Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEduard Macháček
1
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům: 122
2
CHARAKTERISTIKA Pochutinami jsou ty poživatiny, které nemají výživovou hodnotu. Svojí výraznou chutí, vůní a účinky povzbuzují nervovou soustavu. Působí na zvýšení sekrece trávicích šťáv. Ve většině případech se jedná o suroviny rostlinného původu. 1.
3
DĚLENÍ POCHUTIN Pochutiny chuťové - zvyšují senzorickou hodnotu potravin a nápojů. Pochutiny s obsahem alkaloidů - obsahují fyziologicky účinné látky, které povzbuzují organismus 2.
4
POCHUTINY CHUŤOVÉ Za chuťové pochutiny považujeme poživatiny, které svým obsahem a charakterem zvyšují senzorickou hodnotu potravin. Chuť Vůni vzhled Výživná hodnota je velmi nízká či žádná. 3.
5
ROZDĚLENÍ CHUŤOVÝCH POCHUTIN
Koření Jedlá sůl Ochucovadla Studené omáčky - dresinky Hořčice Ocet 4.
6
KOŘENÍ Kořením jsou čerstvé, sušené či jinak upravené části rostlin
Kořeny Oddenky Kůra Listy Natě Květy Plody a semena 5.
7
VÝZNAM KOŘENÍ Koření má ve výživě nezastupitelné místo.
Některé druhy brání rozmnožování bakterií a plísní – hřebíček. Bohaté na vitamíny a minerální látky (hlavně zelené koření pažitka, listy petržele, celeru, bazalky). Na druhé straně je koření zdrojem mnoha mikroorganismů a některé druhy (např. muškátový květ a oříšek, pepř, pálivá paprika aj. mohou dráždit např. sliznici úst, trávicího ústrojí, močové cesty a žlučník.
8
SLOŽENÍ KOŘENÍ aromatické silice
pálivé látky (mnohé patří mezi fyziologicky účinné alkaloidy) barviva hořké či sladké složky třísloviny (dodávají svíravou chuť ) případně min. látky a vitamíny O které koření jde? Kurkuma 6.
9
ROZDĚLENÍ KOŘENÍ Co je to? Jalovec – celý – čerství Podle složení
Koření jedno-druhové, Kořenící směsi a přípravky. Podle druhu zpracování Celé drhnuté mleté drcené případně sterilované Co je to? Jalovec – celý – čerství 7.
10
ROZDĚLENÍ KOŘENÍ Podle původu Domácí Dovážené Podle použité část
Koření z květů Koření z kořenů a oddenků Koření z listů a natí Koření z kůry Koření plodů a semen O které koření jde? Muškátový květ – nedrcený 8.
11
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.