Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHelena Konečná
1
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010
2
Ovoce – význam ve výživě, rozdělení, zpracování Marie Hradilová
3
Význam ovoce ve výživě Ovoce je významným zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě i v tucích (skořápkové ovoce) Je bohatým zdrojem vody, minerálních látek, vlákniny a jednoduchých sacharidů Nejvyšší biologickou hodnotu má ovoce syrové
4
Definice ovoce: Ovoce jsou jedlé plody keřů a stromů Rozdělení ovoce: 1.Ovoce domácí 2.Ovoce importované – ovoce subtropické a tropické
5
Domácí ovoce – rozdělení 1. Bobulové - rybíz, angrešt, hroznové víno, borůvky, brusinky, zahradní a lesní jahody, maliny, ostružiny, šípky 2. Jádrové - jablka, hrušky 3. Peckové – třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, ryngle, nektarinky 4. Skořápkové - vlašské a lískové ořechy
6
Bobulové ovoce Bobulové ovoce se dělí na: Bobule pravé – hroznové víno, rybíz, angrešt, šípky, brusinky, moruše Bobule pravé složené (souplodí) – maliny, ostružiny Bobule nepravé – vznikají zdužnatěním květních lístků - jahody
7
Peckové ovoce Peckové ovoce se dělí podle druhu slupky na: Se slupkou plstěnou – broskve, meruňky Se slupkou ojíněnou – švestky, ryngle, mirabelky, slídy Se slupkou neojíněnou – třešeň, višeň
8
Importované ovoce – rozdělení Citrusové -pomeranče, mandarinky, citrony, limetky, pomelo, grapefruity Skořápkové – ořechy kokosové, para, kešu, mandle ořechy pekanové, piniové, jedlé kaštany Ostatní dovážené druhy – ananas, banány, kiwi, datle fíky, mango, avokádo, liči, granátové jablko, karambola…
9
Importované ovoce – příklady Datle – vysoký obsah vlákniny, draslíku a cukru, jedná se o plod palmy datlové Kiwi – čínský angrešt, vysoký obsah vitaminu C Kiwano – africká rohatá okurka, žlutá barva, zelená dužnina, velmi sladká, šťavnatá chuť Liči – peckovice, chuť podobná kompotovaným mandarinkám
10
Mango – velmi lahodné ovoce, slupka může být zelená, narůžovělá, červená. Dužnina vždy šťavnatá, může být vláknitá nebo máslovitá. Mango může mít příchuť po mátě, citronu, banánech atd. Papája – plody jsou bobule barvy zelené, žluté, oranžové. Obsahují vysoké množství enzymu papain, který štěpí proteiny a používají se ke změkčení masa. Maracuja – plody bobule mají kulatý až oválný tvar, barva žlutá až fialová (fialová je mírně jedovatá – ve slupce se nachází jedovatý kyanogenní glykosid)
11
Výrobky z ovoce Sterilované ovoce – kompoty, protlaky, klevely Sušené ovoce Zahuštěné ovocné výrobky - marmeláda, džem, rosol, povidla Zmrazené ovoce Kandované ovoce Ovocné kaše
12
Zdroje: Vlastní přípravy D ě kuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.