Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TISKOVÁ KONFERENCE 8. 12. 2015 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TISKOVÁ KONFERENCE 8. 12. 2015 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem."— Transkript prezentace:

1 TISKOVÁ KONFERENCE 8. 12. 2015 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

2 Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

3 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM -V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 17 000 tun, což je 90 % celkové produkce ryb u nás. -Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr -Chráněné označení původu Pohořelický kapr

4 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR -Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR -CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkovy jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a že v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.

5 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)www.cz-ryby.cz Zhodnocení tržních ryb v České republice v letech 2010 - 2014 (tis. tun) Rok Prodej živých ryb v tuzemsku Zpracované ryby (v živé hmotnosti) Vývoz živých ryb 20109.51.89.1 20119.82.18.8 20129.52.38.6 201392.48.4 20148.52.18.4

6 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)www.cz-ryby.cz Druhové složení tržních ryb vyprodukovaných chovem v ČR v letech 2010 - 2014 (t) Ryby podle druhů 20102011201220132014 Kapr1774618198179721680917833 Lososovité ryby 738814752682692 Lín, síhové241208184165163 Býložravé ryby1071958997892779 Dravé ryby218229227238202 Ostatní406603631572466

7 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM PRVOTNÍ ZPRACOVÁNÍ RYB Existuje celá řada druhů ryb a také několik základních způsobů, kterak je usmrtit, očistit, vykuchat a následně popřípadě naporcovat. PORCOVÁNÍ A FILETOVÁNÍ RYB Pro konečnou kuchyňskou úpravu ryby je její patřičná úprava v syrovém stavu velmi důležitá. Při porcování, nařezávání a filetování dochází často ke značným ztrátám i poškození samotných ryb.

8 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM ZPŮSOBY ÚPRAVY RYBÍHO MASA Na rybí maso je třeba nahlížet jako na velmi jemnou a cennou potravinu a k tomu přizpůsobit samotnou úpravu. Snahou při úpravě by mělo být docílit šťavnaté maso, jehož svalovina drží jemně při sobě. Maso ryb je možné konzumovat i syrové a tak není vůbec potřeba důkladně a hlavně dlouhodobě tepelně upravovat. Uvnitř porcí stačí dosáhnout jen mírných teplot k tomu, aby se příslušná porce stala odpovídající lahůdkou. TYPY ÚPRAV -VAŘENÍ -DUŠENÍ -PEČENÍ

9 SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM

10 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "TISKOVÁ KONFERENCE 8. 12. 2015 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem."

Podobné prezentace


Reklamy Google