Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a tepelná úprava potravin Název materiálu Mletí, mixování, filtrování potravin Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_2.B_T_09(20) AutorIng. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace  Cílem prezentace je seznámit žáky s mletím, mixováním a filtrováním potravin.  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.

3 Mytí, mixování, filtrování potravin Ing. Petra Pechová, 2012

4 Mletí potravin  narušení pevné konzistence  zlepšení stravitelnosti, soudržnosti  zkrácení doby tepelné úpravy  uvolňují se chuťové a aromatické látky  meleme maso, zeleninu, ovoce, mák, ořechy, pečivo na strouhanku, koření, kávu

5 Rozložený ruční mlýnek

6 Mixování potravin  stroje na mixování pokrmů nejprve rozmělňují suroviny v pevné i tekuté konzistenci na co nejmenší kousky a ty se potom stejnoměrně promíchávají  vhodné na přípravu kašovin  možné mixovat syrové i tepelně upravené suroviny  rozlišujeme mixéry ruční, stolní a mobilní

7 Lisování potravin  pro dosažení kašovité struktury pokrmu lze použít i síto nebo lis  lisujeme (pasírujeme) zeleninu, luštěniny, ovoce, brambory na přípravu hustých polévek a omáček

8 Cezení a filtrování  pokrmy zbavujeme nežádoucích pevných příměsí (např. rosoly a vývary zbavujeme kostí, zeleniny a koření, dále cedíme zahuštěné polévky, omáčky)  k cezení používáme řidší síta nebo špičaté cedníky, chceme-li mít tekutinu čirou, použijeme vlhký plátěný ubrousek  scezování – slití vody (z brambor, zeleniny)  filtrováním docílíme čirost (přes plátno nebo filtrační papír

9 Kontrolní otázky 1. Proč potraviny meleme? 2. Jakou mechanickou úpravou docílíme kašovitosti pokrmu? 3. Jaké náčiní použijeme k cezení použijeme? 4. Jaká je trvanlivost mletého masa?

10 Použité zdroje:  ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce Technologie 1. díl. Praha: parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2.  ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN 80-7320-076-7.  ZENZ, Rainer. wikimedia [online]. [cit. 11.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fleisch wolf-zerlegt.jpg


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a."

Podobné prezentace


Reklamy Google