Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIrena Bláhová
1
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a tepelná úprava potravin Název materiálu Mletí, mixování, filtrování potravin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_2.B_T_09(20) AutorIng. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s mletím, mixováním a filtrováním potravin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.
3
Mytí, mixování, filtrování potravin Ing. Petra Pechová, 2012
4
Mletí potravin narušení pevné konzistence zlepšení stravitelnosti, soudržnosti zkrácení doby tepelné úpravy uvolňují se chuťové a aromatické látky meleme maso, zeleninu, ovoce, mák, ořechy, pečivo na strouhanku, koření, kávu
5
Rozložený ruční mlýnek
6
Mixování potravin stroje na mixování pokrmů nejprve rozmělňují suroviny v pevné i tekuté konzistenci na co nejmenší kousky a ty se potom stejnoměrně promíchávají vhodné na přípravu kašovin možné mixovat syrové i tepelně upravené suroviny rozlišujeme mixéry ruční, stolní a mobilní
7
Lisování potravin pro dosažení kašovité struktury pokrmu lze použít i síto nebo lis lisujeme (pasírujeme) zeleninu, luštěniny, ovoce, brambory na přípravu hustých polévek a omáček
8
Cezení a filtrování pokrmy zbavujeme nežádoucích pevných příměsí (např. rosoly a vývary zbavujeme kostí, zeleniny a koření, dále cedíme zahuštěné polévky, omáčky) k cezení používáme řidší síta nebo špičaté cedníky, chceme-li mít tekutinu čirou, použijeme vlhký plátěný ubrousek scezování – slití vody (z brambor, zeleniny) filtrováním docílíme čirost (přes plátno nebo filtrační papír
9
Kontrolní otázky 1. Proč potraviny meleme? 2. Jakou mechanickou úpravou docílíme kašovitosti pokrmu? 3. Jaké náčiní použijeme k cezení použijeme? 4. Jaká je trvanlivost mletého masa?
10
Použité zdroje: ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce Technologie 1. díl. Praha: parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN 80-7320-076-7. ZENZ, Rainer. wikimedia [online]. [cit. 11.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fleisch wolf-zerlegt.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.