeti.cz/zdrava-vyziva/potravinova-pyramida/ http://www.odbornehubnuti.cz/pyramida-zdrave-vyzivy http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_cyclonebill_-_Tomatsuppe_med_karry_og_rejer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fish_Pie.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pommes-1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hamburger_sandwich.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:5aday_salad.jpg http://www.clker.com/clipart-sundae-large-.html /ZDROJE:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.