Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úloha č. 1 Výsevní zkouška univerzálního rozmetadla KS 40 M2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úloha č. 1 Výsevní zkouška univerzálního rozmetadla KS 40 M2."— Transkript prezentace:

1 Úloha č. 1 Výsevní zkouška univerzálního rozmetadla KS 40 M2

2 1.Rozmetadlo je určené pro rozmetání drobných semen trav, hořčice, vikve, jetele, pohanky, svazenky vratičolisté přípravků pro hubení slimáků, plžů nebo hraboše polního. 2.Při rozmetání semen a přípravků uvedených v bodě 1., se předpokládá nízké dávkování, řádově kilogramy na hektar. Při nastavení rozmetadla je možné se řídit návodem výrobce a přiloženými výsevními tabulkami. Objemová hmotnost, velikost granulí se nemusí vždy shodovat s údaji uvedenými v tabulkách, z toho důvodu je vhodné provést výsevní zkoušku. Na základě průměrné pojezdové rychlosti traktoru, pracovního záběru rozmetadla a měrné dávky přípravku zjišťujeme hmotnost zahyceného osiva (přípravku) za dobu jedné minuty a porovnáváme s výsledkem dle vztahu 1 nebo 2.

3 Postup výsevní zkoušky: 1.Při výsevní zkoušce zjišťujeme hmotnost zachyceného osiva nebo přípravku M o po dobu jedné minuty. (1) Kde: v p – průměrná pojezdová rychlost traktoru [m.s -1 ], B p - pracovní záběr rozmetadla[m], m- měrný výsevek, měrná dávka[kg.m -2 ], k 1 -přepočítávací konstanta Při zvolených jednotkách uvedených u vztahu 1 má konstanta k 1 hodnotu 60.

4 Postup výsevní zkoušky: 1.Při výsevní zkoušce zjišťujeme hmotnost zachyceného osiva nebo přípravku M o po dobu jedné minuty. (2) Kde: v p – průměrná pojezdová rychlost traktoru [km.h -1 ], B p - pracovní záběr rozmetadla[m], m- měrný výsevek, měrná dávka[kg.ha -1 ], k 2 -přepočítávací konstanta Při zvolených jednotkách uvedených u vztahu 2 má konstanta k 2 hodnotu 600.

5 2. Pro zdárný výsledek zkoušky je potřebné zjistit následující parametry: a) Průměrnou pojezdovou rychlost stroje v p při zařazeném rychlostním stupni nebo režimu převodovky. b) Pracovní záběr rozmetadla B p. c) Měrnou dávku přípravku nebo měrný výsevek m.

6 Stanovení průměrné pojezdové rychlosti traktoru v p při zařazeném třetím a čtvrtém převodovém stupni. a) Stanovení průměrné pojezdové rychlosti traktoru v p při zařazeném třetím a čtvrtém převodovém stupni. Příprava dráhy pro stanovení průměrné pojezdové rychlosti- vytýčení zkušební dráhy 100 m (začátek a konec je označen výtyčkou, měříme čas na projetí dráhy pro dva rychlostní stupně při konstantních otáčkách motoru. Průměrná pojezdová rychlost traktoru v p se stanoví výpočtem dle vztahu 3. Kde: v p – průměrná pojezdová rychlost traktoru [m.s -1 ], s- zkušební dráha [m], t-čas na ujetí zkušební dráhy [s]. (3)

7 b) Pracovní záběr rozmetadla B p Pracovní záběr rozmetadla B p je závislý na druhu rozmetaného materiálu a otáčkách rozmetacího kotouče. Potřebné hodnoty určíme dle výsevních tabulek uvedených v návodu k obsluze v kapitole 7 a nastavíme pomocí ovládacího panelu.

8 7. Výsevní tabulky

9

10

11 c) Měrná dávka přípravku nebo měrný výsevek m Měrná dávka přípravku nebo měrný výsevek m se určí z příbalového letáku přípravku nebo dle agrotechnických požadavků plodiny ATP.

12 3. Stálost dávkování φ Zkoušku opakujeme 5x a stanovíme výpočtem stálost dávkování φ dle vztahu 4. (4) φ - stálost dávkování osiva, přípravku [%], Δ i -relativní odchylka dávky osiva [%], -aritmetický průměr měrné dávky [kg.min. -1 ], m i -jednotlivé měrné dávky osiva, přípravku [kg.min. -1 ], n-počet měření.


Stáhnout ppt "Úloha č. 1 Výsevní zkouška univerzálního rozmetadla KS 40 M2."

Podobné prezentace


Reklamy Google